E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πώς έφτασε στο λουκέτο η Ηλεκτρονική Αθηνών

58 χρόνια χάθηκαν σε λίγους μήνες

Πώς έφτασε στο λουκέτο η Ηλεκτρονική Αθηνών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 14/4/2016 | 09:29

Ποιος άραγε δεν θυμάται τον περίφημο «Αλέκο», τη γνωστή διαφήμιση της εταιρείας Ηλεκτρονική που εδώ και χρόνια αποτέλεσε το σήμα κατατεθέν της επιχείρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Nαι μεν, η Ηλεκτρονική, που ανήκει στην οικογένεια Γιάννη και Παρασκευής Στρούτση από το 1958, είχε προβλήματα τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης ανάπτυξης που επιχείρησε σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια, όμως χάρη σε συντονισμένες κινήσεις αναδιάρθρωσης επιβίωνε.

Η πορεία όμως της διαπραγμάτευσης πέρυσι και οι τραγικές της συνέπειες οδήγησαν την εταιρεία στην πτώχευση.

Η εξέλιξη της Ηλεκτρονικής μάλιστα, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, στέλνει κι ένα ακόμα μήνυμα στην κυβέρνηση, η οποία στήνει επικοινωνιακό κλίμα σφοδρής σύγκρουσης με την Τρόικα ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορική αλυσίδα της οικογένειας Στρούτση και η πρώτη αμιγώς ελληνική σε επίπεδο πωλήσεων εταιρεία του κλάδου, επιβεβαιώνοντας τις αρνητικές για την τύχη της φήμες των προηγούμενων ημερών, σε ανακοίνωσή της προ ολίγων λεπτών τόνισε ότι προχωρά στην κήρυξη της πτώχευσης της.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ γνωστοποιεί ότι δυνάμει της υπ αριθμ 267/13-4-2016 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κηρύχθηκε σε κατάσταση πτωχεύσεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που -εκτός των άλλων- ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας, να χάνονται μερίδια αγοράς και να αυξάνονται οι ζημιές. Έτσι, η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, αφού εξάντλησε κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, οδηγήθηκε στη σημερινή οδυνηρή απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σημερινή εξέλιξη αφανίζει τη μεγαλύτερη ΕΛΛΗΝΙΚΗ εταιρεία του κλάδου, τη μόνη που ανταγωνίστηκε ευθέως τις πολυεθνικές, οι οποίες θα είναι και οι μόνες ευνοημένες από αυτή την συγκυρία.

Τα καταστήματα της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ από 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά».

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα τελευταία χρόνια η ιστορική ελληνική αλυσίδα είχε εκπονήσει τρία πλάνα αναδιάρθρωσης, όμως η χαριστική βολή στην πορεία της -όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς- υπήρξε η επιβολή των καλοκαιρινών capital controls.

Πληθαίνουν τα θύματα των capital controls

Σαν να μην έφθανε αυτό, ενώ υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ επαίρονται για τα capital controls η Ηλεκτρονική δεν είναι το μόνο θύμα αυτής της πολιτικής. Να θυμίσουμε πως και η βιομηχανία ΙΜΑΣ στο Βόλο έκλεισε με απώλειες 140 θέσεων εργασίας και η ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο έβαλε λουκέτο στην εκεί μονάδα της και η Softex οδηγήθηκε σε παύση εργασιών. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές «σπιράλ λουκέτων» για το οποίο κανένας δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζει. Να πούμε επίσης πως και ο Γιώργος Σταθάκης τον Ιανουάριο σε δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα είχε μιλήσει για «μικρές συνέπειες των capital controls» προφανώς αγνοώντας τη ζημιά που η κυβέρνηση είχε κάνει σε μεγάλες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις.

Μάρδας (και πάλι) εκτός τόπου και χρόνου

Εκτός τόπου και χρόνου βρίσκεται για μια ακόμη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις επενδύσεις Δημήτρης Μάρδας. Μετά την προκλητική για τη νοημοσύνη των πολιτών δήλωση περί Σύριων επενδυτών, χθες, λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση της πτώχευσης της ιστορικής ελληνικής αλυσίδας Ηλεκτρονική Αθηνών η οποία αποδιδόταν από τη διοίκηση της στην επίδραση των καλοκαιρινών κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες , δήλωνε με στόμφο ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τα capital controls στην οικονομία» επισημαίνοντας ότι «ακόμα και οι τουρίστες τα έχουν ξεχάσει».

