E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Κλειδώνει» η μείωση σε 180.000 συντάξεις!

Οριστικοποιείται ίσως και απόψε η συμφωνία

«Κλειδώνει» η μείωση σε 180.000 συντάξεις!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 14/4/2016 | 08:24

Όριο προστασίας τα 1.000 ευρώ για τους σημερινούς συνταξιούχους - Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι - Μειωμένες 7 στις 10 νέες συντάξεις - «Κουτσουρεμένη» η εθνική σύνταξη €384 για όσους εξέλθουν με 15ετία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 15% των δικαιούχων επικουρικής σύνταξης, περίπου 180.000 άτομα θέτει στο στόχαστρο το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες «κλείνει» ίσως και απόψε προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα. Το σχέδιο νόμου θα είναι ανοιχτό σε αλλαγές καθώς παράλληλα θα ολοκληρώνεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Το υπουργείο Εργασίας στηρίζεται στη θετική προσέγγιση των Ευρωπαίων σε σχέση με το μείγμα προτάσεων που είναι υπό συζήτηση ώστε να μην περάσει η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ που απαιτεί να εξασφαλιστεί το ποσό των 700 εκατ. ευρώ αποκλειστικά από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

Η πρόταση που συζητείται είναι να αυξηθούν η ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ενιαίου επικουρικού ταμείου κατά μία ποσοστιαία μονάδα έως το 2018 και κατά 0,70% από το 2019 έως το 2021.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αύξηση των εισφορών κατά 1% εξασφαλίζει 250 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ με την αξιοποίηση – ρευστοποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑ, το υπουργείο εκτιμά ότι μπορούν να εξοικονομηθούν επιπλέον 100 -200 εκατ. ευρώ ώστε να μην «πέσει» βαρύ το πακέτο των περικοπών στις πλάτες των συνταξιούχων.

Το ποσό που απαιτείται τελικά να προέλθει από περικοπές – με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου αφού δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία – κυμαίνεται σε 300-350 εκατ. ευρώ.
Μεσοσταθμικά η μείωση των επικουρικών υπολογίζεται σε 12% αλλά δεν θα αφορά και το 1,2 εκατ. των συνταξιούχων του ΕΤΕΑ.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είναι κατηγορηματικός ότι καμιά επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο όρος μικρό ή μεσαίο εισόδημα αφορά το άθροισμα κύριας και επικουρικής που εισπράττει ο συνταξιούχος και προσδιορίστηκε στα 1.300 ευρώ. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι κλιμακωτές μειώσεις θα ξεκινήσουν από τα 120 ή από τα 150 ευρώ.

Πάντως νεότερες εκτιμήσεις της ομάδας που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο μακριά από τα βλέμματα των υπηρεσιακών, «βλέπουν» μειώσεις στο 15% των δικαιούχων, δηλαδή σε 180.000 άτομα. Η πλειοψηφία των συνταξιούχων του ΙΚΑ που λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως 1.100 ευρώ και επικουρική 168 ( 645.608 άτομα) φαίνεται ότι θα μείνουν στο απυρόβλητο.

Χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Πρόκειται για συνταξιούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων, των εμπορικών καταστημάτων, της ΔΕΗ, των τραπεζών, των ναυτικών και τουριστικών πρακτόρων, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράγοντες της ασφάλισης υποστηρίζουν ότι για να βγει ο λογαριασμός, αυτή η κατηγορία των συνταξιούχων πρέπει να υποστεί δραματικές απώλειες ή να μπουν περισσότεροι συνταξιούχοι στο στόχαστρο με δεδομένες τις απαιτήσεις των δανειστών.

Οσον αφορά στο νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι με το σχέδιο νόμου εξασφαλίζεται εθνική σύνταξη στο ύψος των 384 ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης που προστατεύουν τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα δίνουν κίνητρα παραμονής στην εργασία για όσους έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά το 80% των ασφαλισμένων με μισθό έως 1.000 ευρώ θα λάβει... υψηλότερη σύνταξη από τα σημερινά επίπεδα.

