E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κατασχέσει η εφορία

Δείτε για να είστε προετοιμασμένοι

Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κατασχέσει η εφορία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 8/6/2016 | 00:38

Στον απόηχο της είδησης ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έστειλε ηλεκτρονικά ραβασάκια σε περίπου 50.000 φορολογούμενους που έχουν οφειλές από 30 έως και 500 ευρώ στην εφορία, πολλοί φορολογούμενοι αναρωτήθηκαν τι μπορεί να πάθουν αν αφήσουν απλήρωτους τους φόρους τους. Η απάντηση είναι ότι η μη πληρωμή φόρων δεν είναι μια ευχάριστη κατάσταση καθώς οι προϊστάμενοι και τα δικαστικά τμήματα των εφοριών που αναλαμβάνουν την είσπραξη έχουν μια σειρά από όπλα στα χέρια τους προκειμένου να αναγκάσουν όποιον δεν πληρώνει να πληρώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εφόσον ο φορολογούμενος αφήσει απλήρωτη μια οφειλή τότε αυτόματα χάνει το δικαίωμα στην έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας το οποίο είναι απαραίτητο για την διενέργεια μιας σειράς συναλλαγών, όπως είναι για παράδειγμα η πώληση ακινήτου. Παράλληλα, από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης χρεώνεται με μηνιαία προσαύξηση 0,73% η οποία χρεώνεται για 30 ημέρες αυτομάτως με την μη εμπρόθεσμη πληρωμή.

Στη συνέχεια η εφορία θα αποστείλει ειδοποιητήριο με το οποίο θα καλεί τον οφειλέτη να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει με τη πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων (αν πρόκειται για οφειλή που προέκυψε από έκτακτο φόρο όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς). Αν δεν ανταποκριθεί, τότε ο οφειλέτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης του ποσού που οφείλει. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο υπάρχουν πολύ κρίσιμες λεπτομέρειες:

- δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία η ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης στα χέρια του οφειλέτη εφόσον η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή είναι έως 500 ευρώ. Έτσι, εφόσον ένας φορολογούμενος χρωστά έως 500 ευρώ η εφορία δεν μπορεί, για παράδειγμα, να προχωρήσει στην κατάσχεση του αυτοκινήτου του, του ποσού που έχει στο ταμείο της επιχείρησής του ή ακόμη και ενός ακινήτου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- επιτρέπονται οι κατασχέσεις στα χέρια τρίτων για ποσό οφειλής ακόμη και 0,01 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και για ποσό οφειλής, για παράδειγμα, 150 ευρώ η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, όπως είναι τα ενοίκια, οι απαιτήσεις από πελάτες κα Ειδικά για την διενέργεια κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη ποσό υπολοίπου του λογαριασμού έως 50 ευρώ δεν μπορεί να κατασχεθεί

- υπάρχουν συγκεκριμένα ακατάσχετα όρια από μισθούς, συντάξεις αλλά και έναν τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνει ο φορολογούμενος ως ακατάσχετο στο taxisnet. Το ακατάσχετο όριο από μισθό ή σύνταξη είναι 1.000 ευρώ. Για το ποσό του μισθού ή της σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% ενώ για το τμήμα του ποσού του μισθού ή της σύνταξης πάνω από 1.500 ευρώ κατάσχεται το σύνολο. Για παράδειγμα, από έναν συνταξιούχο με σύνταξη 800 ευρώ δεν γίνεται κατάσχεση. Αν η σύνταξη ή ο μισθός είναι 1.300 ευρώ τότε η εφορία μπορεί να κατάσχει κάθε μήνα το ποσό των 150 ευρώ. Αν ο μισθός είναι 2.000 τότε μπορεί να κατάσχει 750 ευρώ μηνιαίως. Τα κατασχετήρια για μισθούς ή συντάξεις αποστέλλονται στα λογιστήρια των επιχειρήσεων που εργάζονται οι μισθωτοί ή στα ασφαλιστικά ταμεία που καταβάλλουν τη σύνταξη.

- στα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών υπάρχει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ αλλά από έναν και μόνο τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνει ο φορολογούμενος στο taxisnet. Χρειάζεται προσοχή σε αυτό το σημείο. Στις περιπτώσεις που μισθωτός έχει συγκεντρώσει στον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό από αποταμίευση του μισθού του ποσό που ξεπερνά τα 1.250 ευρώ τότε, παρά το γεγονός ότι η αποταμίευση προέρχεται από μισθούς, μπορεί το ποσό να κατασχεθεί.

