E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μια από τις καλύτερες πρωταπριλιάτικες φάρσες όλων των εποχών

Όταν το BBC μετέδωσε ότι τα σπαγγέτι... φυτρώνουν

Μια από τις καλύτερες πρωταπριλιάτικες φάρσες όλων των εποχών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έθιμο της πρωταπριλιάτικης φάρσας κρατάει από πάρα πολύ παλιά. Ίσως από το 1560 (ή 1564), όταν ο βασιλιάς Κάρολος ο Θ’ μετέθεσε την αρχή του χρόνου από την 1η Απριλίου, που γιορταζόταν μέχρι τότε, στην 1η Ιανουαρίου. Ο λαός τότε έπαθε αρχικά μια σύγχυση, με πολύ κόσμο να μην προσαρμόζεται στο νέο έθιμο. Όμως εκείνοι που τελικά το αποδέχτηκαν γρήγορα και εύκολα, συνήθιζαν να πειράζουν εκείνους που δυσκολευτήκαν. Άρχισαν λοιπόν να τους λένε αθώα ψέματα και να τους κάνουν ψεύτικα πρωτοχρονιάτικά δώρα. Στην Ελλάδα το έθιμο ήρθε την εποχή των Σταυροφοριών, αν και όπως λέγεται, οι Έλληνες μίλησαν πρώτοι για την έννοια του ψέματος (Αριστοτέλης), και στον Ελλαδικό χώρο συνηθιζόταν για αιώνες να λένε «αθώα» ψέματα για να ξεγελάσουν τα στοιχεία της φύσης (για καλύτερη αγροτική σοδειά).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την δημιουργία του ραδιοφώνου και αργότερα της τηλεόρασης (και σήμερα του ίντερνετ), οι φάρσες αυτές άρχισαν σιγά σιγά να λαμβάνουν έναν πιο μαζικό χαρακτήρα. Θύμα ενός ψέματος δεν ήταν πια μόνο, ο φίλος ή ο γείτονας αλλά ολόκληρο το κοινό. Ή έστω ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων. Μια τέτοια ήταν και η φάρσα που σκάρωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BBC την πρωταπριλιά του 1957. Μια φάρσα που αποδείχτηκε αργότερα μια από τις καλύτερες πρωταπριλιάτικες φάρσες όλων των εποχών.

Ο δημοσιογράφος Richard Dimbleby παρουσίασε την εκπομπή του Panorama, η οποία και μετέδωσε ένα τρίλεπτο βιντεάκι που έδειχνε μια οικογένεια στην νότια Ελβετία να δουλεύει στα χωράφια την περίοδο της συγκομιδής και να μαζεύει... μακαρόνια (σπαγγέτι). Μάλιστα το βίντεο έδωσε και όνομα στο φυτό, ονομάζοντάς το «spaghetti tree», δηλαδή «σπαγγετόδεντρο»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκείνη την εποχή, οι Βρετανοί δεν είχαν το βιοτικό επίπεδο που είχαν τα μετέπειτα χρόνια και επίσης, οι περισσότεροι δεν είχαν δει μακαρόνια ποτέ στην ζωή τους, αφού τότε τα σπαγγέτι ήταν είδος πολυτελείας. Το 1957 λοιπόν, οι Βρετανοί δεν ήταν οι μακαρονάδες που είναι σήμερα. Έτσι, για πολλές μέρες το τηλεφωνικό κέντρο του BBC κατακλύστηκε από τηλεφωνήματα, στα οποία οι τηλεθεατές ζητούσαν συμβουλές για το πως μπορούσαν να καλλιεργήσουν μακαρόνια! Το κοινό της συγκεκριμένης εκπομπής άλλωστε, είχε φτάσει τα 8 εκατομμύρια. Το BBC συνέχισε λίγο το... γλέντι απαντώντας περιπαικτικά: «Τοποθετήστε ένα κλαδί από μακαρόνια σε μια κονσέρβα με σάλτσα ντομάτας και να ελπίζετε για το καλύτερο».

O Richard Dimbleby

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το CNN ύστερα από δεκαετίες ονόμασε την συγκεκριμένη φάρσα την «μεγαλύτερη απάτη (κοροϊδία) που οποιοδήποτε αξιόπιστο πρακτορείο ειδήσεων κατάφερε να στήσει». Και ήταν όντως, αν πάρουμε υπόψιν το γεγονός ότι η πλειοψηφία του κοινού πίστεψε ότι τα μακαρόνια... φυτρώνουν!

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή:

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Δημήτρης Αλεξάνδρου – Ρία Ελληνίδου: Το πρώτο κοινό βίντεο από την εξωτική Ταϊλάνδη

Σήμερα

Το ζευγάρι μοιράζεται μοναδικές στιγμές από το ταξίδι του για τον Αγιο Βαλεντίνο!

J2US: Έκτακτη ανακοίνωση του OPEN για τον Κώστα Δόξα

Σήμερα

Μετά την καταδίκη για ενδοοικογενειακή βία

Ο Μπραντ Πιτ στο λιμάνι της Ύδρας: Μπήκε στο vintage ιπτάμενο δελφίνι για τα γυρίσματα

Σήμερα

Τα γυρίσματα αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Μαρτίου

Σία Κοσιώνη: «Η ΜΕΘ είναι μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Δεν μπορούσα να σηκωθώ»

Σήμερα

Οι ρεπόρτερ των ψυχαγωγικών εκπομπών περίμεναν την Σία Κοσιώνη χθες 24/2 για να κάνει δηλώσεις, μετά την επιστροφή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ

Παντρεύεται η Φαίη Σκορδά – Οι αποκαλύψεις της Σταματίνας Τσιμτσιλή

Σήμερα

«Το ζευγάρι, η Φαίη και ο Αλέξανδρος, ζουν σαν παντρεμένοι» είπε μεταξύ άλλων η Σταματίνα Τσιμτσιλή

Katy Perry: Έγκυος στο πρώτο παιδί με τον Justin Trudeau; Η απάντηση στις φήμες

Σήμερα

Η Katy Perry και ο Justin Trudeau εξακολουθούν να είναι μαζί και, απ’ ό,τι φαίνεται, τα πράγματα σοβαρεύουν.

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Νέες φωτογραφίες με την Κλέλια Ανδριολάτου μετά το πάρτι για τα BAFTA

Σήμερα

Ο σκηνοθέτης του «Maestro» δημοσίευσε στιγμές από το ταξίδι στη βρετανική πρωτεύουσα με χιουμοριστική λεζάντα στο Instagram

Sally Field: Το μυστικό που έκρυβε για 70 χρόνια πίσω από τα δύο Όσκαρ

Σήμερα

Η σκοτεινή παιδική ηλικία, ο σταρ πατριός και η εξομολόγηση που συγκλόνισε το Χόλιγουντ

Από το Central Perk σε βίλες εκατομμυρίων: Πού μένουν σήμερα οι πρωταγωνιστές των Friends

Σήμερα

Η σειρά που λάτρεψε όλος ο κόσμος δεν τους χάρισε μόνο φήμη, αλλά και μια τεράστια οικονομική αυτοκρατορία, χτισμένη πάνω σε ακίνητα-όνειρο!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.