E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Επιπλέον «μαχαίρι» 15% στο εφάπαξ

Πρώτοι χαμένοι από τη μείωση οι δημόσιοι υπάλληλοι

Επιπλέον «μαχαίρι» 15% στο εφάπαξ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 19/4/2016 | 09:28

Πρώτοι χαμένοι από τη μείωση του εφάπαξ οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ ακολουθούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στου δήμους, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απώλειες 12-15% , εκτός των μνημονιακών περικοπών που έχουν ήδη υποστεί, θα δουν στο εφάπαξ τους οι ασφαλισμένοι αλλά και οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν από 1/9/2013 εξαιτίας του νέου μαθηματικού τύπου.

Σήμερα οι συνταξιούχοι που βρίσκονται στην «ουρά» περίπου 3 χρόνια καθώς δεν είχε προσδιοριστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού ξεπερνούν τις 62.000.

Στελέχη των ταμείων φοβούνται ότι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού θα φέρει νέες καθυστερήσεις αφού θα ζητηθούν νέα στοιχεία από τους συνταξιούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το άρθρο 35 που περιγράφει το νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ και δημοσιεύεται ολόκληρο στο τέλος του κειμένου ,περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό το οποίο αναμένεται να προωθηθεί πιθανόν και σήμερα στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής αφού πάρει την έγκριση του ελεγκτικού συνεδρίου.

Τα ταμεία Πρόνοιας εντάσσονται στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο που μετονομάζεται πλέον σε ΕΤΕΑΕΠ ενώ καταργείται το δικαίωμα χορήγησης προκαταβολής της εφάπαξ παροχής που ίσχυε σε πολλά ταμεία.

Πρώτοι χαμένοι από τη μείωση του εφάπαξ θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι ενώ ακολουθούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στου δήμους, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για παράδειγμα το μέσο εφάπαξ στο δημόσιο που ανέρχεται σε 29.000 θα μειωθεί στις 25.500 ευρώ.

Επίσης ένας υπάλληλος μέσης εκπαίδευσης που συμπλήρωσε 35ετία και μέχρι τον Αύγουστο του 2013 θα ελάμβανε εφάπαξ 34.000 ευρώ, σήμερα θα εισπράξει 28.900.

Σύμφωνα με το άρθρο 35, το εφάπαξ για τα έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2013 υπολογίζεται ως «το γινόμενο του 60 % των συνταξίμων αποδοχών, επί των οποίων έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις, επί του δεκαδικού αριθμού των ετών ασφάλισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά καθιερώνεται νέο σύστημα ατομικών μερίδων και προκαθορισμένων εισφορών νοητής κεφαλαιοποίησης. Το εφάπαξ θα υπολογίζεται με ένα περίπλοκο μαθηματικό τύπο και θα ισούται «με τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης, με πλασματικό ποσοστό επιστροφής, που προκύπτει από την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων».

Περίοδος χάριτος ενός έτους δίνεται κατ΄εξαίρεση στους ένστολους ( αστυνομικοί πυροσβέστες , λιμενικοί ). Δηλαδή για όσους υπέβαλαν αίτηση έως την 31.12.2014 , προβλέπεται η καταβολή του εφάπαξ με το παλαιό καθεστώς σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις των Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών.

Για όσους υπέβαλαν ή υποβάλλουν μετά την 1.1.2015, υπολογίζεται αθροιστικά : «Για τον χρόνο έως 31/12/2014 σύμφωνα παλαιές διατάξεις και για τον χρόνο από 1/1/2015 με την τεχνική βάση διανεμητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση».

Ο νέος μαθηματικός τύπος ισχύει για την πλειοψηφία των μισθωτών που πληρώνουν εισφορά 4%. Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους ισχύει ο ίδιος τύπος αλλά με συντελεστή 75% (αντί για 60%). Στο προσχέδιο του Ιανουαρίου ο συντελεστής για τους μισθωτούς ήταν 70% και για τους αυτοαπασχολούμενους 85%.

Για τους εποχικά απασχολούμενους προβλέπεται πως αν δεν έχουν «πραγματοποιήσει απασχόληση 40 μηνών στην επίμαχη 5ετία, συνυπολογίζονται και οι αποδοχές μηνών εργασίας της αμέσου προηγούμενης χρονικής περιόδου μέχρι τη συμπλήρωση των 40 μηνών.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ στον Πύργο: Επιτέθηκε στη σύζυγό του με μαχαίρι και μετά προσπάθησε να αυτοκτονήσει

Σήμερα

Για 45 λεπτά ο σύζυγός της κρατούσε μαχαίρι και απειλούσε να βαλει τελος στη ζωή του

Απόπειρα δολοφονίας γυναίκας δικαστή μέσα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από τον πρώην σύζυγό της

Σήμερα

Της έσωσε τη ζωή ένας κρατούμενος που αφόπλισε τον δράστη πριν πυροβολήσει ξανά εναντίον της

Μόσχα: «Οι απειλές των ΗΠΑ προς το Ιράν είναι απαράδεκτες»

Σήμερα

Μια νέα επίθεση στην Τεχεράνη θα είχε καταστροφικές συνέπειες» εκτιμά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας

Τραμπ στους Ιρανούς: «Έρχεται βοήθεια – Οι δολοφόνοι και οι βασανιστές σας θα το πληρώσουν ακριβά»

Σήμερα

Συνεδριάζει αργότερα σήμερα η ομάδα Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, πληροφορίες για ανάλογη σύσκεψη και στο Ισραήλ

Ισπανία: Εικόνες ντροπής σε αγώνα ακαδημιών, ξύλο μεταξύ των παικτών και εισβολή στο γήπεδο από τις μητέρες τους

Σήμερα

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σε αγώνα της 4ης κατηγορίας νέων (!) στην Γρανάδα, με συμπλοκή των ποδοσφαιριστών, στην οποία ενεπλάκησαν και οι μητέρες τους

Πέθανε η κόρη της Γεωργίας Βασιλειάδου, Φωτεινή

Σήμερα

Η τραγωδία που την σημάδεψε

Δύο ελληνόκτητα τάνκερ δέχθηκαν επίθεση με drones στη Μαύρη Θάλασσα

Σήμερα

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες για την επίθεση

Ο τιμοκατάλογος της φρίκης: Πώς ανθρώπινα μέλη πωλούνται νόμιμα για χιλιάδες ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες

Σήμερα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπεται η αποκόμιση κέρδους από την παροχή σορών χωρίς άδεια

Ένας σπουδαίος δάσκαλος: Το Σάββατο απέκλεισε την Κρίσταλ Πάλας, τη Δευτέρα τον αποθέωσε το σχολείο

Σήμερα

Με την επιστροφή του στην τάξη, γνώρισε την αποθέωση από τους μαθητές του

«Η μεγαλύτερη σφαγή στη σύγχρονη ιστορία του Ιράν»: Αναφορές για οργανωμένες δολοφονίες πολιτών με εντολή Χαμενεΐ

Σήμερα

Δολοφονίες πολιτών το διήμερο 8 και 9 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο Iran International

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.