E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πρώτη καταδίκη στην Ελλάδα για αναμετάδοση hoax είδησης

Ποινή φυλάκισης έξι μηνών για απάτη στο διαδίκτυο

Πρώτη καταδίκη στην Ελλάδα για αναμετάδοση hoax είδησης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/5/2016 | 11:46

Η πρώτη καταδίκη για αναμετάδοση hoax, απάτης του Διαδικτύου, είναι γεγονός. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας καταδίκασε –ερήμην– δημοσιογράφο, ιδιοκτήτη σάιτ με θέματα για γονείς, για τη δημοσίευση άρθρου με τίτλο «ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων», καθώς κρίθηκε ότι συνιστά διασπορά ψευδών ειδήσεων. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, με αναστολή τριών ετών, και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ. Το θέμα ανακίνησε αστυνομικός, στην αντίληψη του οποίου υπέπεσε το συγκεκριμένο άρθρο. Απευθύνθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του παρέπεμψε την υπόθεση σε δίκη. Πρόκειται για «είδηση» που αναδημοσιεύεται από το 2009, με μικροαλλαγές, ανάλογα με το σάιτ ή το μπλογκ που την αναπαράγει. Κορμό της αποτελεί η ιστορία της μικρής Μαιρούλας που έκανε το εμβόλιο MMR και παρουσίασε όγκο στον εγκέφαλο. «Την τρίτη ημέρα το βράδυ το παιδί είδε έναν εφιάλτη, πιέστηκε και επειδή δεν είχε αρκετά αιμοπετάλια έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία. Το παιδί, ενώ πήγαινε καλά στη θεραπεία, τελικά πέθανε», καταλήγει. Το άρθρο διανθίζεται από δηλώσεις ανύπαρκτων ειδικών, σύμφωνα με τις οποίες τα εμβόλια «εξαπλώνουν το AIDS, τη λευχαιμία και άλλες φρικιαστικές πληγές σε όλο τον κόσμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλη έξαρση είχε παρουσιάσει η «είδηση» το 2013, με αποτέλεσμα να ασχοληθεί μαζί της –και φυσικά να την καταρρίψει– ο Θοδωρής Δανιηλίδης, ιδρυτής του «Ελληνικά hoaxes», με το γνωστό αναλυτικό και εμπεριστατωμένο τρόπο του. Ο κ. Δανιηλίδης επανήλθε στο θέμα, όταν η ιστορία της μικρής Μαιρούλας αναρτήθηκε εκ νέου από το παραπάνω σάιτ, τον Σεπτέμβριο του 2014, το οποίο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα (όλη η ανάλυση της απάτης στο ellinikahoaxes.gr, 17/9/2014).

Το δημοσίευμα έχει ξεσηκώσει και τους ειδικούς φορείς, με τελευταία την Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, που προχώρησε σε καταγγελία στο υπουργείο Υγείας, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και τον ΕΟΦ. Σε αυτήν σημειώνεται ότι το ανώνυμο αυτό δημοσίευμα «βρίθει επιστημονικών ανακριβειών, σωρεύοντας και προσωποποιώντας στο αναφερόμενο κοριτσάκι μια ραγδαία επιδείνωση της υγείας, την οποία αποδίδει στο εμβόλιο που αυτό έκανε και στο “σαθρό” κατά την ανάρτηση σύστημα υγείας», ενώ υπονομεύει το αίσθημα εμπιστοσύνης των γονιών προς τους παιδιάτρους, τους λειτουργούς υγείας και τους εμβολιασμούς. Στην καταγγελία σταχυολογούνται και μερικά από τα δεκάδες σάιτ που έχουν αναπαραγάγει το δημοσίευμα.

«Πάντως ό,τι και να γράφουμε, αυτό το πράγμα θα συνεχίσει να κυκλοφορεί και θα βρίσκει ευήκοα ώτα», λέει στην «Κ» ο κ. Δανιηλίδης. Οπως γράφει σχολιαστής στα «Ελληνικά hoaxes», «όταν γράφει μια μαμά “έκανα το mmr στο παιδί και το έχασα” δεν μ’ ενδιαφέρει τι γράφουν οι κοράκοι οι γιατροί και οι δικηγόροι. Με το συμπάθειο κιόλας».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πυροβολισμοί κατά ανηλίκων στο Αίγιο – Τρία αδήλωτα όπλα και φόβοι για αντίποινα

Πριν 8 ώρες

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν λάβει μέριμνα τόσο για το σπίτι του όσο και για την επιχείρησή του

Κυρανάκης: «Ας απειλούν όσο θέλουν οι ιδιοκτήτες ταξί, δεν εκβιάζομαι»

Πριν 8 ώρες

Και επίθεση κατά Λυμπερόπουλου: «Εκφράζει τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό»

Συντάξιμη στο διπλάσιο η «μάχιμη πενταετία» για όλους τους ένστολους

Πριν 8 ώρες

Ποιες υπηρεσίες αναγνωρίζονται, πόσο και πότε

Κυψέλη: Με κλειδιά μπήκε στο σπίτι ο επίδοξος βιαστής ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Πριν 8 ώρες

Σε βίντεο καταγράφεται και η στιγμή που φτάνει η μητέρα και αντικρίζει τη φρίκη

Τραμπ στην Κατάσταση της Ένωσης: «Δεν θα επιτρέψω ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο»

Πριν 8 ώρες

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι προσέλκυσε επενδύσεις άνω των 18 τρισ. δολαρίων μέσα στο πρώτο έτος

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Χτες

Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Χτες

Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 4
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.