E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Φίλης: Καταργούμε την έβδομη ώρα γιατί τα παιδιά είναι... σαν κοτόπουλα

Επίθεση στην Νέα Δημοκρατία

Φίλης: Καταργούμε την έβδομη ώρα γιατί τα παιδιά είναι... σαν κοτόπουλα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 12/5/2016 | 15:41

«Φέτος ιδρύεται το ενιαίου τύπου ολοήμερο δημοτικό σχολείο το οποίο θα προσφέρει σε όλα τα παιδιά όλης της Ελλάδας ίσες ευκαιρίες σε ένα αναμορφωμένο πλούσιο πρόγραμμα», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, απαντώντας ουσιαστικά στις επικρίσεις που δέχεται γύρω από την απόφαση να καταργηθούν τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Φίλης σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι σε όλα τα δημοτικά σχολεία θα εφαρμοστεί ένα αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα εισαχθούν μαθήματα που διδάσκονταν μόλις στο 1/3 των δημοτικών σχολείων μέχρι σήμερα, ενώ τόνισε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι ένα αναβαθμισμένο εξάωρο δημοτικό σχολείο με ξένες γλώσσες παντού, πληροφορική και άλλα μαθήματα.

«Δεν θέλουμε επτάωρο δημοτικό σχολείο, καθώς την έβδομη ώρα τα παιδιά είναι σαν κοτόπουλα» είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση για το αν, εφόσον συρρικνώνεται το πρόγραμμα, αφαιρούνται μαθήματα, απάντησε κατηγορηματικά ότι αναμορφώνουμε το πρόγραμμα και προσθέτουμε μαθήματα, βλέποντας ποια είναι τα σημαντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών που απειλούν να υπονομεύσουν την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων που ξεκινούν τη Δευτέρα 16 Μαΐου, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει τέτοιο θέμα, γιατί, όπως ανέφερε δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος να γίνει κάτι τέτοιο, εξηγώντας ότι λαμβάνονται οι αποφάσεις εκείνες που θα επιτρέψουν να ξεκινήσουν τα σχολεία από την πρώτη μέρα χωρίς προβλήματα. Διευκρίνισε μάλιστα ότι χιλιάδες αναπληρωτές θα είναι στα σχολεία από την πρώτη μέρα και θα μοιραστούν κανονικά τα βιβλία.

Κάνοντας εκτενή αναφορά στους αναπληρωτές καθηγητές μάλιστα, αναγνώρισε ότι είναι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ελληνικού δημοσίου και υποσχέθηκε ότι στο επόμενο ΑΣΕΠ θα διασφαλιστεί ο διορισμός 20.000 μόνιμων εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, «καθώς με την αδιοριστία που έχει επιβληθεί από τα μνημόνια έχουμε 10 χρόνια να δούμε νέο εκπαιδευτικό»

Ο κ. Φίλης εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι επιδιώκει ένα σκληρά νεοφιλελεύθερου τύπου σχολείο με πελάτες μαθητές, που απολύονται εκπαιδευτικοί και με βιβλία πληρωμένα από τους καθηγητές. Εμείς επιθυμούμε σχολείο ποιότητας και ισότητας σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντώντας στις κατηγορίες, ότι εξαφανίζει το μάθημα των θρησκευτικών, ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι τα θρησκευτικά είναι το μοναδικό μη βασικό μάθημα, το οποίο διδάσκεται από Γ’ δημοτικού μέχρι Γ’ λυκείου, «επομένως κάτι τέτοιο δεν ισχύει».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει ανατεθεί στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να συγκροτήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα γύρω από τα θρησκευτικά και τόνισε ότι η εκκλησία μπορεί να έχει την άποψη της επί του θέματος, οι αποφάσεις γύρω από τα θρησκευτικά θα λαμβάνονται από το ΙΕΠ. Σημείωσε μάλιστα ότι το σχολείο είναι κοσμικό και όχι κατηχητικό και παρά τις όποιες αντιρρήσεις έχουν εκφραστεί από την ιεραρχία στο θέμα της αλλαγής των βιβλίων, τις αποφάσεις για τα σχολεία θα τις λαμβάνει η πολιτεία.

«Όταν η κα Γιαννάκου είχε κληθεί να απαντήσει αν θα γίνονται εξομολογήσεις στα σχολεία είχε απαντήσει αρνητικά. Και τότε υπήρχαν ψίθυροι από την πλευρά εκκλησιαστικών κύκλων, αλλά ήταν κάτι σωστό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Φίλης είπε ότι είναι επιλογή του υπουργείου, το μάθημα των θρησκευτικών να συνεχίσει να διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα, αλλά αναμορφωμένο, «σεβόμενοι την ελευθερία της συνείδησης των πολιτών» αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος δεν θέλει να παρακολουθήσει το μάθημα των θρησκευτικών, λέγοντας απλά «αυτό είναι μια άλλη συζήτηση».

Στο θέμα της παρέμβασης της εκκλησίας στα σχολεία, ο κ. Φίλης δήλωσε ότι «Το σχολείο το θέλουμε ανοιχτό, η διατύπωση διαφορετικών απόψεων είναι ευπρόσδεκτη». Σημείωσε ωστόσο με νόημα ότι δεν πρέπει να εισβάλλουν εξωσχολικοί παράγοντες, είτε έχουν τα ράσα κοσμικής, είτε της εκκλησιαστικής εξουσίας.

«Οι καθηγητές και μόνο αυτοί είναι αρμόδιοι να εφαρμόσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Εκτός σχολικού προγράμματος μπορεί να γίνεται διάλογος από διαφορετικούς φορείς» είπε.

Αναφερόμενος και στις οικονομικές εξελίξεις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο την έξοδο από την κρίση και μία δημοκρατική μεταρρύθμιση του υπουργείου Παιδείας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της προσπάθειας της κυβέρνησης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει βιδωθεί στις καρέκλες.

Ερωτηθείς για το πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση, δήλωσε ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης, από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα και με την Κομισιόν θα υπάρξει ανάπτυξη, καθώς θα πέσουν στην αγορά 9 έως 12 δισ. ευρώ από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, καθώς και από το ΕΣΠΑ, θα εφαρμοστεί η ποσοτική χαλάρωση, θα υπάρξει φθηνότερος δανεισμός από την ΕΚΤ και θα μειωθεί το χρέος.

Τέλος, αναφερόμενος στους φόρους, είπε ότι ακολουθούν τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας και ανέφερε την εφαρμογή του αφορολόγητου ορίου στους αγρότες ως χαρακτηριστικό μέτρο φοροελάφρυνσης μίας κοινωνικής ομάδας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Σήμερα

Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Σήμερα

O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Σήμερα

Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Σήμερα

Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Σήμερα

Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα

Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Σήμερα

Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Αγρια δολοφονία 47χρονης στο Χαλάνδρι ‑ Την σκότωσε στην είσοδο πολυκατοικίας

Σήμερα

Η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τον 28χρονο δράστη

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί 2 συμπληρώματα διατροφής

Σήμερα

Περιέχουν μη εγκεκριμένα συστατικά ή έχουν υποστεί επεξεργασία με ακτινοβολία

Προσωπικός αριθμός: Λήγει η προθεσμία για την έκδοση του από τους πολίτες

Σήμερα

Τι θα συμβεί σε όσους δεν έχουν επιλέξει από 5 Σεπτεμβρίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.