E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μειώσεις ακόμη και στους χαμηλόμισθους

Ακόμα και από τον Μάιο θα δουν τις πρώτες μειώσεις στους μισθούς τους

Μειώσεις ακόμη και στους χαμηλόμισθους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/4/2016 | 08:12

Φόρο θα πληρώνει πλέον όποιος βγάζει από 9.100 ευρώ - Ο λογαριασμός μεγαλώνει από την αύξηση των έμμεσων φόρων - Σήμερα το ραντεβού με τη Βελκουλέσκου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε «έχοντες και κατέχοντες» των 650 - 2.000 ευρώ το μήνα ρίχνει τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη η κυβέρνηση, για να κλείσει συμφωνία με τους θεσμούς πριν το Πάσχα και να αποφύγει άμεσες περικοπές μισθών και συντάξεων. Οι μισθωτοί θα δουν από τον Μάιο κιόλας, αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο μετά το Πάσχα, να τους κόβεται ο μισθός λόγω παρακράτησης του νέου φόρου.

Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό και με τις αυξήσεις εμμέσων φόρων που κυοφορούνται, θα εξανεμίσουν πλήρως το λαϊκό εισόδημα και ό,τι απέμεινε από τη μεσαία τάξη. Είναι και πάλι αμφίβολο όμως αν θα φέρουν συμφωνία και δόσεις στη χώρα, για να αποφευχθεί ασφυξία τον Ιούνιο.

Από τις δέκα το πρωί σήμερα ξεκινά ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων Τσακαλώτου-Σταθάκη με την Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα δημοσιονομικά μέτρα. Στο μικροσκόπιο θα βρεθεί έτσι το "νομοσχέδιο-σκούπα" για φορολογικό και ασφαλιστικά, το οποίο αν και τέθηκε σε διαβούλευση, τελεί υπό διαπραγμάτευση και ενδεχομένως να αλλάξει.

Συμφωνία δεν υπάρχει όμως με τους θεσμούς, ούτε για το πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους έως ​3,6 δισ. ευρώ. «Δεν τα κάναμε αποδεκτά» έλεγαν κυβερνητικές πηγές, μετά την πρώτη συνάντηση χθες ​Τσακαλώτου και Ευρωπαίων δανειστών, αλλά δεν έλεγαν
​πως τα απέρριψαν, ​ή τι μορφή θα πάρουν, ​σε τι ακριβώς μέτρα θα αφορούν
και αν προλαβαίνουν να συμφωνηθούν για να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση πριν τα δύο κρίσιμα για την Ελλάδα Eurogroup του Απριλίου.
​​
Χωρίς προοπτική συμφωνίας, οι νέες "θυσίες" που ετοιμάζει η κυβέρνηση μοιάζουν ασκήσεις επί χάρτου. Στους "έχοντες και κατέχοντες" που θα σηκώσουν τα βάρη κατατάσσει και όσους βγάζουν 10.000 ευρώ το μήνα, που το 2017 θα πληρώσουν 100 ευρώ παραπάνω φόρο σε σχέση με φέτος, όσα δηλαδή και όποιος θα βγάζει 45.000 ευρώ!

Το «μυστικό» της νέας κλίμακας φόρου εισοδήματος είναι ότι οι χαμηλόμισθοι θα βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη και, επειδή είναι πολλοί, η κυβέρνηση ευελπιστεί να καλύψουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, από τα 1,8 δισ. ευρώ που αναζητεί από άμεσους φόρους.

Έτσι, το «μαχαίρι» των μειώσεων των εισοδημάτων θα νοιώσουν και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που βγάζουν από 650 ευρώ το μήνα (650Χ14 μήνες) αφού φόρο θα πληρώνει πλέον όποιος βγάζει από 9.100 ευρώ και άνω.

Στην πράξη βέβαια, οι επιβαρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα είναι πολύ μεγαλύτερες. Για παράδειγμα:

Ένας μισθωτός των 10.000 ευρώ το χρόνο (πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα) θα πληρώσει φέτος για τα περσινά εισοδήματά του, φόρο εισοδήματος 100 ευρώ. Του χρόνου για τα φετεινά 200 ευρώ. Αν και δεν υπόκειται σε εισφορά αλληλεγγύης, από τα λεφτά που θα του μείνουν θα πρέπει να πληρώσει πλήθος άλλων έμμεσων φόρων, όπως φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ΦΠΑ 23% ή 24% για τις οικογενειακές δαπάνες του κλπ. Στην πραγματικότητα φορολογείται και για μεγαλύτερο εισόδημα από αυτό που έχει πραγματικά για να ζει.

