E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Απάτες με ευρωπαϊκά κονδύλια 888 εκατ. ευρώ το 2015

Οι περισσότερες υποψίες διαπιστώθηκαν σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία

Απάτες με ευρωπαϊκά κονδύλια 888 εκατ. ευρώ το 2015
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 31/5/2016 | 18:49


Απάτες με κονδύλια της ΕΕ, ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ, διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στον περσινό προϋπολογισμό της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περισσότερες υποψίες για απάτες διαπιστώθηκαν στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Στην ετήσια έκθεση, που ανακοίνωσε σήμερα, η OLAF κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα ποσό 888 εκατ. ευρώ διατέθηκε πιθανότατα σε απατεώνες το 2015 έναντι 901 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του προηγούμενου έτους. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 0,6% του κοινοτικού προϋπολογισμού, ο οποίος εστιάζει σε δαπάνες για επιδοτήσεις αγροτών και για τις φτωχές περιοχές της ΕΕ.

Μεταξύ των παραδειγμάτων ερευνών που έκανε η OLAF, για τις σχεδόν 1.400 καταγγελίες που έγιναν, ήταν και σχετικά με μία δαπάνη 1,3 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό μίας μονάδας ψύξης λαχανικών στη Βουλγαρία, που είναι η φτωχότερη χώρα της ΕΕ. Όταν οι ελεγκτές ερεύνησαν την υπόθεση, διαπίστωσαν ότι ο ιδιοκτήτης της μονάδας ήταν τα ίδιο πρόσωπο με τον προμηθευτή του εξοπλισμού, που διόγκωσε την τιμή του. Σε μία άλλη περίπτωση απάτης, οι εισαγωγείς ηλιακών πάνελ από την Κίνα χρησιμοποίησαν πλαστά έγγραφα, αλλάζοντας την προέλευση των πάνελ, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή πολύ υψηλών δασμών.

Ο Γενικός Διευθυντής της OLAF Τζιοβάνι Κέσλερ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά και ότι μία απότομη αύξηση στις απάτες που διαπιστώθηκαν μετά το 2013 δείχνει ότι η υπηρεσία κάνει ότι πρέπει για να ενθαρρύνει τους πολίτες να αναφέρουν θέματα που τους ανησυχούν.

Πέρυσι, τα κράτη - μέλη της ΕΕ ανέκτησαν το ποσό των 187 εκατ. ευρώ δια της δικαστικής οδού και το επέστρεψαν στις Βρυξέλλες, ποσό που είναι 10% μικρότερο από το 2014. Ο Κέσλερ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μία εισαγγελίας της ΕΕ, η οποία θα είχε μεγαλύτερες εξουσίες έρευνας από την OLAF. Οι κυβερνήσεις έχουν αντιταχθεί, ωστόσο, στην ιδέα αυτή. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ διαμαρτύρονται ότι οι εθνικές Αρχές μπορεί να μην έχουν ζήλο να κυνηγήσουν όσους κάνουν απάτες κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ και ότι γενικά μπορεί να μην είναι προσεκτικές στη σωστή διανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μόνο οι μισές περίπου από τις συστάσεις της OLAF για δίωξη οδήγησαν στην απαγγελία κατηγοριών από τις εθνικές δικαστικές αρχές τα τελευταία χρόνια.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Τραμπ περιμένει 30 έως 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από την Βενεζουέλα

Χτες

«Ο Τραμπ εγκαθιστά χωρίς κόμπλεξ ένα αμερικανικό προτεκτοράτο σε μία κυρίαρχη χώρα και διεκδικεί δικαιώματα στους πόρους της»

Λαϊκές αγορές: Αναστέλλεται η απεργία ‑ Κανονικά από την Παρασκευή η λειτουργία τους

Χτες

Δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη δράση στη λαχαναγορά - Η ανακοίνωση για τις λαϊκές αγορές

Κλείνουν τα Τέμπη οι αγρότες – Απαντούν με κλιμάκωση στα μέτρα της κυβέρνησης

Χτες

Σε εισήγηση για ανάλογο αποκλεισμό δείχνει πως βαδίζει και το μπλόκο της Θήβας

Προκαταρκτική έρευνα για τις δηλώσεις Βαρουφάκη – Εξετάζεται «διαφήμιση χρήσης ουσιών»

Χτες

Οι αναφορές του προέδρου του ΜέΡΑ25 αφορούν περιστατικό που, όπως ο ίδιος σημείωσε, έλαβε χώρα 37 χρόνια πριν, το 1989, στο εξωτερικό

Σφοδρός καύσωνας στην Αυστραλία

Χτες

Προειδοποίηση για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς

Η ΕΛ.ΑΣ έστειλε στον εισαγγελέα το βίντεο του Βαρουφάκη που παραδέχεται πως έχει πάρει ecstacy

Χτες

Η Δίωξη Ναρκωτικών έστειλε το βίντεο στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ζητήματα διερεύνησης

«Βόμβα» Αταμάν για το μέλλον στον Παναθηναϊκό

Χτες

Ο Εργκίν Αταμαν ανέλαβε την ευθύνη για την εικόνα του Παναθηναϊκού ενώ προχώρησε και σε μία βαρύγδουπη δήλωση αναφορικά με το μέλλον του

Σοκαριστικό: Ο Τραμπ εξευτελίζει δημόσια τον Μακρόν

Χτες

«Σε ικετεύω, θα κάνω ό,τι θέλεις, κύριε, μου έλεγε και κλαψούριζε»

Αμερικανοί κομάντος κατέλαβαν τάνκερ από τη Βενεζουέλα μετά από κυνηγητό δύο εβδομάδων, στην περιοχή ρωσικά πολεμικά

Χτες

Το πετρελαιοφόρο έπλεε υπό ρωσική σημαία και κατελήφθη από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις

Νέα απάτη μέσω QR codes ‑ Τι είναι το quishing και πώς να προστατευθείτε

Χτες

Μεγάλη προσοχή οφείλουν να δείξουν οι πολίτες σε άγνωστα QR codes που μπορεί να εντοπίσουν σε δημόσιους χώρους

ΑΜΚΑ: Πώς επηρεάζει τον καθαρό μισθό, ποιοι κερδίζουν

Χτες

Ο ΑΜΚΑ καθορίζει πλέον την παρακράτηση φόρου βάσει ηλικίας, αυξάνοντας καθαρούς μισθούς κυρίως για εργαζόμενους κάτω των 30, ενώ κάθε μετάβαση σε νέο ηλικιακό κλιμάκιο μειώνει αυτόματα τις αποδοχές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.