- για οφειλή άνω των 500 ευρώ ο προϊστάμενος της εφορίας μπορεί να κατασχέσει ακόμη και την κύρια κατοικία ενός οφειλέτη αν και υπάρχει εθιμικό δίκαιο ότι η κύρια κατοικία δεν κατάσχεται. Η έκδοση κατασχετηρίου δεν σημαίνει και αυτόματο πλειστηριασμό. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο έφορος να εντάξει το ακίνητο σε πρόγραμμα πλειστηριασμού. Καθόλη τη διάρκεια πριν την εκτέλεση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα να εντάξει την οφειλή του σε ρύθμιση και, υπό προϋποθέσεις, να παγώσει τις κατασχέσεις.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χρήστος Μαρκίδης: Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του ο ζωγράφος και ποιητής

Πριν 10 ώρες

Η εξαφάνισή του είχε δηλωθεί τις προηγούμενες ημέρες, γεγονός που κινητοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες

Σχολεία: Πότε ξεκινούν τα μαθήματα και επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία

Πριν 10 ώρες

Μάθετε πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις. Ετοιμαστείτε έγκαιρα για τη νέα σχολική χρονιά.

Αντιδράσεις στην Ιθάκη για πρόταση αντιπεριφερειάρχη να ονομαστούν τα Ιόνια, «Νησιά του Οδυσσέα»

Πριν 10 ώρες

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ιθάκη η ιδέα να προωθηθούν τουριστικά τα Ιόνια Νησιά με το όνομα «Νησιά του Οδυσσέα».

Θεσσαλονίκη: Ζωή σε τέσσερις ασθενείς θα «δώσει» 18χρονος ‑ Νέα δωρεά οργάνων

Πριν 10 ώρες

Στο φως της δημοσιότητας έρχεται μια ακόμη ανεκτίμητη πράξη προσφοράς και ανθρωπιάς, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου

38χρονη στη Βραζιλία εξαπάτησε ζευγάρι που την υιοθέτησε ‑ Ισχυριζόταν ότι είναι 12χρονη με αυτισμό

Πριν 10 ώρες

Μια απίστευτη ιστορία απάτης που κυκλοφορεί στα πρωτοσέλιδα της Βραζιλίας, με μια ενήλικη γυναίκα να υποδύεται παιδί για πάνω από ένα χρόνο

Ομογενής δίνει μάχη στη ΜΕΘ ‑ Επεσε σε κώμα μετά από οδοντιατρική επέμβαση στην Τουρκία

Πριν 10 ώρες

Η διακομιδή του 53χρονου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με παρέμβαση του Αδωνι Γεωργιάδη - Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν έτοιμο να απογειωθεί, ωστόσο η αεροδιακομιδή ματαιώθηκε λόγω άρνησης της Τουρκίας

Pussy Riot: Πρώην μέλος τους ήταν κατάσκοπος του Πούτιν επί τρία χρόνια

Χτες

Το πρώην μέλος του φεμινιστικού πανκ συγκροτήματος αποκάλυψε ότι σχεδίαζαν να τη χρησιμοποιήσουν σε απόπειρα δολοφονίας πρώην συνεργάτη της.

Καλλιάνος: Πιθανός νέος καύσωνας από την Κυριακή

Χτες

Τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσίασε ο μετεωρολόγος

44.164 διαδραστικοί πίνακες, ΑΙ και ρομποτική στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Χτες

Η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον σχεδιασμό της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, από τους διορισμούς εκπαιδευτικών έως τα νέα ΚΕΔΑΣΥ.

Πύλος: Νέα στοιχεία στο θρίλερ με τον αγνοούμενο Ισπανό επιχειρηματία – Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο

Χτες

Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο, τρεις ημέρες χωρίς επικοινωνία και η μαρτυρία του καπετάνιου που διέσωσε τη σύζυγό του

Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου στον Χάρακα Αττικής λόγω μηχανικής βλάβης

Χτες

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 18:40 το απόγευμα της Δευτέρας, με το ελικόπτερο να έχει προορισμό το Σούνιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.