E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το κραχ στην οικονομία όπως καταγράφεται στα δικαστήρια

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Πρωτοδικείου της Αθήνας

Το κραχ στην οικονομία όπως καταγράφεται στα δικαστήρια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 24/4/2016 | 12:13

Το κραχ στην οικονομία δεν αποτυπώνεται μόνο στους οικονομικούς δείκτες αλλά και στην καθημερινότητα, όπως καταγράφεται μέσα από τα στοιχεία του Πρωτοδικείου της Αθήνας, του μεγαλύτερου της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων για το ασφαλιστικό, ήρθε να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που μαρτυρά ότι έχει μπει φρένο σε όλες τις συναλλαγές, με αποτέλεσμα την ασφυξία της αγοράς και την οικονομική ύφεση.

Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν παγώσει και αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της πραγματικότητας είναι το γεγονός ότι οι απαλλοτριώσεις έχουν μειωθεί δραματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2002 καταγράφονται στα στοιχεία του Πρωτοδικείου 3.006 απαλλοτριώσεις, για να φτάσουν στο 2012, στις 1.074 και να κατρακυλήσουν στις 730, το 2013 και στις 639, για το 2015. Μείωση της τάξεως 400%!

«Όλα έχουν παγώσει» έλεγε αρμόδια πηγή, επισημαίνοντας, πως «καμία νέα δουλειά δεν ανοίγει ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προσημειώσεις είναι ένας ακόμη δείκτης στον οποίο αποτυπώνεται πώς κινείται η αγορά στην πραγματική οικονομία. Το 2002 στο Πρωτοδικείο της Αθήνας έγιναν 48.308 προσημειώσεις, για να εκτοξευθούν το 2005, στις 75.348. Στις «χρυσές» χρονιές που ακολούθησαν τα δάνεια έρεαν, το ίδιο και οι προσημειώσεις. Έτσι, το 2006 οι προσημειώσεις έφτασαν τις 86.337 και το 2007, τις 95.356. Η… αντίστροφη μέτρηση άρχισε και τα χρόνια της κρίσης όλα «πάγωσαν» για να φτάσουμε στο 2015, οπότε και καταγράφονται, μόλις 8.481 προσημειώσεις. Το γεγονός αυτό, όπως λένε οι ειδικοί, επιβεβαιώνει τόσο ότι οι τράπεζες δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο, όσο και πως οι πολίτες φοβούνται να χρεωθούν, λόγω της αβεβαιότητας για το αύριο.

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν καταγράφονται και στην μείωση της έκδοσης των διαταγών πληρωμής, η οποία ξεπερνά το 280% σε σχέση με το 2012. Είναι ενδεικτικό πως 2012 εκδόθηκαν 41.297 διαταγές πληρωμής, το 2013, 40.322 και το 2015, μόλις 14.708. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, μιλάμε για επιταγές.

Προφανώς, οι τράπεζες δεν εκδίδουν επιταγές, όπως πριν μερικά χρόνια, ενώ παράλληλα έχουν μειωθεί και οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν στην κατοχή τους μπλοκ επιταγών. Όπως έλεγε νομική πηγή «δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τα έξοδα που απαιτούνται για την έκδοση μιας διαταγής πληρωμής, καθώς απαιτείται δικηγορική αμοιβή αλλά και 1% του κεφαλαίου σε γραμμάτιο». Επιπλέον, έλεγε η ίδια πηγή, η διαδικασία «παγώνει» για περιπτώσεις που εμπίπτουν στον νόμο Κατσέλη.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΟΔΥ σε συναγερμό: Αναζητείται πιθανό νέο στέλεχος του ιού του Δυτικού Νείλου

Σήμερα

Η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.

Φυλή: Πώς συνέβη το τροχαίο που στοίχισε τη ζωή σε 17χρονη

Σήμερα

Πένθος στη Φυλή: 17χρονη έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα. Δείτε πώς εξελίχθηκε η τραγωδία και ενημερωθείτε για τα νεότερα.

Πλαστικός χειρουργός πρότεινε στην πρωθυπουργό της Δανίας να «φτιάξει» τη μύτη της – Η απάντησή της

Σήμερα

Η πρωθυπουργός της Δανίας αποκάλυψε τη συνομιλία με τον γιατρό που πρότεινε αισθητική παρέμβαση στη μύτη της, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του

Πέθανε ο Δημήτρης Κόκοτας σε ηλικία 57 ετών

Σήμερα

Δυστυχώς ο γνωστός τραγουδιστής δεν τα κατάφερε μετά από γενναία μάχη δυο ετών

Ταξιτζής απέσπασε 600 ευρώ από τουρίστες απειλώντας τους με βία για διαδρομή αεροδρόμιο ‑ κέντρο Αθήνας ‑ Ερευνάται και 2η καταγγελία

Σήμερα

Ο 38χρονος παρέλαβε την οικογένεια τουριστών από το Ελ. Βενιζέλος με προορισμό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας και, τρομοκρατώντας τους, τους απέσπασε 600 ευρώ

Ανατιμήσεις στη ζάχαρη έρχονται; Τι σημαίνει αυτό για την αγορά στην Ελλάδα

Σήμερα

Η ευρωπαϊκή παραγωγή σημειώνει πτώση - Ποια είναι η εικόνα στην εγχώρια αγορά

Πέθανε ο Παλαιστίνιος καλλιτέχνης Σλιμάν Μανσούρ σε ηλικία 79 ετών

Σήμερα

Ο καλλιτέχνης, τα έργα του οποίου αποπνέουν τις παλαστινιακές παραδόσεις και τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού υπό την ισραηλινή κατοχή, πέθανε στο σπίτι του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ιαπωνία: 360 τόνων ιστορικό κάστρο μετακινήθηκε με σχοινιά ‑ Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

Σήμερα

Το κάστρο είχε μετακινηθεί από τη θέση του ώστε να γίνουν εργασίες αποκατάστασης σε τείχος που είχε πληγεί από ισχυρό σεισμό

Δικηγόρος γνωστής εταιρείας απολύεται επειδή τον «έπιασαν» να φιλιέται με συνάδελφό του – Ετοιμαζόταν για επαγγελματικό άλμα

Σήμερα

Μέσα σε μία νύχτα οι δύο εργαζόμενοι έγιναν γνωστοί, όταν βίντεο που τους κατέγραφε σε προσωπικές στιγμές αναρτήθηκε χωρίς τη συναίνεσή τους

Φοιτητικά ενοίκια στην Αθήνα: 550 ευρώ για 40 τ.μ. ‑ Πού είναι φθηνότερα

Σήμερα

Η ΠΟΜΙΔΑ δίνει οδηγίες για ασφαλή μίσθωση, ενώ η επιστροφή ενοικίου φοιτητικής κατοικίας μέσω ΑΑΔΕ μπορεί να φτάσει τα 800 ευρώ.

Πόρτο Γερμενό: Μετά τη φωτιά έχει αυξηθεί ως και 14 βαθμούς η θερμοκρασία του εδάφους

Σήμερα

Τεράστιες είναι οι συνέπειες από την φωτιά που ξέσπασε στις αρχές Αυγούστου στο Πόρτο Γερμενό και έκαψε χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.