E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Νέα υποχώρηση για τα ειδικά μισθολόγια

Πιο βαθιά ο «κόφτης» καθώς θα υπολογίζεται και η τυχόν απώλεια εσόδων

Νέα υποχώρηση για τα ειδικά μισθολόγια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 2/6/2016 | 08:04

Μόνο αν βρεθούν ισοδύναμα 120 εκατ. ευρώ ως τον Σεπτέμβριο θα «ξεπαγώσουν» για την επόμενη διετία - Και αύξηση 50% στον ΕΝΦΙΑ για τις Εταιρίες Ακινήτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε «μπλόκο» των δανειστών έπεσε η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει το «πάγωμα» για άλλη μια διετία των αυξήσεων στους ένστολους.

Με τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε χθες αργά το βράδυ για ψήφιση στην Βουλή (σε άσχετο νομοσχέδιο όπου μόνον ο τίτλος του αποτελείται από μία πρόταση 228 λέξεων) η κυβέρνηση αναγκάζεται να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έως τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να επιτύχει την εξαίρεση από το «πάγωμα» των μισθών.

Επιπλέον, με άλλες τροπολογίες αλλάζουν οι διατάξεις για τον «κόφτη» και πολλά άλλα προαπαιτούμενα που είχαν ψηφιστεί πριν 10-20 μέρες, με δύο νομοσχέδια 10.000 σελίδων συνολικά.

Με τις νέες διατάξεις ξεκαθαρίζεται ότι αν αποτύχουν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», δεν θα λαμβάνονται απλώς περικοπές ίσες με την υστέρηση από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα (πχ 0,7% του ΑΕΠ αν η απόκλιση είναι ανάλογη) αλλά θα προστίθεται και η δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων που λαμβάνονται. Αν δηλαδή από την λήψη τους προβλέπεται πχ και απώλειες εσόδων, τότε θα αυξάνονται αντίστοιχα και οι περικοπές.

Στις τροπολογίες δεν περιελήφθησαν αλλαγές για την πώληση δανείων με εγγύηση του Δημοσίου σε funds που παραμένει σε εκκρεμότητα –ενδεχομένως σήμερα το πρωί να πραγματοποιηθεί ξανά νέα τηλεδιάσκεψη για το θέμα αυτό με τους θεσμούς.

Ακόμα και αν μετατεθεί για Σεπτέμβριο η εκκρεμότητα αυτή, αναμένεται να «ξεκλειδώσει» η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η αποδέσμευση της υποδόσης αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου αφού προηγουμένως το EuroWorking Group πιστοποιήσει ότι υλοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα ώστε και τα πέντε ξένα κοινοβούλια κρατών-μελών της ευρωζώνης να δώσουν την έγκρισή τους για την εκταμίευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνεδρίαση του EuroWorking Group αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, ή και νωρίτερα.

Συγκεκριμένα οι αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση χθες βράδυ προς ψήφιση προβλέπουν:

Μισθολόγια: Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016 θα έχουν βρεθεί τα συγκεκριμένα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν το «πάγωμα» για την διετία 2017-2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής όσων αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2017, αλλιώς οι αυξήσεις δεν θα δοθούν.

Δάνεια: Τόσο στα «κόκκινα» όσο, κυρίως, στα ενήμερα «πράσινα» δάνεια, η κυβέρνηση ανοίγει «παράθυρο» εξαιρέσεων στην γενική απαγόρευση στα funds να αυξάνουν το επιτοκιακό περιθώριο που πλήρωνε ο δανειολήπτης στην τράπεζά του. Αυτή η εξαίρεση στοχεύει περιπτώσεις κυρίως μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, των οποίων οι συμβάσεις περιέχουν ήδη όρους που καθορίζουν συγκεκριμένους δείκτες για την αυξομείωση του περιθωρίου (π.χ σύνολο δανείων προς λειτουργικά αποτελέσματα).

