E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μετά το Grexit και το Brexit όλοι μιλάνε για το… Finexit

Στη Βουλή της Φινλανδίας έρχεται η συζήτηση περί αποχώρησης από την ευρωζώνη

Μετά το Grexit και το Brexit όλοι μιλάνε για το… Finexit
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 10/3/2016 | 19:11

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας θα συζητήσει εντός των επόμενων εβδομάδων το αν θα πρέπει η χώρα να εγκαταλείψει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και να βγει από την ευρωζώνη, μετά το αίτημα που υποβλήθηκε για το θέμα αυτό και συγκέντρωσε περισσότερες από τις απαιτούμενες 50.000 υπογραφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση του θέματος στο κοινοβούλιο είναι απίθανο να οδηγήσει στην αποχώρηση της Φινλανδίας από την ευρωζώνη, όμως και μόνο η απόφαση για τη διεξαγωγή της καταδεικνύει τον υψηλό βαθμό δυσαρέσκειας μεταξύ των Φινλανδών πολιτών για τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας τους.

Με τη συγκέντρωση περισσότερων από 53.000 υπογραφών ζητείται η προκήρυξη δημοψηφίσματος με το ερώτημα της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη ή όχι.

«Δεν έχουμε ορίσει ακόμη την ημερομηνία, όμως μια προκαταρκτική συζήτηση θα γίνει πιθανότατα κατά τη διάρκεια της ολομέλειας (του κοινοβουλίου), τις επόμενες εβδομάδες», είπε η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα κοινοβουλίου Γιοχάνα Σαρχιμάα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η φινλανδική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη μόνο 0,4% πέρσι, έπειτα από τρία χρόνια κάμψης, καθώς δέχτηκε πλήγματα λόγω του υψηλού εργατικού κόστους, της παρακμής της εταιρείας επικοινωνιών και τεχνολογίας Nokia και της ύφεσης στη γειτονική Ρωσία. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση αγωνίζεται να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της στις εξαγωγές μέσω μιας «εσωτερικής υποτίμησης» που περιλαμβάνει και περικοπές στα επιδόματα των εργαζομένων, παρά τις αντιδράσεις των συνδικάτων.

Ο Πάαβο Βαϊρίνεν, ο Φινλανδός ευρωβουλευτής που είχε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει την εκστρατεία για την έξοδο από την ευρωζώνη, συνέκρινε τις επιδόσεις της χώρας του με εκείνες της γειτονικής Σουηδίας, η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ταχύτερη ανάπτυξη. «Θα πρέπει να αναζωογονήσουμε την οικονομία μας φεύγοντας από την ευρωζώνη και επαναφέροντας το δικό μας νόμισμα (με κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία). Αυτό θα αποκαθιστούσε την ανταγωνιστικότητά μας», είπε παραδίδοντας το κείμενο του αιτήματος στη Μαρία Λοχέλα, την πρόεδρο του κοινοβουλίου.

Τον περασμένο Νοέμβριο μια δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου έδειξε ότι το 64% των Φινλανδών θέλει να διατηρήσει η χώρα το ευρώ και να παραμείνει στην ευρωζώνη, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει η κυβέρνηση συνασπισμού.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός για τις πτήσεις drones στη Γερμανία: «Αμεση κατάρριψη» ζητά ο Βαυαρός πρωθυπουργός

Σήμερα

Ο Βαυαρός Πρωθυπουργός ζήτησε την κατάρριψη των drones και την κυριαρχία στον εναέριο χώρο.

Ο Κώστας Μπάρκας κατήγγειλε τη Ραλλία Χρηστίδου για απειλή ξυλοδαρμού

Σήμερα

Έντονο επεισόδιο σημειώθηκε στη Βουλή ανάμεσα στη Ραλλία Χρηστίδου και τον Κώστα Μπάρκα

Πάνος Ρούτσι: “Έχει χάσει 10 κιλά, αυξημένος κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές“ λένε οι γιατροί

Σήμερα

Ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του Πάνου Ρούτσι εξέδωσε η ιατρική ομάδα που τον παρακολουθεί

Ο Στέφανος Ντούσκος ξανά στο βάθρο: Κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο σπριντ 500μ. στην Σαγκάη

Σήμερα

Ο «χρυσός» πρωταθλητής κατέλαβε τη δεύτερη θέση, πίσω από τον Λευκορώσο Ζάλατι

Αρνήθηκε την εισαγωγή στο Νοσοκομείο Νίκαιας ο Πάνος Ρούτσι: 19η μέρα σε απεργία πείνας

Σήμερα

Εξακολουθεί να πίνει μόνο νερό, χαμομήλι και ηλεκτρολύτες

Διαγραφές φοιτητών: Όσα προβλέπει υπουργική απόφαση για τη διάρκεια φοίτησης στα ΑΕΙ

Σήμερα

Ζαχαράκη: Θέλουμε ιδρύματα που λειτουργούν με σταθερούς και ξεκάθαρους κανόνες

Times of Israel: Θετική η Χαμάς στο σχέδιο του Τραμπ για τη Γάζα ‑ Θα ζητήσει αλλαγές

Σήμερα

Αρθρο του BBC αναφέρει ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα αντιτίθεται στο σχέδιο

Αγρια δολοφονία γνωστού bodybuilder: Τον σκότωσε η σύζυγός του – «Δεν άντεχε να ζει με τον φόβο ...»

Σήμερα

Η γυναίκα είχε εμμονή μαζί του - Είχε ανοίξει τρύπες στους τοίχους για να τον κατασκοπεύει

Πάνος Ρούτσι: Στο Κρατικό Νίκαιας για ιατρικές εξετάσεις ‑ Βρίσκεται στη 19η μέρα απεργίας

Σήμερα

Διακομίζεται στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.