Να όμως που η ίδια η ζωή τον διαψεύδει μέσα σε λίγες ώρες με τον πιο σκληρό τρόπο για τους 400 περίπου εργαζόμενους μιας εταιρείας που ακόμα και κάτω από καθεστώς μεγάλης οικονομικής πίεσης παρέμενε η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών της χώρας και η πρώτη αμιγώς ελληνική εταιρεία του κλάδου. Τώρα, με τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ ο κλάδος των ηλεκτρικών αφελληνίστηκε πλήρως, καθώς οι ελληνικές δυνάμεις της εν λόγω αγοράς αποτελούνται από διάσπαρτα μικρά και μεσαία καταστπήματα ανά την επικράτεια.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο μοναδικός Νορβηγός που αρνείται να κάνει κουπί για τον Χάαλαντ: «Είναι χαζό και ιστορικά λάθος»

Σήμερα

Η Νορβηγία βρίσκεται για πρώτη φορά στα προημιτελικά Μουντιάλ και ο πανηγυρισμός με τις «κινήσεις κωπηλασίας» έχει γίνει viral - ένας όμως φίλαθλος αρνείται πεισματικά να συμμετάσχει

«3 ευρώ εισιτήριο για βρέφος 17 μηνών»: Το απίστευτο beach bar στην Ιταλία που χρέωσε παιδί

Σήμερα

Ένας πατέρας αναγκάστηκε να καταβάλει 3 ευρώ για την είσοδο της 17μηνης κόρης του σε γνωστή παραλία της Ιταλίας

Marfin: Επιστρέφει στην Ελλάδα η 46χρονη – Αρνείται κάθε εμπλοκή και θέλει να καταθέσει

Σήμερα

Η επιστροφή της από τη Μεγάλη Βρετανία ενδέχεται να γίνει ως τη Δευτέρα, ώστε την Τρίτη να εμφανιστεί μπροστά στην ανακρίτρια

Ανακαινίζω 2026: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι αναφορικά με την υποχρέωση ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου

Σήμερα

Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτεί μόνο αισθητικές αλλαγές - η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ουσιαστική προϋπόθεση συμμετοχής

Κοριτσάκι δύο ετών στη Φλόριντα πέθανε αφού η μπέιμπι σίτερ το άφησε για τρεις ώρες μέσα σε αυτοκίνητο κάτω από ακραία ζέστη

Σήμερα

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό παραμένουν υπό διερεύνηση

Τι αποκαλύπτουν τα νέα αρχεία του Πενταγώνου για τα UFO ‑ ποια περιστατικά δεν έχουν ακόμα εξηγηθεί

Σήμερα

Σαράντα νέα αρχεία με βίντεο, ηχητικά και έγγραφα από CIA, NASA και FBI φέρνουν στο φως μαρτυρίες στρατιωτικών για άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που παραμένουν αναπάντητα.

Marfin: Οι φωτογραφίες από διακοπές που άνοιξαν τον δρόμο για συλλήψεις – Το προφίλ των κατηγορουμένων και ο φερόμενος ρόλος τους

Σήμερα

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη από το 2019 οι αστυνομικές αρχές είχαν στη διάθεσή τους φωτογραφικό υλικό

Η Apple μηνύει γνωστή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης ‑ τι κατηγορεί τους πρώην υπαλλήλους της

Σήμερα

Η Apple κατέθεσε ομοσπονδιακή αγωγή κατά της OpenAI και δύο πρώην στελεχών της για κλοπή εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την ανάπτυξη προϊόντων.

Τρομακτικό βίντεο: Παρά τρίχα γλίτωσε πεζός στη Νέα Υόρκη – Δείτε τι κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας

Σήμερα

Δύο αυτοκίνητα καρφώθηκαν με μεγάλη ταχύτητα σε κτίριο στο Μπρούκλιν, τραυματίζοντας οδηγούς και πεζό - οι δύο οδηγοί συνελήφθησαν αμέσως.

Βίντεο‑σοκ από την Ινδία: Τι συνέβη μετά τον βιασμό και τη δολοφονία 11χρονης ‑ δεκάδες συλλήψεις

Σήμερα

Εξαγριωμένο πλήθος λιντσάρισε άνδρα κατά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη Δυτική Βεγγάλη μετά την ανακάλυψη του πτώματος ενός 11χρονου κοριτσιού σε λίμνη.

Χάρι και Μέγκαν συναντούν τον βασιλιά Κάρολο σε «ιστορική» επανένωση ‑ τα παιδιά είδαν τον παππού τους για πρώτη φορά σε 4 χρόνια

Σήμερα

Ο βασιλιάς Κάρολος και η Καμίλα υποδέχτηκαν τον Χάρι με την οικογένειά του στο Χάιγκροουβ, σε αυστηρά ιδιωτική συνάντηση χωρίς φωτογραφίες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.