E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών στο 4ο μνημόνιο

Τι προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές για το έξτρα πακέτο μέτρων

Αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών στο 4ο μνημόνιο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 23/4/2016 | 10:38

«Η απόφαση του Eurogroup δεν αφορά τη νομοθέτηση μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση αλλά έναν μηχανισμό εξισορρόπησης τυχών αποκλίσεων που θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με το αποτέλεσμα του Eurogroup.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ίδιες πηγές παραθέτουν τις ακριβείς δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ και επισημαίνουν και όσα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά, για να υπογραμμίσουν ότι οι δηλώσεις αυτές δείχνουν με ακρίβεια που θα κινηθεί η διαπραγμάτευση το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως μάλιστα υπογραμμίζουν, ανάλογος μηχανισμός υπάρχει και στη Γερμανία ο οποίος, αν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενεργοποιείται αυτόματα και κόβει κατά το αντίστοιχο ποσοστό όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν μάλιστα πως ο κ. Νταϊσελμπλουμ τηρεί ισορροπία ανάμεσα στο ενδεχόμενο να νομοθετηθούν άμεσα τα ενδεχόμενα μέτρα (όπως απαιτεί η Κριστίν Λαγκάρντ) και στο να υπάρξει αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης αποκλίσεων.

Υπό το πρίσμα αυτής της προσέγγισης, επισημαίνουν, πρέπει να διαβαστεί η δήλωση του κ. Νταϊσελμπλουμ ο οποίος είπε: «Μετά από αυτά, ας έρθουμε πρώτα στην Ελλάδα στην οποία ήταν αφιερωμένο το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης. Συζητήσαμε την κατάσταση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Η συνεργασία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών ήταν πολύ δυνατή και παραγωγική - οι θεσμοί θα πουν περισσότερα όσον αφορά αυτό το θέμα. Πιστεύουμε ότι έχει συντελεστεί ουσιαστική πρόοδος σχετικά με τα καίρια θέματα που παραμένουν ανοιχτά - βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία - όπως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, η δημιουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Σε ορισμένα θέματα πρέπει να γίνει περαιτέρω εργασία για να κλείσουν, αλλά είμαστε πολύ κοντά. Σήμερα, εξετάσαμε και αποσαφηνίσαμε τους τρόπους για να προχωρήσουμε μπροστά. Θίξαμε επίσης το ζήτημα της αβεβαιότητας των προβλέψεων και της εμπιστοσύνης που μπορούμε να έχουμε στην υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το πακέτο πολιτικής θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πακέτο επιπλέον έκτακτων μέτρων που θα εφαρμοστεί μόνο εάν κριθεί αναγκαίο για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018. Ο μηχανισμός πρέπει να είναι αξιόπιστος, να θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων, να είναι αυτόματος και να βασίζεται σε αντικειμενικούς παράγοντες που θα πυροδοτήσουν αυτά τα έκτακτα μέτρα. Αυτό χρειάζεται περαιτέρω δουλειά, ο σχεδιασμός του, πώς θα λειτουργήσει, ποια μέτρα θα περιλαμβάνει και πώς θα ενεργοποιηθούν. Είμαι δε, χαρούμενος να σας ανακοινώσω ότι με τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού να εργαστεί επ' αυτού εποικοδομητικά και το ταχύτερο δυνατό, οι θεσμοί έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν το ταχύτερο δυνατό τις επόμενες μέρες για αυτό το μηχανισμό έκτακτων μέτρων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι προφανές ότι μιλάει για λύση στην οποία συναινεί και ο υπουργός Οικονομικών. Επομένως δεν αφορά την νομοθέτηση μέτρων», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν ότι αυτό γίνεται πιο ξεκάθαρο και με τις απαντήσεις που έδωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Eurogroup, απαντήσεις στις οποίες επεφύλασσε αναφορά και στο ελληνικό νομικό σύστημα.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το αν θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει εκ των προτέρων όλα τα μέτρα του προληπτικού πακέτου, καθώς και εάν η απόφαση για τη διευθέτηση του χρέους αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη εκταμίευση, ο Πρόεδρος του Eurogroup έκανε σαφές ότι το προληπτικό πακέτο μέτρων είναι ζήτημα αξιοπιστίας. «Για να είναι αξιόπιστα τα μέτρα θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί. Το πώς αυτό θα σχεδιαστεί, αν δηλαδή θα νομοθετηθεί ο μηχανισμός ή τα μέτρα ένα προς ένα, είναι ακόμα υπό συζήτηση. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους που να είναι εφικτοί και εφαρμόσιμοι στο ελληνικό νομικό σύστημα, αλλά χρειάζεται να είναι και αξιόπιστοι και αυτό θα κριθεί στο επόμενο Eurogroup», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Αναφορικά δε με το χρέος και την εκταμίευση ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε: «Η εκταμίευση εξαρτάται από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, επομένως απαιτείται συμφωνία στο αρχικό και στο προληπτικό πακέτο μέτρων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στην επόμενη εκταμίευση. Θεωρώ, όμως, ότι για να υπάρξει συμφωνία στα προληπτικά μέτρα, χρειάζεται σαφήνεια και στο θέμα του χρέους και υπάρχει ένας ακόμα πολύ σοβαρός λόγος που είναι αναγκαία η σαφήνεια στο χρέος και αυτός είναι ότι χρειαζόμαστε την πλήρη δέσμευση του ΔΝΤ και γνωρίζετε καλά τη θέση του πάνω σε αυτό το ζήτημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν και τη δήλωση Ντάισελμπλουμ μετά το Ecofin για την οποία τονίζουν ότι είναι ακόμη πιο ξεκάθαρος αφού δηλώνει:«[…] Επιτρέψτε μου να κάνω σαφές - [διότι] στον ελληνικό Τύπο γίνεται λόγος για 4ο μνημόνιο - αυτό σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ισχύει!

Κοιτώντας τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες βρίσκονται σε καλό δρόμο, είναι πολύ αποφασισμένοι. Θεωρώ ότι η δέσμη [μέτρων] που έχουμε κατά 95% δείχνει πολύ καλή. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν τύπο επιπλέον πακέτου εξασφάλισης, και θεωρώ ότι πρέπει απλώς να εργαστούμε στο πώς αυτός ο μηχανισμός θα μοιάζει. Ασφαλώς, υπάρχουν νομικοί περιορισμοί. Δεν μπορούμε, δεν πρόκειται - και ούτε καν επιθυμούμε - να υπερβούμε νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα το σχεδιάσουμε κατά τρόπο ο οποίος προσφέρει αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα, και χρειάζεται να είναι νομικά δυνατός, φυσικά».

«Αυτό δείχνει πού θα κινηθεί η διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Χτες

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Κηφισιά: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του γνωστού μάνατζερ ‑ «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

Χτες

Ο 72χρονος ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του που απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο

Ίλιον: Κάλεσαν διασώστη σε κέντρο διασκέδασης και αυτός πήρε το μικρόφωνο και τραγουδούσε!

Χτες

Αδιανόητο περιστατικό στο Ίλιον ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.