ΕΝΦΙΑ: Αυξάνεται αναδρομικά ο φόρος από 3,5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ( ΑΕΕΑΠ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κόφτης» δαπανών: Το ποσό των προτεινόμενων μέτρων θα ορίζεται σε καθαρή βάση και όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ. Περιγράφεται επίσης και ο μαθηματικός τύπος βάσει των οποίου μπορούν να μειωθούν τα ανώτατα όρια εκτέλεσης των δαπανών γενικής κυβέρνησης, με εξαίρεση προνοιακά επιδόματα (όχι όμως μισθούς και συντάξεις).

Επιπλέον, σε περίπτωση εξαιρετικών συνθηκών φυσικές καταστροφές ο μηχανισμός θα απενεργοποιείται μόνον κατόπιν συμφωνίας, και όχι απλώς «διαβούλευσης» με τους θεσμούς. όπως ισχύει σήμερα.

Διευκολύνσεις στα Funds: Καταργείται η υποχρέωση των ξένων εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και παροχής πιστώσεων να καταθέτουν σε μετρητά το μετοχικό τους κεφάλαιο (4,5 εκατ. ευρώ) στις ελληνικές τράπεζες όταν διευρύνουν την δραστηριότητα τους στην δανειοδότηση δανειοληπτών. Η υποχρέωση θα ισχύει μόνο για τις ελληνικές εταιρείες, ενώ οι εταιρείες με έδρα χώρα του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου θα μπορούν να το καταβάλουν σε οποιοδήποτε τραπεζικό ίδρυμα κράτους μέλους του ΕΟΧ. Επίσης εναρμονίζεται το θεσμικό πλαίσιο των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις με εκείνο των Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, ενώ θεσμοθετείται η αναλογική επιβολή προστίμων σε περίπτωση παραβίασης.

ΑΔΜΗΕ μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 αντί του Νοεμβρίου ορίζεται ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. Τα χρονοδιαγράμματα γίνονται πιο πιεστικά καθώς η ΔΕΗ θα πρέπει να προκηρύξει διαγωνισμό σε 4 μήνες μετά την γενική συνέλευση του Ιουνίου. Δεν υπάρχει ωστόσο ρητή αναφορά στις τροπολογίες ότι αν δεν ευοδωθεί το ισοδύναμο ελληνικό σχέδιο, τότε θα επανέλθει το σενάριο της πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Επισημαίνεται μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση πως «ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ υλοποιείται ως εναλλακτικό, προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, σχέδιο», καθώς με την κίνηση αυτή «διασφαλίζονται ισοδύναμα αποτελέσματα ως προς τον ανταγωνισμό και τις προοπτικές επενδύσεων, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

Αναφορικά με τα ποσοστά των προς δημοπράτηση ποσοστών ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ δεν αλλάζει κάτι. Για το έτος 2016, θα δημοπρατηθεί ποσοστό 8%, για το 2017 12%, για το 2018 13% όπως και για το 2019 13%. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα της ΡΑΕ να ρυθμίζει με απόφασή της, περιπτώσεις που υπερβαίνουν τους ετήσιους στόχους ανακατανομής των μεριδίων της ΔΕΗ και των ιδιωτών παρόχων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Χτες

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Χτες

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Χτες

Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Χτες

Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Κηφισιά: Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η δίκη του γνωστού μάνατζερ ‑ «Φοβήθηκα μήπως είναι κακοποιοί»

Χτες

Ο 72χρονος ζήτησε αναβολή για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του και να εκπροσωπηθεί από τον συνήγορό του που απουσίαζε σήμερα από το δικαστήριο

Ίλιον: Κάλεσαν διασώστη σε κέντρο διασκέδασης και αυτός πήρε το μικρόφωνο και τραγουδούσε!

Χτες

Αδιανόητο περιστατικό στο Ίλιον ενώ έχει διαταχθεί ΕΔΕ από το ΕΚΑΒ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.