E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μουσουλμάνος ο επικρατέστερος δήμαρχος Λονδίνου

Γιος Πακιστανού οδηγού λεωφορείων, πρώην υπουργός Μεταφορών

Μουσουλμάνος ο επικρατέστερος δήμαρχος Λονδίνου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/5/2016 | 13:09

Οι δημοτικές εκλογές σπάνια στρέφουν πάνω τους τα διεθνή φώτα της δημοσιότητας, αλλά το Λονδίνο δεν είναι μια συνηθισμένη πόλη... Ο πρώτος μουσουλμάνος που έγινε υπουργός στη Βρετανία θα είναι πιθανότατα και ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος του Λονδίνου. Ο λόγος για τον Σαντίκ Χαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υποψήφιος των εργατικών ζει το... βρετανικό όνειρο. Γιος οδηγού λεωφορείου, που εγκατέλειψε το Πακιστάν το 1940 για μια καλύτερη ζωή στη Βρετανία, σπούδασε νομικά σε πανεπιστήμιο του Βόρειου Λονδίνου και δούλεψε ως δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναλαμβάνοντας υποθέσεις κατά φυλετικών διακρίσεων και της αστυνομικής βίας. Ολα αυτά έως ότου αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική, το 2005. Ο Σαντίκ Χαν εξελέγη βουλευτής με του εργατικούς και έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος υπουργός στη Βρετανία, κρατώντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Μεταφορών επί Γκόρντον Μπράουν. Σήμερα, στα 45 του, διεκδικεί το θώκο του δημάρχου του Λονδίνου. Τα προγνωστικά μέχρι τώρα, είναι υπέρ του.

Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως εξής: «Είμαι Λονδρέζος, Ευρωπαίος, Βρετανός, Αγγλος, μουσουλμάνος, ασιατικής καταγωγής, Πακιστανικής κληρονομιάς, πατέρας, σύζυγος».

Ο 45χρονος υποψήφιος των Εργατικών διεκδικεί με αξιώσεις τη δημαρχία του Λονδίνου υποστηρίζοντας ότι «θέλω όλοι οι Λονδρέζοι να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες που μας δίνει αυτή η πόλη. Ενα ανεκτό οικονομικά σπίτι, μια δουλειά υψηλής εξειδίκευσης με αξιοπρεπή αμοιβή, ένα προσιτό και σύγχρονο σύστημα μεταφορών και ένα ασφαλές, καθαρό και υγιεινό περιβάλλον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιστορικό ορόσημο η ενδεχόμενη νίκη Καν

Μια νίκη του Καν σήμερα, σε κάθε περίπτωση, θα είναι ένα σημαντικό βήμα όχι μόνο για τη βρετανική πολιτική σκηνή αλλά και για την ευρωπαϊκή, ευρύτερα. Αν τελικά εκλεγεί, θα γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής πόλης κάτι που θα αποτελέσει ιστορικό ορόσημο σε μια στιγμή που η Ευρώπη, όπως και η Βρετανία παλεύουν με την ταυτότητά τους, τη μετανάστευση και την ένταξη των μεταναστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συνυποψήφιός του και κυριότερος αντίπαλός του, Ζακ Γκολντισμιθ, με εντελώς διαφορετικό υπόβαθρο, πλούσιος γόνος ενός δισεκατομμυριούχου τραπεζίτη και Βρετανού αριστοκράτη, μόλις 41 ετών, την τελευταία εβδομάδα πριν την τελική αναμέτρηση, μετέτρεψε τη σύγκρουση για το δημαρχιακό θώκο σε θέματα θρησκείας και εθνικότητας. Πριν λίγο καιρό κατηγόρησε τον Καν ότι δίνει οξυγόνο και παρέχει κάλυψη σε μουσουλμάνους εξτρεμιστές, κάτι που ο 45χρονος υποψήφιος των εργατικών αρνήθηκε κατηγορηματικά. Το ίδιο έκανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος επέκρινε τον Καν για την κοινή εμφάνισή του με τον Σουλεϊμάν Γκάνι, ένα φονταμενταλιστή ιμάμη. «Αυτός ο άνθρωπος (σ.σ. ο Γκάνι) υποστηρίζει το ISIS», είπε ο Κάμερον με τους εργατικούς βουλευτές να τον αποδοκιμάζουν ως ρατσιστή. «Φωνάζουν γιατί δεν θέλουν να ακούσουν την αλήθεια», είπε με έμφαση ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Οι βουλευτές των εργατικών δεν έμειναν εκεί, βέβαια, κατηγορώντας τον Κάμερον για ισλαμοφοβία και με τον ίδιον τον Χαν να τονίζει ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ι χρησιμοποιεί τακτικές Τραμπ στην πολιτική, προσπαθώντας να διχάσει και να στρέψει τον έναν εναντίον του άλλου. «Αυτό στο Λονδίνο δεν θα περάσει», προσέθεσε, ενώ ο Γκάνι, από την πλευρά του, αρνήθηκε οποιαδήποτε υποστήριξη στο ΙSIS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Λονδρέζοι καλούνται μέχρι το τέλος της ημέρας να διαλέξουν για νέο τους Δήμαρχο, ανάμεσα στον γιο ενός δισεκατομμυριούχου τον συντηρητικό Ζακ Γκόλντσμιθ και τον γιο ενός Πακιστανού οδηγού λεωφορείου τον Εργατικό Σαντίκ Χαν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Χαν να βρίσκεται 10 μονάδες μπροστά από τον υποψήφιο των Συντηρητικών Ζακ Γκόλντσμιθ και έτσι, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να είναι ο διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον.
Για παράδειγμα, η εφημερίδα Evening Standard, δίνει στον Χαν ποσοστό 35% στην πρόθεση ψήφου πρώτης προτίμησης, έναντι 26% για τον Ζακ Γκόλντσμιθ.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την ComRes για το τηλεοπτικό δίκτυο ITV και τον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, δίνει το 45% των ψήφων πρώτης προτίμησης στον Χαν, έναντι 36% στον Γκόλντσμιθ. Με τις ψήφους δεύτερης προτίμησης, ο υποψήφιος των Εργατικών ανεβαίνει στο 56% και εκείνος των Συντηρητικών στο 44%.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Σήμερα

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Τραγωδία στην Κύπρο: Τι προκάλεσε την κατάρρευση της πολυκατοικίας στη Λεμεσό ‑ Δείτε πώς εξελίσσεται η επιχείρηση διάσωσης

Σήμερα

Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για δεύτερο εγκλωβισμένο, τρεις τραυματίες στο νοσοκομείο.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Σήμερα

Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Σήμερα

Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Σήμερα

Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Σήμερα

Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Σήμερα

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Σήμερα

Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 22
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.