E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η Τουρκία προσπαθεί να δελεάσει την Κύπρο να άρει το βέτο στη Σύνοδο Κορυφής

Για «ιλιγγιώδεις εξελίξεις και απίστευτη διπλωματική κινητικότητα» κάνει λόγο τουρκική πηγή

Η Τουρκία προσπαθεί να δελεάσει την Κύπρο να άρει το βέτο στη Σύνοδο Κορυφής
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 17/3/2016 | 00:15

Σε αναζήτηση φόρμουλας βρίσκονται οι ευρωπαίοι ηγέτες για την αμοιβαία άρση των βέτο, όσον αφορά το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη και το άνοιγμα νέων Κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις Ποστασί», ενώ υπάρχουν γρήγορες εξελίξεις όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής Τουρκίας - ΕΕ στις 17-18 Μαρτίου, έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες ότι είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία στην εξεύρεση φόρμουλας για την αμοιβαία άρση των βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας για τα ενταξιακά κεφάλαια και τα λιμάνια αντίστοιχα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα και ο αρθρογράφος Ουλάς Μπαρίς, ένα από τα κύρια ζητήματα στις συναντήσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην Κύπρο και την Τουρκία, ήταν η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Ανώτατη διπλωματική πηγή, που επέλεξε την ανωνυμία της, δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι επόμενες 48 ώρες είναι κρίσιμες για το θέμα αυτό και πως τέτοιο κλίμα είχε δημιουργηθεί για τελευταία φορά πριν 10 χρόνια. Η ίδια πηγή δήλωσε πως «ζούμε ιλιγγιώδεις εξελίξεις και υπάρχει απίστευτη διπλωματική κινητικότητα». Ο τούρκος υπουργός προσπαθεί με την πρότασή του να κερδίσει ανταλλάγματα «παζαρεύοντας» την υποχρέωση της Άγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και τους αεροδιαδρόμους της προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το πρώτο λιμάνι που θα ανοίξει για τα πλοία υπό κυπριακή σημαία είναι αυτό της Αλεξανρέττας, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, και στη συνέχεια η Τουρκία θα ανοίξει και τα υπόλοιπα λιμάνια της. Ωστόσο, δεν γίνεται αναφορά στην υποχρέωση της Άγκυρας να ανοίξει και τους αεροδιαδρόμους της προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται η δήλωση του κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη ότι, εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θα συγκατατεθεί στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Σημειώνεται και η δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ στην Άγκυρα, ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετέφερε τις εκτιμήσεις των χωρών-μελών με τις οποίες συναντήθηκε.

Κυπριακή διπλωματική πηγή απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Ωστόσο, περιορίστηκε να επισημάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει τονίσει την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, το οποίο υπαγορεύει την άρση όλων των εμποδίων για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και την απρόσκοπτη πρόσβαση στα λιμάνια και αεροδρόμια της σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Σήμερα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Σήμερα

Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Σήμερα

Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Σήμερα

Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Σήμερα

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ο ιερέας της Χίου που ξεχωρίζει με τον μοναδικό τρόπο μετάδοσης του μηνύματος της Ανάστασης

Σήμερα

Ο ιερέας που έχει γίνει διάσημος για τον χαρακτηριστικό τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού

Έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Το εντυπωσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού

Σήμερα

Αναπαριστούν με αυτόν τον τρόπο τον σεισμό που κατά τις Γραφές ακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.