E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Καμία συμφωνία: Διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις

Νέος στόχος η 22α Απριλίου

Καμία συμφωνία: Διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 12/4/2016 | 08:11

Η ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης έφτασε, αφού η κυβέρνηση θα επιχειρήσει στα "Washington Group" να πετύχει ό,τι δεν πέτυχε στα Hilton Group: μια συμφωνία στις επαφές με την Κριστιν Λαγκάρντ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (ή και αυτών μεταξύ τους) μήπως γλιτώσει κάτι στα τρία ανοικτά μέτωπα (νέους φόρους – συντάξεις – κόκκινα δάνεια) βάζοντάς τα και αυτά στο συνολικό παζάρι για την ελάφρυνση του χρέους και την συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από επτά ώρες διαπραγματεύσεων, που τελείωσαν στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, οι κ.κ. Τσακαλώτος, Σταθάκης και Κατρούγκαλος συμφώνησαν να διακοπούν οι συζητήσεις στην Αθήνα. Επί μία ώρα χθες, λίγο μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα που τέλειωσαν και έφυγαν τα τεχνικά κλιμάκια, οι υπουργοί προσπαθούσαν να πείσουν τους ξένους απεσταλμένους ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να δεχθεί να χάσει και στα τρία μέτωπα, χωρίς τουλάχιστον ένα «φύλλο συκής» που να της δίνει ένα άλλοθι για να δεχτεί τα μέτρα που ζητούν οι θεσμοί.

Κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν ότι τις τελευταίες δέκα μέρες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, όπως δήλωσε ο κύριος Τσακαλώτος και αναμένεται να τονίσουν και οι θεσμοί σε σχετική ανακοίνωση. Πράγματι, τα κείμενα που ετοιμάσανε ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ είναι κατά τουλάχιστον 95% όλα συμφωνημένα, ακόμα και ο κατάλογος των φορολογικών μέτρων. Στα πιο κρίσιμα ζητήματα όμως το χάσμα παρέμενε αγεφύρωτο, καθιστώντας άσκοπη κάθε περαιτέρω συζήτηση:

- Το ΔΝΤ επιμένει στην πρόβλεψη ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι το 2017 και 2018 στο 1,5% και δεν φτάνει ποτέ στο 3,5% όπως εκτιμά η κυβέρνηση και κάνει δεκτό η «Ευρωπαϊκή Τρόικα».

- Στα φορολογικά, το ΔΝΤ επιμένει ότι για να βγουν τα νούμερα, χρειάζονται να μην υπάρχει αφορολόγητο πάνω από 8.182 ευρώ (με έκπτωση φόρου 1800 αντί 2.100 ευρώ σήμερα ή 2.000 που έχει προτείνει η κυβέρνηση και σημαίνει αφορολ΄γητο για μισθωτούς-συνταξιούχους στα 9.100 ευρώ). Δεν καταγράφεται όμως αύξηση ΦΠΑ στην ΔΕΗ, ούτε δέχονται οι δανειστές τις αυξήσεις στα τσιγάρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Στις συντάξεις, η κυβέρνηση δεν δέχεται να ξεκινήσουν οι περικοπές από τα 1.300 ευρώ, χωρίς τουλάχιστον να κάνουν κάποιες άλλες υποχωρήσεις οι δανειστές, είτε δεχόμενοι μεγαλύτερες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους, είτε σε άλλο πεδίο (πχ στα κόκκινα δάνεια). Στο τραπέζι έχει μπει και πρόβλεψη για μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση του ΕΚΑΣ από το 2017 (πριν την πλήρη κατάργησή του το 2019).

- Στα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση φαίνεται να συζητά για κατάργηση της προστασίας (εξαίρεσης) των στεγαστιών δανείων μετά τον Δεκέμβριο του 2016. Αντί δηλαδή για τρία χρόνια εξαίρεσης που ζητούσε η κυβέρνηση, ή τουλάχιστον για 1-2 χρόνια που δεχόταν ως συμβιβαστική πρόταση, στο τελικό κείμενο συμφωνίας που έμεινε ανυπόγραφο στο τραπέζι προβλέπεται κατάργηση από το Δεκέμβριο φέτος κιόλας –δηλαδή παράταση μόλις 7-8 μηνών.

