E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σύνοδος Κορυφής: Δύσκολη η συμφωνία ΕΕ με Τουρκία, μετέωρη η Ελλάδα

Ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες - Τι λέει το προσχέδιο

Σύνοδος Κορυφής: Δύσκολη η συμφωνία ΕΕ με Τουρκία, μετέωρη η Ελλάδα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 17/3/2016 | 08:23

Χωρίς να έχει επιτευχθεί, κατά τις προκαταρκτικές συζητήσεις, οριστική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό, ξεκινά σήμερα η διήμερη σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι απαιτήσεις που διατυπώνει η Άγκυρα, προκειμένου να συμφωνήσει σε μία βιώσιμη και ουσιαστική λύση του προβλήματος με τις προσφυγικές ροές προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ένωσης, πολλές από τις οποίες προέρχονται από την Κύπρο, η οποία διαφωνεί κάθετα με το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης. Αντιδράσεις τις οποίες πάντως δείχνει να συμμερίζεται και η Κομισιόν σύμφωνα με το προσχέδιο που ανακοίνωσε χθες και επί του οποίου θα γίνει η συζήτηση στη σύνοδο.

Την ίδια ώρα παραμένουν και οι διαφωνίες άλλων κρατών της ΕΕ σχετικά με την συζητούμενη συμφωνία με την Τουρκία, κάτι που κάνει εξαιρετικά δύσκολες τις διαπραγματεύσεις. Πρόοδος φαίνεται να έχει επιτευχθεί μόνο στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους τούρκους πολίτες σε σύντομο διάστημα, καθώς και στην αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς τη γειτονική χώρα στο ποσό των έξι δισ. ευρώ.

Με δεδομένο το βαρύ κλίμα και τις τεράστιες δυσκολίες για μία ξεκάθαρη και ισχυρή νομικά απόφαση, η Ελλάδα παραμένει ξεκρέμαστη στο προσφυγικό, καθώς έχει εναποθέσει τις ελπίδες της τόσο στην συμφωνία με την Τουρκία, όσο και στην θετική στροφή των ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν αρνηθεί να υλοποιήσουν τις αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σύνοδος δεν πρόκειται να αλλάξει στο παραμικρό την επιλογή των εμπλεκόμενων χωρών να κλείσουν τον λεγόμενο «βαλκανικό διάδρομο», δηλαδή την πολιτική των κλειστών συνόρων και άρα η Αθήνα δεν έχει να περιμένει τίποτα σε αυτό το μέτωπο. Όσοι πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί δηλαδή στη χώρα μας, δεν έχουν δυνατότητα να μετακινηθούν βόρεια, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Περιμένει πάντως δεσμευτικές αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση, ανθρωπιστική βοήθεια και κονδύλια για τους εγκλωβισμένους στη χώρα μας, καθώς και πίεση στην Τουρκία, ώστε η Άγκυρα να περιορίσει τις απαιτήσεις της και να δεχθεί τις επαναπροωθήσεις μεταναστών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ελπίζει σε στήριξη από σοσιαλιστές ηγέτες, αλλά και από την Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να έχει κρίσιμες επαφές τόσο με την γερμανίδα καγκελάριο, όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Σημειωτέον ότι οι συζητήσεις των «28» με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου θα αρχίσουν στο δείπνο εργασίας το βράδυ της Πέμπτης, με στόχο να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν το πρωί της Παρασκευής.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ηράκλειο: Απατεώνες επενδυτικοί σύμβουλοι ξάφρισαν 60.000€ από 48χρονη

Σήμερα

Δείτε πώς μια 48χρονη στο Ηράκλειο έμεινε χωρίς 60.000€ από επενδυτική απάτη και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από ανάλογα κρούσματα.

Απομακρύνεται από την οικογενειακή κατοικία ο σύζυγος της παρουσιάστριας

Σήμερα

Κοινωνία - Για την Πέμπτη 27 Αυγούστου μετατέθηκε από το Αυτόφωρο η εκδίκαση της υπόθεσης του συζύγου της παρουσιάστριας

Πάργα: Σάλος σε παραλία ‑ Συνελήφθη άνδρας που κατέβασε το μαγιό του μπροστά σε λουόμενους

Σήμερα

Σχηματίστηκε εις βάρος του δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο ‑ Εκκενώνονται οι περιοχές Αγία Μαρίνα και Τσονίμα

Σήμερα

Σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση κοντά στο Καλοπήγαδο, σε περιοχή ανάμεσα στην Κερατέα και το Λαύριο, με

ΕΟΔΥ σε συναγερμό: Αναζητείται πιθανό νέο στέλεχος του ιού του Δυτικού Νείλου

Σήμερα

Η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.

Φυλή: Πώς συνέβη το τροχαίο που στοίχισε τη ζωή σε 17χρονη

Σήμερα

Πένθος στη Φυλή: 17χρονη έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα. Δείτε πώς εξελίχθηκε η τραγωδία και ενημερωθείτε για τα νεότερα.

Ανδρος: Πρόστιμο 700 ευρώ σε αναβάτη αλόγου για μέθη – «Μπορεί να ήταν λίγο επικίνδυνο, αλλά το κρατούσα πολύ κοντά»

Σήμερα

«Με κράτησαν όλη τη νύχτα στο Αστυνομικό Τμήμα», υποστηρίζει ο ίδιος

Πέθανε ο Δημήτρης Κόκοτας σε ηλικία 57 ετών

Σήμερα

Δυστυχώς ο γνωστός τραγουδιστής δεν τα κατάφερε μετά από γενναία μάχη δυο ετών

Ταξιτζής απέσπασε 600 ευρώ από τουρίστες απειλώντας τους με βία για διαδρομή αεροδρόμιο ‑ κέντρο Αθήνας ‑ Ερευνάται και 2η καταγγελία

Σήμερα

Ο 38χρονος παρέλαβε την οικογένεια τουριστών από το Ελ. Βενιζέλος με προορισμό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας και, τρομοκρατώντας τους, τους απέσπασε 600 ευρώ

Ετοιμαστείτε Θεσσαλονικείς! Την Πέμπτη ανοίγει επίσημα το Μετρό προς Καλαμαριά ‑ Tο σχέδιο για τη συνέχεια είναι ήδη έτοιμο!

Σήμερα

Πώς αλλάζει ο συγκοινωνιακός χάρτης της πόλης και ποια είναι τα σχέδια για την επόμενη φάση επέκτασης

Πέθανε ο Παλαιστίνιος καλλιτέχνης Σλιμάν Μανσούρ σε ηλικία 79 ετών

Σήμερα

Ο καλλιτέχνης, τα έργα του οποίου αποπνέουν τις παλαστινιακές παραδόσεις και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού υπό την ισραηλινή κατοχή, πέθανε στο σπίτι του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ιαπωνία: 360 τόνων ιστορικό κάστρο μετακινήθηκε με σχοινιά ‑ Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

Σήμερα

Το κάστρο είχε μετακινηθεί από τη θέση του ώστε να γίνουν εργασίες αποκατάστασης σε τείχος που είχε πληγεί από ισχυρό σεισμό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.