E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Παπανδρέου: Ήταν μονόδρομος να βάλω την Ελλάδα στο μνημόνιο

«Ήταν μια απαραίτητη απόφαση που δεν μου ήταν καθόλου ευχάριστη»

Παπανδρέου: Ήταν μονόδρομος να βάλω την Ελλάδα στο μνημόνιο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/4/2016 | 00:36

«Η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες αν και έχει χαθεί η ελπίδα. Το Καστελόριζο ήταν μια αναγκαστική απόφαση για να μην πάμε στον γκρεμό. Στην χρεωκοπία. Ήταν μονόδρομος. Ήταν μια απαραίτητη απόφαση που δεν μου ήταν καθόλου ευχάριστη. Μπορεί όλοι οι οικονομολόγοι να διαφωνήσουν για το… φάρμακο αλλά συμφωνούσαν στην αναγκαιότητα της λήψης μέτρων» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καταστροφική η οικονομική πολιτική το 2007- 2009. Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει αυτή την περιπέτεια. Εκείνη η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για να μειώσει το έλλειμμα. Εμείς δράσαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε αλλά ήταν αργά. Όλη αυτή η παραφιλολογία ότι αργήσαμε δεν έχει βάση» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά την περίοδο πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Ο Καραμανλής ήξερε πολλά πράγματα που δεν μας έλεγε. Δεν ήθελε συναίνεση. Ήθελε συνενοχή. Το 2009 πια η Ελλάδα βούλιαζε. Ζήτησα από τον Καραμανλή στο ντιμπειτ τα νούμερα του προϋπολογισμού. Εγώ με αυτά τα νούμερα είπα το «λεφτά υπάρχουν». Δεν γνωρίζαμε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Το μόνο που μας είχε πει τότε ο Προβόπουλος είναι το έλλειμμα μπορεί και να φτάσει σε διπλάσιο νούμερο. Τελικά διαψεύστηκε και αυτός και το έλλειμμα έφτασε στο 15%. Συγκάλυπταν την πραγματική εικόνα. Έλεγα λεφτά θα υπάρξουν εάν… Το εάν ήταν όλα αυτά που πρέπει να αλλάξουν, αν γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις. Κάποιοι με γκαιμπελίστικο τρόπο αφαίρεσαν το εάν. Το σύνθημά μας τότε δεν ήταν η παροχολογία αλλά το ΄΄ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε΄΄! Εγώ ήμουν αυτός που είπε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Εγώ δεν είχα γνώση του τι πραγματικά συνέβαινε».

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του. «Ήταν σοκ για εμάς να βλέπουμε τα νούμερα του ελλείμματος να ανεβαίνουν. Σε τρεις εβδομάδες φτιάξαμε προϋπολογισμό. Κόβοντας ότι μπορούσαμε να κόψουμε. Και οι Ευρωπαίοι ήταν σε κατάσταση σοκ τότε αν και έχουν και εκείνοι μερίδιο ευθύνης. Όπως και το ΔΝΤ. Γιατί ήξεραν τα πραγματικά νούμερα αλλά δεν τα δημοσιοποιούσαν» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν είπα ότι η Ελλάδα είναι μια διεφθαρμένη χώρα. Ο Έλληνας αν αισθανθεί πως το κράτος λειτουργεί σωστά θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Αυτό που είχα πει είναι να με αφήσουν να εφαρμόσω τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα κάνουν τον Έλληνα να αισθανθεί καλύτερα. Οι αγορές φοβόντουσαν την Ελλάδα αλλά φοβόντουσαν και την ευρωζώνη. Το πρώτο μεγάλο λάθος των εταίρων ήταν πως θεώρησαν πως το πρόβλημα ήταν μόνο ελληνικό. Αλλά φάνηκε πως όσα μέτρα και αν παίρναμε εμείς οι αγορές δεν ησύχαζαν»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη κρίσιμη (όσο και ιστορική πλέον) Σύνοδο του Νταβός. Χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Στο Νταβός κατάλαβα πως όσα μέτρα και να παίρναμε αν δεν υπήρχε η στήριξη της ευρωζώνης δεν θα μπορούσαμε να μειώσουμε την αγωνία του ρίσκου που είχαν οι αγορές. Στο Νταβός φάνηκε ένας πανικός.

Θεωρώ απαράδεκτο πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έπρεπε να γυρίσει την υφήλιο δυο φορές για να καταφέρει να φτιάξει έναν μηχανισμό στήριξης, για να μην χρεοκοπήσει η χώρα χωρίς να έχει την παραμικρή στήριξη από την ευρωζώνη. Το απαράδεκτο ήταν το μαγειρείο του 2009 με τα ψεύτικα στοιχεία του Καραμανλή.

Ο Στρός Καν δεν ήθελε την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ύψος των δανείων που χρειαζόμασταν δεν θα μπορούσε να καλυφθεί μόνο από το Ταμείο. Εκείνος στη συνάντηση που είχαμε στο Νταβός μου είχε πει ότι προτιμούσε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Η Γερμανία ήθελε το ΔΝΤ»!

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Χτες

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Κηφισιά: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του γνωστού μάνατζερ ‑ «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

Χτες

Ο 72χρονος ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του που απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο

Ίλιον: Κάλεσαν διασώστη σε κέντρο διασκέδασης και αυτός πήρε το μικρόφωνο και τραγουδούσε!

Χτες

Αδιανόητο περιστατικό στο Ίλιον ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.