E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Νέα θεραπεία «χτυπά» τον καρκίνο του παγκρέατος

Σημαντική επιτυχία από μία ομάδα ερευνητών στη Βρετανία

Νέα θεραπεία «χτυπά» τον καρκίνο του παγκρέατος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/6/2016 | 01:18

Επιστήμονες από τη Βρετανία και άλλες χώρες, με επικεφαλής έναν ελληνο-κυπριακής καταγωγής χειρουργό, πέτυχαν μια σημαντική επιτυχία στο «μέτωπο» κατά του καρκίνου του παγκρέατος, χάρη σε ένα νέο συνδυασμό φαρμάκων χημειοθεραπείας, ο οποίος χαρακτηρίσθηκε «σημαντική νίκη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δύο φάρμακα, η γεμσιταμπίνη (gemcitabine) και η καπεσιταμπίνη (capecitabine), τα οποία βρίσκονται εκτός πατέντας και έως τώρα χρησιμοποιούνταν ξεχωριστά, από κοινού αυξάνουν την πενταετή επιβίωση των ασθενών από το 16% στο 29%.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή χειρουργικής Τζον Νεοπτόλεμο του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν», πραγματοποίησαν κλινική δοκιμή του νέου φαρμακευτικού συνδυασμού σε 732 ασθενείς σε νοσοκομεία τεσσάρων χωρών. Στους ασθενείς, που είχαν υποβληθεί προηγουμένως σε χειρουργική επέμβαση, δόθηκε είτε ένα από τα δύο φάρμακα χημειοθεραπείας, είτε ο συνδυασμός τους.

Η μελέτη έδειξε ότι, με τον νέο συνδυασμό, η μέση επιβίωση των ασθενών αυξήθηκε από 25 σε 28 μήνες, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών (29%) ανταποκρίθηκαν πολύ καλά, με αποτέλεσμα να ζουν πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια από τις πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες μορφές καρκίνου, με συνέπεια το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών μετά τη διάγνωση να έχει αλλάξει ελάχιστα εδώ και δεκαετίες. Συχνά οι ασθενείς ζουν μόνο μερικούς μήνες, επειδή η νόσος είναι επιθετική, αντιστέκεται στη θεραπεία και διαγιγνώσκεται καθυστερημένα λόγω μη σαφών συμπτωμάτων.

Μόνο το 5% των ασθενών περίπου σήμερα ζουν για πέντε χρόνια, ενώ η νόσος εμφανίζει αυξητική τάση διαχρονικά. Περίπου 340.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με τη νόσο παγκοσμίως και άλλοι τόσοι περίπου πεθαίνουν, με τα υψηλότερα ποσοστά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Η σημαντική κλινική δοκιμή δείχνει ότι ο εν λόγω φαρμακευτικός συνδυασμός μπορεί να δώσει στους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος πολύτιμους πρόσθετους μήνες ή και χρόνια ζωής, συνεπώς θα πρέπει να αποτελέσει τη νέα βασική θεραπεία γι' αυτούς τους ασθενείς», δήλωσε ο Νεοπτόλεμος. Επεσήμανε επίσης ότι, όπως αποδεικνύεται, η χημειοθεραπεία όντως φέρνει αποτελέσματα στον καρκίνο του παγκρέατος, παρόλο που εσχάτως η αντικαρκινική έρευνα έχει εστιασθεί στην ανοσοθεραπεία και στην εξατομικευμένη θεραπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι σαφές γιατί ο νέος συνδυασμός έχει καλύτερα αποτελέσματα, αλλά φαίνεται να είναι λιγότερο τοξικός, πράγμα που επιτρέπει στους ασθενείς να ανέχονται τη χορήγηση μεγαλύτερης δοσολογίας. Το επόμενο βήμα θα είναι να βρεθούν βιοδείκτες στους όγκους, οι οποίοι θα αποκαλύπτουν στους γιατρούς ποιοί ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν καλύτερα στη νέα θεραπεία.

Ο Νεοπτόλεμος γεννήθηκε στην Κύπρο, αλλά πολύ νωρίς οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία, όπου σπούδασε. Από το 2005 είναι επικεφαλής της Σχολής Μελετών Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Χαίρει διεθνούς αναγνώρισης για τις έρευνές του πάνω στη διάγνωση και σε νέες θεραπείες του καρκίνου του παγκρέατος.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Grok του Έλον Μασκ αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα

Σήμερα

Ξεκίνησε έρευνα στη Γαλλία

Θεσσαλονίκη: Τρίχρονο αγοράκι έπεσε από τις κερκίδες του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου

Σήμερα

Διακομίστηκε με τραύμα στο κεφάλι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου

Πειραιάς: 34χρονος γρονθοκόπησε οδηγό ταξί επειδή αρνήθηκε να τον μεταφέρει

Σήμερα

Ο 34χρονος μπήκε σε ταξί που οδηγούσε 51χρονος και απαίτησε να μεταφερθεί στον προορισμό του

Πέθανε ο Πάνος Μαρινόπουλος

Σήμερα

Την τελευταία του πνοή άφησε ο επιχειρηματίας

Πότε δεν έκανε challenge, ήταν ένα από τα καλύτερα παιδιά, λέει ο παππούς του 22χρονου που πνίγηκε με μπέργκερ

Σήμερα

Ο 22χρονος άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή - Νοσηλευόταν την τελευταία εβδομάδα στη ΜΕΘ

Η Γαλλία να είναι έτοιμη «να χάσει τα παιδιά της» σε πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία

Σήμερα

Σάλος από τις δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου

Αγαθονήσι: Προειδοποιητικές βολές κατά τουρκικών σκαφών από το Λιμενικό

Σήμερα

Τουρκικό αλιευτικό έκανε επικίνδυνους ελιγμούς εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων

Πορτογαλία: 9χρονος ακρωτηριάστηκε στην τουαλέτα σχολείου από συμμαθητές του

Σήμερα

Ο 9χρονος χρειάζεται παυσίπονα και αντιβιοτικά κάθε 12 ώρες, ενώ χρειάζεται και υπνωτικά χάπια για να κοιμηθεί γιατί κλαίει κάθε βράδυ, λέει η μητέρα του

Ζαγόρι: Ο Δήμος ζητά κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σήμερα

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου ζητά με επιστολή του από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να κυρηχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Φυλάκιση 2 ετών και πρόστιμα €30.000 για τις μπαλωθιές ‑ Ιδρύεται Τμήμα Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων στην Κρήτη

Σήμερα

Νέα διάταξη με κάθειρξη έως 8 έτη και πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για όσους διαφημίζουν ή παρακινούν σε χρήση όπλων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.