E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μετανάστες και πρόσφυγες επέστρεψαν οικειοθελώς στην Τουρκία

Υπό αυστηρά μέτρα ολοκληρώθηκε η διαδικασία επανεισδοχής από τα νησιά

Μετανάστες και πρόσφυγες επέστρεψαν οικειοθελώς στην Τουρκία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/5/2016 | 15:55

Στις 11:30 το μεσημέρι, υπό αυστηρά μέτρα περιφρούρησης και με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 80 αστυνομικών και λιμενικών και στελεχών της Frontex ολοκληρώθηκε η διαδικασία οικειοθελούς επανεισδοχής από τα νησιά του βορείου Αιγαίου στην Τουρκία, 22 μεταναστών και προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για άτομα που στο σύνολο τους μπήκαν στην Ελλάδα μετά τις 20 του περασμένου Μαρτίου όταν και ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και παραιτήθηκαν του δικαιώματος αιτήσεως ασύλου. Πρόκειται για πέντε Αλγερινούς, πέντε Ιρανούς, έναν Μαροκινό και έναν Αφγανό που κρατούνταν υπό περιορισμό στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο. Αλλά και πέντε Αφγανούς που κρατούνταν στη Χίο και τέλος μια οικογένεια πέντε Ιρακινών που κρατούνταν στη Σάμο. Οι εκτός Λέσβου μεταφέρθηκαν στο σύνολο τους στη Μυτιλήνη σήμερα το πρωί με τα πλοία της γραμμής. Ας σημειωθεί ότι στους παραπάνω αριθμούς περιλαμβάνονταν και πέντε ακόμα Αλγερινοί, τρεις από το hotspot της Λέσβου και δυο από το hotspot της Σάμου, οι οποίοι στο μεταξύ προφυλακίστηκαν για σοβαρά πλημμελήματα οι της Λέσβου και για κακουργήματα οι της Σάμου.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αμέσως μετά την επανεισδοχή τους στην Τουρκί,α η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω του λιμανιού στο Δικελί απέναντι από τη Λέσβο, πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν σε δημοτικό κλειστό χώρο άθλησης της πόλης Δικελί που λειτουργεί υπό την εποπτεία της τουρκικής υπηρεσίας μεταναστευτικής πολιτικής. Εκεί θα παραμείνουν επί 24ωρο το πολύ και θα λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα. Οι έχοντες προσφυγικό προφίλ (Σύριοι στην πλειοψηφία τους που δε συμπεριλαμβάνονται όμως στη σημερινή αποστολή) θα μεταφερθούν σε καταυλισμό προσφύγων στα Άδανα. Οι δε μετανάστες θα μεταφερθούν σε καταυλισμό στην περιοχή Κιρκλαρελί της Κωνσταντινούπολης όπου και θα παραμείνουν έως της όποιας μετακίνησης τους κυρίως στις χώρες καταγωγής τους. Ας σημειωθεί ότι οι έχοντες προσφυγικό προφίλ μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία ασύλου στην Τουρκία καθώς και σύμφωνα με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, να επαναπροωθηθούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ να σημειώσουμε ότι προς το παρόν και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από μεριάς της Τουρκίας ισχύουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ροές προς τα νησιά έχουν ελαχιστοποιηθεί. Χαρακτηριστικά να αναφερθεί ότι το τελευταίο 10ήμερο σε όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν συνολικά 439 πρόσφυγες και μετανάστες αριθμός πολύ μακριά από τις μαζικές εισροές χιλιάδων ανθρώπων σε καθημερινή βάση την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όπως χαρακτηριστικά έλεγε σήμερα στέλεχος των ελληνικών διωκτικών αρχών, η Τουρκία προς το παρόν τηρεί τα όσα είχε συμφωνήσει. Σκάφη της Τουρκικής ακτοφυλακής αποτρέπουν τη συντριπτική πλειοψηφία των όσων - λίγων έτσι κι αλλιώς -προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα. Σημαντική δουλειά γίνεται επίσης σε θέματα ενημέρωσης του ντόπιου πληθυσμού από την πιθανή τους εμπλοκή σε διακίνηση μεταναστών και προσφύγων προς τα νησιά. Για πρώτη φορά λέχθηκε χαρακτηριστικά, έγιναν κατασχέσεις σκαφών όσων προσπάθησαν να περάσουν κόσμο στην Ελλάδα, ενώ τα πράγματα έγιναν... δύσκολα και προς όσους είχαν κατηφορίσει με σκάφη στην περιοχή ακόμα και από τη Σαμψούντα του Πόντου με σκοπό τη συμμετοχή τους σε διαδικασίες μεταφοράς προς την Ελλάδα.