Ελάφρυνση θα δουν, θεωρητικά μόνον όσοι βγάζουν περίπου 2.000-3.000 ευρώ το μήνα (δηλαδή 28.000-45.000 ευρώ το χρόνο) αλλά και όσοι βγάζουν 50.000-55.000 ευρώ ετησίως.

Ανεπηρέαστοι από τις αλλαγές στους φόρους εισοδήματος μένουν μόνον όσοι βγάζουν κάτω από 650 ευρώ το μήνα και παραμένουν αφορολόγητοι. Όλοι οι άλλοι, με εισοδήματα κάτω από 28.000 ή πάνω από 55.000 θα δουν επιβαρύνσεις.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Google: Ποιο emoji «σάρωσε» το 2025 ‑ Αύξηση 37% στη χρήση του

Σήμερα

Η εταιρεία ανέλυσε 665 εκατομμύρια σύμβολα μέσα από το Gboard, αναδεικνύοντας τις νέες τάσεις που φέρνει η Gen Z στην ψηφιακή επικοινωνία.

Κυψέλη: Σε 14 κτίρια οι ζημιές από τα έργα του Μετρό ‑ Τι είπε ο Χάρης Δούκας

Σήμερα

Παρουσιάστηκαν τα πρώτα στοιχεία για τις επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει οι εργασίες του Μετρό σε κτίρια της Κυψέλης

Πορτογαλία: Η στιγμή που μεθυσμένος οδηγός πέφτει πάνω σε πλήθος ‑ 12 τραυματίες

Σήμερα

Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στο παραθαλάσσιο θέρετρο στην περιοχή Αλγκάρβε

Ουρές στα βενζινάδικα στο Ιράν μετά τον οικονομικό «στραγγαλισμό» των ΗΠΑ

Σήμερα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως πρέπει να «τερματιστούν αμέσως» οι εκτελέσεις διαδηλωτών

Κάτω Κουφονήσι: Νεκρή 69χρονη Αγγλίδα μετά από βουτιά στη θάλασσα από ημερόπλοιο

Σήμερα

Οι προσπάθειες ανάνηψης με ΚΑΡΠΑ στο λιμάνι δεν κατάφεραν να σώσουν τη γυναίκα, ενώ το Λιμενικό διενεργεί προανάκριση για τα αίτια του θανάτου.

Δημήτρης Κόκοτας: Η ανακοίνωση του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» για τον θάνατό του

Σήμερα

Ο γνωστός τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, μετά από παρατεταμένη νοσηλεία

Ηράκλειο: Απατεώνες επενδυτικοί σύμβουλοι ξάφρισαν 60.000€ από 48χρονη

Σήμερα

Δείτε πώς μια 48χρονη στο Ηράκλειο έμεινε χωρίς 60.000€ από επενδυτική απάτη και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από ανάλογα κρούσματα.

Απομακρύνεται από την οικογενειακή κατοικία ο σύζυγος της παρουσιάστριας

Σήμερα

Κοινωνία - Για την Πέμπτη 27 Αυγούστου μετατέθηκε από το Αυτόφωρο η εκδίκαση της υπόθεσης του συζύγου της παρουσιάστριας

Παραπλανητικές διαφημίσεις και οδοντιατρικές «θεραπείες» χαμηλού κόστους: Προειδοποίηση από την ΕΟΟ

Σήμερα

Προειδοποίηση της ΕΟΟ για τις «θεραπείες» χαμηλού κόστους και τις παραπλανητικές διαφημίσεις

Φωτιά στο Λαύριο: Βρίσκεται σε ύφεση ‑ «Σταμάτησε ακριβώς έξω από τα σπίτια»

Σήμερα

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής επιβεβαίωσε πως η φωτιά που ξέσπασε βρίσκεται πλέον σε ύφεση

ΕΟΔΥ σε συναγερμό: Αναζητείται πιθανό νέο στέλεχος του ιού του Δυτικού Νείλου

Σήμερα

Η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 3
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.