E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Νέα θεραπεία «χτυπά» τον καρκίνο του παγκρέατος

Σημαντική επιτυχία από μία ομάδα ερευνητών στη Βρετανία

Νέα θεραπεία «χτυπά» τον καρκίνο του παγκρέατος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/6/2016 | 01:18

Επιστήμονες από τη Βρετανία και άλλες χώρες, με επικεφαλής έναν ελληνο-κυπριακής καταγωγής χειρουργό, πέτυχαν μια σημαντική επιτυχία στο «μέτωπο» κατά του καρκίνου του παγκρέατος, χάρη σε ένα νέο συνδυασμό φαρμάκων χημειοθεραπείας, ο οποίος χαρακτηρίσθηκε «σημαντική νίκη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δύο φάρμακα, η γεμσιταμπίνη (gemcitabine) και η καπεσιταμπίνη (capecitabine), τα οποία βρίσκονται εκτός πατέντας και έως τώρα χρησιμοποιούνταν ξεχωριστά, από κοινού αυξάνουν την πενταετή επιβίωση των ασθενών από το 16% στο 29%.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή χειρουργικής Τζον Νεοπτόλεμο του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν», πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή του νέου φαρμακευτικού συνδυασμού σε 732 ασθενείς σε νοσοκομεία τεσσάρων χωρών. Στους ασθενείς, που είχαν υποβληθεί προηγουμένως σε χειρουργική επέμβαση, δόθηκε είτε ένα από τα δύο φάρμακα χημειοθεραπείας, είτε ο συνδυασμός τους.

Η μελέτη έδειξε ότι, με τον νέο συνδυασμό, η μέση επιβίωση των ασθενών αυξήθηκε από 25 σε 28 μήνες, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών (29%) ανταποκρίθηκαν πολύ καλά, με αποτέλεσμα να ζουν πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια από τις πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες μορφές καρκίνου, με συνέπεια το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών μετά τη διάγνωση να έχει αλλάξει ελάχιστα εδώ και δεκαετίες. Συχνά οι ασθενείς ζουν μόνο μερικούς μήνες, επειδή η νόσος είναι επιθετική, αντιστέκεται στη θεραπεία και διαγιγνώσκεται καθυστερημένα λόγω μη σαφών συμπτωμάτων.

Μόνο το 5% των ασθενών περίπου σήμερα ζουν για πέντε χρόνια, ενώ η νόσος εμφανίζει αυξητική τάση διαχρονικά. Περίπου 340.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με τη νόσο παγκοσμίως και άλλοι τόσοι περίπου πεθαίνουν, με τα υψηλότερα ποσοστά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Η σημαντική κλινική δοκιμή δείχνει ότι ο εν λόγω φαρμακευτικός συνδυασμός μπορεί να δώσει στους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος πολύτιμους πρόσθετους μήνες ή και χρόνια ζωής, συνεπώς θα πρέπει να αποτελέσει τη νέα βασική θεραπεία γι' αυτούς τους ασθενείς», δήλωσε ο Νεοπτόλεμος. Επεσήμανε επίσης ότι, όπως αποδεικνύεται, η χημειοθεραπεία όντως φέρνει αποτελέσματα στον καρκίνο του παγκρέατος, παρόλο που εσχάτως η αντικαρκινική έρευνα έχει εστιασθεί στην ανοσοθεραπεία και στην εξατομικευμένη θεραπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι σαφές γιατί ο νέος συνδυασμός έχει καλύτερα αποτελέσματα, αλλά φαίνεται να είναι λιγότερο τοξικός, πράγμα που επιτρέπει στους ασθενείς να ανέχονται τη χορήγηση μεγαλύτερης δοσολογίας. Το επόμενο βήμα θα είναι να βρεθούν βιοδείκτες στους όγκους, οι οποίοι θα αποκαλύπτουν στους γιατρούς ποιοί ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν καλύτερα στη νέα θεραπεία.

Ο Νεοπτόλεμος γεννήθηκε στην Κύπρο, αλλά πολύ νωρίς οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία, όπου σπούδασε. Από το 2005 είναι επικεφαλής της Σχολής Μελετών Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Χαίρει διεθνούς αναγνώρισης για τις έρευνές του πάνω στη διάγνωση και σε νέες θεραπείες του καρκίνου του παγκρέατος.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Χτες

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Χτες

Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Χτες

Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Χτες

Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Χτες

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Χτες

Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Χτες

«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Χτες

Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες

Απίστευτο: Πόνταρε 30.000 δολάρια στην πτώση του Μαδούρο και έγινε πλούσιος

Χτες

Το «χρυσό» ποντάρισμα για την πτώση του καθεστώς Μαδούρο

Ο «Αϊνστάιν της Wall Street» αποκαλύπτει το μυστικό για να γίνετε πλούσιοι

Χτες

Η συμβουλή του ανθρώπου που ζει τη Wall Street εδώ και 40 χρόνια

ΥΠΑ: Προβλήματα στις επικοινωνίες του FIR Αθηνών ‑ Έχει εκδοθεί NOTAM

Χτες

Για την απόλυτη διατήρηση της ασφάλειας των πτήσεων, προς το παρόν εξυπηρετείται μόνο μέρος των υπερπτήσεων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.