Αντίθετα παράγοντες της ασφάλισης υποστηρίζουν ότι χαμένοι θα βγουν οι ασφαλισμένοι με περισσότερα από 25 έτη ασφάλισης και υψηλότερες των 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές καθώς θα δουν τις συντάξεις τους να απομειώνονται μεσοσταθμικά από 10% έως 35%. Ο υπολογισμός του μέσου όρου αποδοχών για τη σύνταξη με το σύνολο του ασφαλιστικού βίου και οι νέοι συντελεστές που θα φτάνουν για τα 40 έτη στα 40,7% θα έχουν δυσμενή αποτελέσματα σχεδόν για το 70% των ασφαλισμένων, ίσως και περισσότερους. Επιπρόσθετα οι ασφαλισμένοι που θα εξέλθουν με 15ετία θα λάβουν κατά 20% χαμηλότερη σύνταξη από ότι σήμερα καθώς σε αυτούς η εθνική σύνταξη των 384 € θα καταβληθεί μειωμένη.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

Σήμερα

Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Καύσωνας στην Ευρώπη: Ποιες χώρες θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς και τι περιμένει την Ελλάδα

Σήμερα

Ο ισχυρός υποτροπικός αντικυκλώνας και οι επιπτώσεις του στη Μεσόγειο

Ανακαινίζω 2026: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι αναφορικά με την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου

Σήμερα

Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνο αισθητικές αλλαγές - η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ουσιαστική προϋπόθεση συμμετοχής

Ποιος ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου και η Μοσάντ έσωσαν τον Ερντογάν από καρκίνο;

Σήμερα

Πρώην εκπρόσωπος του νοσοκομείου Ichilov του Τελ Αβίβ κάνει εκρηκτικό ισχυρισμό για μυστική ιατρική αποστολή στην Τουρκία με εμπλοκή της Μοσάντ.

Τι αποκαλύπτουν τα νέα αρχεία του Πενταγώνου για τα UFO ‑ ποια περιστατικά δεν έχουν ακόμα εξηγηθεί

Σήμερα

Σαράντα νέα αρχεία με βίντεο, ηχητικά και έγγραφα από CIA, NASA και FBI φέρνουν στο φως μαρτυρίες στρατιωτικών για άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που παραμένουν αναπάντητα.

Η Apple μηνύει γνωστή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ‑ τι κατηγορεί τους πρώην υπαλλήλους της

Σήμερα

Η Apple κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή κατά της OpenAI και δύο πρώην στελεχών της για κλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη προϊόντων.

Αγωγή κατά της Πλεύσης Ελευθερίας από την Όλγα Δάλλα – Υποστηρίζει ότι στερήθηκε τη βουλευτική έδρα λόγω… λίστας

Σήμερα

Δικαστικά κινείται η Όλγα Δάλλα για την απώλεια της έδρας της μετά τις επαναληπτικές εκλογές του 2023 - Ζητά τη βασική βουλευτική αποζημίωση 4 ετών

Τρομακτικό βίντεο: Παρά τρίχα γλίτωσε πεζός στη Νέα Υόρκη – Δείτε τι κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας

Σήμερα

Δύο αυτοκίνητα καρφώθηκαν με μεγάλη ταχύτητα σε κτίριο στο Μπρούκλιν, τραυματίζοντας οδηγούς και πεζό - οι δύο οδηγοί συνελήφθησαν αμέσως.

Χάρι και Μέγκαν συναντούν τον βασιλιά Κάρολο σε «ιστορική» επανένωση ‑ τα παιδιά είδαν τον παππού τους για πρώτη φορά σε 4 χρόνια

Σήμερα

Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα υποδέχτηκαν τον Χάρι με την οικογένειά του στο Χάιγκροουβ, σε αυστηρά ιδιωτική συνάντηση χωρίς φωτογραφίες

Ο Τεντόγλου «πέταξε» στα 8.61μ. με την κορυφαία επίδοση παγκοσμίως φέτος ‑ και απογοητεύτηκε που δεν έσπασε το πανελλήνιο ρεκόρ των 8.66μ.

Σήμερα

Στη 2η προσπάθειά του ο Έλληνας πρωταθλητής είχε ήδη κάνει 8.52μ., ενώ το προσωπικό του ρεκόρ αγγίζει τα 8.65μ.

Βόμβα στο ελληνικό μπάσκετ: Ο ΠΑΟΚ αποκτά τον Όσμαν με 9 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια – Δίνει 2.000.000 ευρώ στον Παναθηναϊκό

Σήμερα

Ο ΠΑΟΚ εξασφαλίζει τον Τούρκο φόργουορντ για την επόμενη τριετία – Το παρασκήνιο της κορυφαίας μεταγραφής – Στο στόχαστρο και ο Βασίλης Τολιόπουλος με προσφορά έως δύο εκατ. ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 14
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.