E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

10 με 11 δισ. θα λάβει η Ελλάδα στη νέα δόση

Χρειάζονται όμως 17+1 προαπαιτούμενα

10 με 11 δισ. θα λάβει η Ελλάδα στη νέα δόση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 13/5/2016 | 16:36

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της Ελλάδας στο βασικό πακέτο μέτρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, επιβεβαίωσε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ωστόσο ότι το θέμα του «κόφτη» αλλά και σειρά προαπαιτούμενων παραμένουν σε εκκρεμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η συμφωνία προβλέπει 17 προαπαιτούμενα (prior actions) & τον κόφτη

«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πακέτο με 17 προαπαιτούμενα, πλέον των εφεδρικών μέτρων (σ.σ.: τον «κόφτη» δηλαδή) που ζήτησε το Εurogroup, τα οποία πρέπει να νομοθετηθούν πριν από την καταβολή της δόσης», ανέφερε ο αξιωματούχος. Σύμφωνα με το real.gr που επικαλείται τον αξιωματούχο, εάν η επόμενη αξιολόγηση κλείσει τον ερχόμενο Οκτώβριο, τότε η δόση τώρα πρέπει να είναι πάνω από 7,6 δισ, καθώς πρέπει το κράτος να αποπληρώσει και χρέος στο εσωτερικό, κάτι που, όπως είπε, είναι καταστρεπτικό για την οικονομία.

Τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου, για να υπάρξει απόφαση για τη δόση. Η κοινοτική πηγή κατέστησε σαφές ότι δεν έχει αποφασιστεί το ποσό της δόσης. «Συνδέεται με το πότε θα λήξει η 2η αξιολόγηση», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία όσον αφορά τις λεπτομέρειες του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι επί αυτού του μηχανισμού αναμένεται συμφωνία εντός του Σαββατοκύριακου, ούτως ώστε να νομοθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα είναι:

  • Δημοσιονομικά μέτρα για να βρεθεί 3% του ΑΕΠ.
  • Νομοθέτηση ανεξάρτητης αρχής συλλογής εσόδων.
  • Η νομοθέτηση της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια.
  • Μέτρα για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα (άνοιγμα αγορών κ.λπ.). Μεταξύ αυτών, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικού.
  • Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
  • Στη δεύτερη αξιολόγηση θα μεταφερθούν και τα εργασιακά, μετά την εκπόνηση σχετικής έκθεσης.

Η επόμενη αξιολόγηση θα περιέχει περί τα 43 προαπαιτούμενα, δηλαδή, όπως είπε ο αξιωματούχος, θα είναι «δεκαπλάσιος όγκος δουλειάς από ένα κανονικό πρόγραμμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικά ανέφερε την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος, το συνταξιοδοτικό, τη στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ και το διαχωρισμό των τμημάτων της εταιρείας, τα μέτρα για τη διαφθορά, το άνοιγμα επαγγελμάτων όπως τα φαρμακεία κ.λπ.

«Το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό έχουν ψηφιστεί και τώρα τα ελέγχουμε, πριν τα προσυπογράψουμε», τόνισε.

Στα 10 ή 11 δισ. ευρώ η δόση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τις κοινοτικές πηγές, το ποσό της δόσης που εκτιμάται ότι θα εκταμιευτεί θα κυμαίνεται περί τα 10 δισ. ευρώ (7 δισ. για εξυπηρέτηση χρέους και 3 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες). Πάντως, όσον αφορά το ύψος της επόμενης δόσης που θα εκταμιευθεί, εφόσον επιτευχθεί συνολική συμφωνία, ο ίδιος κοινοτικός παράγοντας ανέφερε ότι είναι κάτι που θα αποφασιστεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι το ποσό της εκταμίευσης θα είναι της τάξης των 10 δισ. ευρώ, καλύπτοντας και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Σημείωσε, δε, ότι οι οικονομικές προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα είναι «συνετές», βάσει των οποίων τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Βρυξέλλες: Ο «κόφτης» θα περιλαμβάνει περικοπές μισθών και συντάξεων

