E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

«Ποδαρικό» με 11 φόρους και αυξήσεις: Έρχονται χαράτσια και μαχαίρι δαπανών

Τρίτη ή Τετάρτη στη Βουλή το νομοσχέδιο με τους έμμεσους φόρους

«Ποδαρικό» με 11 φόρους και αυξήσεις: Έρχονται χαράτσια και μαχαίρι δαπανών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 16/5/2016 | 08:27

Σε ρώσικη ρουλέτα εξελίσσεται πλέον η διαπραγμάτευση για το πού θα μπαίνει το «μαχαίρι», όταν θα ενεργοποιείται ο κόφτης δαπανών. Μέσα στο σαββατοκύριακο συνεχίζονταν οι τηλεδιασκέψεις και οι ανταλλαγές email για να κλείσει το πακέτο των προαπαιτούμενων με τους νέους έμμεσους φόρους, αλλά και για το κείμενο συμφωνίας για το χρέος και τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Και ενώ τα νέα μέτρα έρχονται προς κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, φαίνεται να παραμένει το χάσμα με τους δανειστές και για τη μορφή που θα πάρει η λύση για το χρέος, αλλά και για τον «κόφτη». Ειδικά για το τελευταίο θέμα, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να οριοθετήσει τις περιοχές του προϋπολογισμού που θα περικόπτονται, ώστε να αποφύγει απρόβλεπτες εξελίξεις εφόσον ενεργοποιηθεί ο «κόφτης».

Σύμφωνα με τις ελληνικές προτάσεις, από τις περικοπές δεν θα εξαιρούνται μισθοί και συντάξεις. Καταβάλλεται προσπάθεια όμως να μπορεί να μπαίνουν στο στόχαστρο υπό προϋποθέσεις και αναλόγως του ύψους της απόκλισης, αφού πρώτα περικοπούν άλλες δαπάνες.

Δαπάνες που θα κόβονται αμέσως πάντως, πέραν των μισθών και συντάξεων, θα είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Προνοιακά επιδόματα, με εξαίρεση αυτά που δίνονται σε ανέργους. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν και διασταύρωσεις στοιχείων για να εντοπιστούν μη επιλέξιμοι δικαιούχοι που λαμβάνουν τέτοια επιδόματα.

2. Κονδύλια για κρατικούς φορείς, επιχορηγήσεις ταμείων και τοπικής αυτοδιοίκησης, ε εξαίρεση ίσως τις αμυντικές δαπάνες.

3. Μη μισθολογικά και μη συνταξιοδοτικά κονδύλια που έχουν φτάσει να αντιστοιχούν στο 56% των συνολικών δημόσιων δαπανών.

4. Ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα - φοροαπαλλαγές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

5.Κονδύλια που αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

6. Κονδύλια για την Εκπαίδευση.

Μέσα στις επόμενες 48 ώρες αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση στην Βουλή και το σχέδιο νόμου για τις αυξήσεις στην έμμεση φορολογία, ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο για να δοθεί η δόση θα πρέπει να εκπληρωθούν συνολικά 17 προαπαιτούμενα (prior actions).

Το «δελτίο θυέλλης» με τους νέους έμμεσους φόρους προβλέπει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

· Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ 23% στο 24% από 1ης Ιουλίου, η οποία θα καταστήσει την Ελλάδα τη χώρα με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στην ευρωζώνη. Θα πρόκειται για την έκτη αύξηση στον ΦΠΑ τα τελευταία έξι χρόνια.

· Νέο τέλος στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας, που θα ανέρχεται στο 5% επί των τιμολογίων (προ ΦΠΑ), από 1ης Ιουνίου. Η κυβέρνηση πρότεινε το μέτρο για να αποφύγει τον φόρο στις διαδικτυακές συνδέσεις. Λόγω και της αύξησης του ΦΠΑ στο 24%, για λογαριασμό 100 ευρώ θα προκληθεί έτσι επιβάρυνση ύψους 5,85 ευρώ.

· Νέο τέλος 1-2 ευρώ ανά κιλό στον εισαγόμενο καφέ από 1ης Ιανουαρίου 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

· Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 9-10 λεπτά/λίτρο στη βενζίνη και κατά 3 λεπτά/λίτρο στο πετρέλαιο και το υγραέριο.

· Αύξηση του ΕΦΚ στην μπίρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα από την 1η Ιουνίου.

· Αύξηση του αναλογικού φόρου κατανάλωσης σε τσιγάρα, καπνό, ηλεκτρονικά τσιγάρα κατά 30% και του πάγιου φόρου κατά 9% από τον Ιανουάριο του 2017.

· Επιβολή τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση από την 1η Ιουλίου.

· Επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία άνω των 2 αστέρων και στα ενοικιαζόμενα άνω των 2 κλειδιών από τον Ιανουάριο του 2018.

· Επιβολή φόρου στις εταιρίες επενδύσεων real estate, portfolio management κ.λπ. από 1ης Ιουλίου.

· Αύξηση του φόρου στα μικτά κέρδη των τυχερών παιχνιδιών από 30% σε 35%.

· Πλήρης ανατροπή στη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων. Το σχέδιο περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές τόσο στην αγορά όσο και στην κατοχή τους για επιπλέον έσοδα ύψους 121.000.000 ευρώ.

Ειδικότερα για τα αυτοκίνητα, οι αλλαγές που προωθούνται και θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου, προβλέπουν:

· Κατάργηση του κριτηρίου του κυβισμού ως βάσης για τη φορολόγηση των Ι.Χ. Το τέλος ταξινόμησης θα προκύπτει στο εξής ​με βάση τη λιανική τιμή πώλησης (προ φόρων), την οποία δηλώνει ο εισαγωγέας στο τελωνείο, αλλά ​και τις εκπομπές ρύπων.

· Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα καταργηθεί ως αυτοτελής φόρος και θα ενσωματωθεί στο τέλος ταξινόμησης.

· Διασύνδεση των τεκμηρίων διαβίωσης που προκύπτουν λόγω της κατοχής Ι.Χ. με τη λιανική τιμή πώλησής τους. Αντί να λαμβάνεται υπόψη ο κυβισμός και η παλαιότητα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, τα τκεμήρια θα υπολογίζονται με βάση τις λιανικές τιμές των Ι.Χ. και συντελεστές απομείωσης της αξίας τους.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΕΘ: Σενάρια φορολογικής ελάφρυνσης των εσόδων από ενοίκια

Σήμερα

Πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Εντοπίστηκε το πρόβλημα στον Βιολογικό της Πάτμου

Σήμερα

Συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για την ποιότητα του νερού

Βόλος: Η στιγμή που ο 40χρονος συλλαμβάνεται από τους αστυνομικούς

Σήμερα

Με απατούσε η γυναίκα μου, τι να έκανα» φέρεται να είπε στους αστυνομικούς

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κτηνοτρόφος στον Τύρναβο δήλωσε 4.000 πρόβατα και είχε 1.500

Σήμερα

Κτηνοτρόφος από τον Τύρναβο είχε δηλώσει περίπου 4.000 ζώα, με τον έλεγχο να καταγράφει μόλις 1.500

Λαμία: Δύο προσαγωγές για εμπρησμό – Τους είδαν να αδειάζουν μπιτόνι με πετρέλαιο σε χωράφι

Σήμερα

Προσήχθησαν δύο νεαροί στη Λαμία, ως ύποπτοι για απόπειρα εμπρησμού

Σοβαρό τροχαίο στη Χαλκιδική – Τραυματίας υπέστη ακρωτηριασμό

Σήμερα

Από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης, ο τραυματίας υπέστη πλήρη ακρωτηριασμό κάτω άκρου

Βόλος: Ανήλικος οδηγός παρέσυρε 8χρονο και τον εγκατέλειψε

Σήμερα

Πεζός ήταν ο οκτάχρονος ήταν χτυπήθηκε, ενώ αυτή τη στιγμή συνεχίζει να νοσηλεύεται

Τραγωδία στους Παξούς: Δίωξη στους γονείς και τον παππού του 4χρονου κοριτσιού

Σήμερα

Ανείπωτη τραγωδία με τον θάνατο της 4χρονης, που πνίγηκε σε πισίνα

Το τελευταίο αντίο στον Απόστολο Βεσυρόπουλο ‑ Τυλιγμένο με την ελληνική σημαία το φέρετρό του

Σήμερα

Πλήθος κόσμου δίνει το «παρών» στην κηδεία του Απόστολου Βεσυρόπουλου

Διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας ‑ Ιταλίας μετά την ατάκα Σαλβίνι «να πάει ο Μακρόν με κράνος και τουφέκι στην Ουκρανία»

Σήμερα

Η Γαλλία κάλεσε την πρέσβη της Ιταλίας στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθεί για τις «απαράδεκτες δηλώσεις» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης - Ο Σαλβίνι είχε ήδη χαρακτηρίσει «παλαβό» τον Γάλλο πρόεδρο

Δημογραφικό: Μειωθήκαμε κατά 500.000 άτομα, καταρρέουν οι γεννήσεις ‑ Πότε ξεκίνησε η μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα

Σήμερα

Η Ελλάδα καταγράφει από τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας στην ΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 22
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.