«Το ερώτημα είναι η συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως πότε θα τηρείτε. Κι αν η νέα κυβέρνηση αποφασίσει να πιέσει την Ευρώπη μέσω του ανοίγματος της μεταναστευτικής στρόφιγγας προς την Ελλάδα. Προς το παρόν αυτό δε φαίνεται να συμβαίνει αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον» ειπώθηκε χαρακτηριστικά από το ανώτερο στέλεχος των Ελληνικών διωκτικών αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, να σημειώσουμε ότι στα απέναντι από τα νησιά παράλια δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη συγκέντρωση μεγάλων αριθμών προσφύγων και μεταναστών με σκοπό το πέρασμα τους στα νησιά. Οι Πακιστανοί και οι Αφγανοί στην περιοχή του Τσεσμέ, οι χιλιάδες Σύριοι στο Μπασμανέ της Σμύρνης, οι περιφερόμενοι στους δρόμους σε αναζήτηση μεταφορέων στις ακτές απέναντι από τη Λέσβο, πλέον δεν υπάρχουν. Ο ανασφαλής αλλά και πλέον οικονομικός και γρήγορος δρόμος προς την Ευρώπη μέσω των Ελληνικών νησιών αρχίζει να γίνεται βίωμα πως έχει κλείσει. Ιδιαίτερα προς τους βορειοαφρικανούς για τους οποίους έκλεισαν και οι δρόμοι περάσματος τους από τις χώρες καταγωγής τους στην Τουρκία. Πρέπει να ειπωθεί ότι πολλοί βορειοαφρικανοί έφταναν στην Τουρκία με πτήσεις «one way» με οικονομικές προσφορές εισιτηρίων από την Τουρκική Αεροπορική Εταιρεία ΤΗΥ που έφταναν τα 50 ευρώ το πολύ και χωρίς καμία διαδικασία βίζας. Αυτό λόγω της εφαρμογής των λεγόμενων προαπαιτούμενων για την κατάργηση της βίζας των Τούρκων που θα επισκέπτονται την Ευρώπη σταμάτησε. Έτσι και δικαιολογείται το ξανάνοιγμα των δρόμων της Μεσογείου από τη βόρεια Αφρική κυρίως προς την Ιταλία αλλά και την Ισπανία.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΑΔΕ: Με μπαράζ 184.000 ελέγχων το 2025 ‑ Στο «μικροσκόπιο» επιχειρήσεις, οφειλέτες, ακίνητα και καταθέσεις

Πριν 7 ώρες

Στόχος είσπραξης τα 3,7 δισ. από χρέη - «Κυνηγητό» με 60.000 τηλεφωνικές οχλήσεις - Τα νέα εργαλεία της εφορίας και η Ομάδα ΔΕΟΣ

Τραγωδία στου Ζωγράφου: Νεκρό ζευγάρι που έπεσε από μπαλκόνι πολυκατοικίας

Πριν 7 ώρες

Ηλικίας περίπου 50 ετών ο άνδρας και η γυναίκα

Ο ΕΟΦ ανακαλεί βερνίκι για τα νύχια

Χτες

Η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για το προϊόν

Ιμάν Κελίφ: «Δεν είμαι τρανς, δεν μπορεί να με φοβίσει ο Τραμπ»

Χτες

Η Αλγερινή Ολυμπιονίκης μίλησε στο ITV για την κατάσταση που βίωσε στο Παρίσι, ενώ απάντησε στον πρόεδρο των ΗΠΑ που την αποκάλεσε άνδρα πυγμάχο

«Κιτ επιβίωσης» με νερό, κονσέρβες και φάρμακα στη Γαλλία

Χτες

Οδηγίες προς τους πολίτες ακόμα και για πυρηνική απειλή

Κωνσταντινούπολη: Μεγάλη πορεία και επεισόδια στο Πανεπιστήμιο μετά τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου

Χτες

Οι φοιτητές έσπασαν το μπλόκο των αστυνομικών, που προσπάθησαν να εμποδίσουν την πορεία – Δείτε βίντεο

Μπλόκο της Ε.Ε σε Τουρκία, ΗΠΑ και Αγγλία από το ταμείο επανεξοπλισμού ύψους 150 δις

Χτες

Η Κομισιόν θέτει έναν ιδιαίτερα αυστηρό όρο σε τρίτες χώρες που θέλουν πρόσβαση στο ταμείο αμυντικών επενδύσεων

16 μέρες χωρίς… μάθημα οι μαθητές ‑ Τότε κλείνουν τα σχολεία για διακοπές Πάσχα

Χτες

Τι αναφέρει η τελική απόφαση για τις διακοπές του Πάσχα στα σχολεία

Σε αναστολή με απόφαση Φλωρίδη τρεις ιατροδικαστές στην υπόθεση Πισπιρίγκου

Χτες

Η εισαγγελέας, Βασιλική Δημοπούλου, είχε ζητήσει να ελεγχθούν για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.