Η διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει να κάνει με τα συγκεκριμένα μέτρα που ζητούν οι δανειστές να συμπεριλαμβάνονται στον «κόφτη». Οι θεσμοί απαιτούν ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης να περιλαμβάνει ξεκάθαρα περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Και από αυτές τις περικοπές δεν θα απουσιάζουν ούτε τα ειδικά μισθολόγια. Όπως μάλιστα είπε ο αξιωματούχος της Κομισιόν, σύμφωνα με το capital.gr, οι παρεμβάσεις θα καλύπτουν το 30% των ειδικών μισθολογίων.

Στον αέρα το χρέος

Η ελάφρυνση χρέους είναι το μεγάλο «αγκάθι», όπως φάνηκε και από το μαραθώνιο EuroWorking Group της Πέμπτης (12.05.2016). «Έχουμε διαφορές, αλλά σημειώνεται πρόοδος στο θέμα του χρέους», τόνισε πηγή της ευρωζώνης και ενώ το EWG συνεδριάζει ξανά σήμερα Παρασκευή (13.05.2016), όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Για την ώρα δεν υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο ευρωζώνης, ούτε μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν δέσμη μέτρων που προβλέπει επιμήκυνση κατά 5 χρόνια της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής των δανείων από την Ελλάδα, το πάγωμα των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια και την εξαγορά από τους Ευρωπαίους μέρος των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά της συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, οι διαφορές για το θέμα του χρέους μοιάζουν... χαώδεις, γιατί το Ταμείο θεωρεί ότι τα μέτρα που συζητούν οι Ευρωπαίοι δεν δίνουν λύση σε βάθος χρόνου, αλλά περιορίζονται σε μια διαχείριση για τα επόμενα χρόνια και φυσικά δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Πριν 7 ώρες

Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος

Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Χτες

Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών

Νέες δηλώσεις Γεωργιάδη για την υγεία του Πάνου Ρούτσι

Χτες

Αμφισβητεί το ιατρικό ανακοινωθέν και ζητά δημοσιοποίηση εξετάσεων - Ανακοίνωση εξέδωσε το Γενικό Κρατικό Νίκαιας ως απάντηση

Ο Βασίλης Μπισμπίκης επισκέφτηκε τον Πάνο Ρούτσι στο Σύνταγμα

Χτες

Στο πλευρό του επί 19 ημέρες απεργού πείνας Πάνου Ρούτσι στο Σύνταγμα, βρέθηκε ο Βασίλης Μπισμπίκης.

Παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100μ. Τ11 και στο Νέο Δελχί ο Νάσος Γκαβέλας

Χτες

Ο 25χρονος παραολυμπιονίκης διατήρησε τον τίτλο του πρωταθλητή κόσμου στα 100μ. Τ11 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Νέο Δελχί

Τελεσίγραφο 48 ωρών Τραμπ σε Χαμάς: «Αποδεχτείτε αλλιώς έρχεται κόλαση»

Χτες

Το τελεσίγραφο του Αμερικανού προέδρου λήγει στις 6 μ.μ. της Κυριακής

Ξενοδοχεία προσφέρουν δώρα και χρήματα στα ζευγάρια που συλλαμβάνουν μωρό στα δωμάτιά τους

Χτες

Ο επιχειρηματίας που μπαίνει στη μάχη κατά της υπογεννητικότητας.

Αγρια συμπλοκή μαθητών με σκουπόξυλα στο Περιστέρι ‑ Τραυματίστηκαν τρεις καθηγητές

Χτες

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις ή προσαγωγές, ενώ η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη

Ηράκλειο: Βρετανίδα τα έτσουξε στο αεροπλάνο και προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση

Χτες

Μια γυναίκα σε έξαλλη κατάσταση, χτύπησε αεροσυνοδό, άρχισε να βρίζει όλο τον κόσμο και τελικά συνελήφθη στο «Νίκος Καζαντζάκης»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.