Τι μπορεί να αποφύγει από όλα αυτά η κυβέρνηση; Θα φανεί στο παζάρι της Ουάσιγκτον, το Σαββατοκύριακο 16-17 Απριλίου. Η επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ θα συζητήσει με τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους εκπροσώπους τι από όλα αυτά μπορεί στο τέλος να γλιτώσει η Ελλάδα, υπό τον όρο όμως ότι και οι Ευρωπαίοι θα αναλάβουν να εγγυηθούν πως θα ελαφρύνουν όσο χρειάζεται το ελληνικό χρέος. Έτσι ανοίγει και η συζήτηση για το χρέος, μαζί με το παζάρι για τη συμμετοχή και το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό Μνημόνιο (αν δηλαδή θα δώσει και χρήματα ή θα παραμείνει σαν τεχνικός σύμβουλος).

Αν η κυβέρνηση επιστρέψει την Δευτέρα με μια συμφωνία για λιγότερο σκληρά μέτρα και εγγυήσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, οι συζητήσεις θα επαναληφθούν στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Το ιδανικό σενάριο προβλέπει στις τέσσερις ημέρες στην Ουάσινγκτον να συμφωνήσουν, έως την άλλην Πέμπτη, πριν το Eurogroup της 22ας Απριλίου. Με αυτήν στα χέρια το Eurogroup θα εγκρίνει την χορήγηση των δόσεων.

- Το εναλλακτικό σενάριο είναι, αν στην Ουάσιγκτον μπει και η παράμετρος «ελάφρυνση χρέους» , ως τις 21 Απριλίου να μην υπάρχουν προϋποθέσεις συμφωνίας, αλλά στις 22 Απριλίου το Eurogroup να δεσμευτεί να ξεκινήσουν οι κυβερνήσεις διαδικασίες για το χρέος. Τότε θα απαιτηθεί και έκτακτο Eurogroup μετά το Ελληνικό Πάσχα για την Ελλάδα, στις 29 Απριλίου πιθανότατα, ώστε να διαπιστωθεί αν όλα βαίνουν καλώς, ψηγίζοντας προαπαιτούμενα μέτρα στην Ελλάδα και προωθώντας την συζήτηση για το χρέος, όπως αξιώνει το ΔΝΤ.

- Το κακό σενάριο είναι να μην υπάρξει η συμφωνία που δεν ήρθε χθες, ούτε στην Ουάσιγκτον, ούτε στις 22 Απριλίου. Αυτό μπορεί να σημαίνει οικονομική ασφυξία για τη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κίνδυνος αυτός βάρυνε ιδιαίτερα στις συζητήσεις με τους δανειστές, που χθες κινήθηκαν σε υψηλούς τόνους, στο κλίμα των δηλώσεων Τσίπρα που απάντησε εμμέσως στις δηλώσεις περι μη έναρξης συζητήσεων για το χρέος, λέγοντας πως «όσοι δεν θέλουν συζήτηση για το χρέος εμποδίζουν την αξιολόγηση».

Η ομάδα της κυρίας Βελκουλέσκου πάντως αναχωρεί σήμερα το πρωί από την Αθήνα, οι ευρωπαίοι το απόγευμα, την Τετάρτη ο κύριος Σταθάκης, ενώ ο κ.Τσακαλώτος και η ελληνική αποστολή πετάνε την Πέμπτη για Ουάσιγκτον.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πυροβολισμοί κατά ανηλίκων στο Αίγιο – Τρία αδήλωτα όπλα και φόβοι για αντίποινα

Πριν 8 ώρες

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν λάβει μέριμνα τόσο για το σπίτι του όσο και για την επιχείρησή του

Κυρανάκης: «Ας απειλούν όσο θέλουν οι ιδιοκτήτες ταξί, δεν εκβιάζομαι»

Πριν 8 ώρες

Και επίθεση κατά Λυμπερόπουλου: «Εκφράζει τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό»

Συντάξιμη στο διπλάσιο η «μάχιμη πενταετία» για όλους τους ένστολους

Πριν 8 ώρες

Ποιες υπηρεσίες αναγνωρίζονται, πόσο και πότε

Κυψέλη: Με κλειδιά μπήκε στο σπίτι ο επίδοξος βιαστής ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Πριν 8 ώρες

Σε βίντεο καταγράφεται και η στιγμή που φτάνει η μητέρα και αντικρίζει τη φρίκη

Τραμπ στην Κατάσταση της Ένωσης: «Δεν θα επιτρέψω ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο»

Πριν 8 ώρες

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι προσέλκυσε επενδύσεις άνω των 18 τρισ. δολαρίων μέσα στο πρώτο έτος

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Χτες

Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Χτες

Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.