E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Παρακμή: Οι άρρωστοι στην Ιεράπετρα πηγαίνουν σε κτηνίατρο

Υπό διάλυση το νοσοκομείο

Παρακμή: Οι άρρωστοι στην Ιεράπετρα πηγαίνουν σε κτηνίατρο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/6/2016 | 08:11

Στον κτηνίατρο καταλήγουν οι ασθενείς στην Ιεράπετρα που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης λόγω έλλειψης γιατρών. Ο ένας και μοναδικός παθολόγος του νοσοκομείου αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και δεν εφημερεύει τις 26 από τις 30 μέρες του μήνα, ενώ δεν υπάρχουν ούτε γυναικολόγοι, με αποτέλεσμα οι έγκυες να διασχίζουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να εξεταστούν σε άλλα νοσοκομεία του νησιού. Ακόμα και για μια απλή ακτινογραφία μπορεί να χρειαστεί να διανύσουν απόσταση 30 χλμ. Αποτέλεσμα; Ασθενείς με προβλήματα που δεν μπορούν να περιμένουν βρίσκουν θεραπεία στους... κτηνιάτρους!

Μοιάζει απίστευτο για ευρωπαϊκή χώρα του 2016 αλλά δυστυχώς είναι πέρα για πέρα αληθινό. Την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης πανηγυρίζει μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας στο Facebook με βαρύγδουπες δηλώσεις του στυλ «τρέχει νερό στον ποταμό» και «προχωράμε παντού», με αφορμή και τις προκηρύξεις για προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία της Λακωνίας, Σπάρτης και Μολάων, στην πατρίδα του, την Κρήτη, και συγκεκριμένα στην Ιεράπετρα, οι τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο της πόλης, αναγκάζουν τους κατοίκους να καταφεύγουν στους κτηνίατρους για να εξυπηρετηθούν!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό προκύπτει μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες των κτηνιάτρων αλλά και των ασθενών, τις οποίες κατέγραψε το «ΘΕΜΑ». Απηυδισμένοι από την έλλειψη γιατρών, από τις πολύωρες αναμονές αλλά και από τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις που καλούνται να καλύψουν για να εξυπηρετηθούν από τα νοσοκομεία άλλων περιοχών, οι ασθενείς καταφεύγουν σε λύσεις ανάγκης που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, όπου το 1994 πραγματοποιήθηκε η πρώτη λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή, σήμερα υπάρχει μόνο ένας παθολόγος για να εξυπηρετήσει 60.000 άτομα που ζουν στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή, όπως επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας του Δήμου Ιεράπετρας, ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Αντώνης Πετράς.

Στο κέντρο της Ιεράπετρας, επί της οδού Κύπρου στον αριθμό 30, το pet shop στο ισόγειο του διώροφου κτιρίου είναι η βιτρίνα μιας επιχείρησης. Τα σημαντικά, όμως, συμβαίνουν στο υπόγειό του, όπου χρησιμοποιώντας μια εσωτερική σκάλα θα βρεθείς στο ιατρείο του κτηνίατρου Μιχάλη Σπυριδάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για τον γιατρό που σώζει τις ζωές των τετράποδων φίλων μας, εσχάτως όμως περιθάλπει και ανθρώπους. Εκείνους που δεν μπορεί να φροντίσει το Ελληνικό Σύστημα Υγείας.
Εκείνος πάλι, ως γνήσιος Κρητικός, δεν μπορεί παρά να δεχθεί να βοηθήσει, έστω και αν γνωρίζει ότι η δουλειά του δεν είναι η φροντίδα των ανθρώπων. Πριν από λίγο καιρό αναγκάστηκε να εξυπηρετήσει παιδιατρικό περιστατικό στο κτηνιατρείο του, το οποίο αφορούσε την αλλαγή φλεβοκαθετήρα. Σε διαφορετική περίπτωση, το παιδί μαζί με τους γονείς του θα αναγκάζονταν να διασχίσουν απόσταση 120 χλμ.

«Δεν μπορούσα να το αφήσω να πάει στο Ηράκλειο, από τη στιγμή που δεν μπορούσαν να το εξυπηρετήσουν ούτε στην Ιεράπετρα, αλλά ούτε και στον Αγιο Νικόλαο», λέει ο κτηνίατρος. «Περιστατικά σαν κι αυτό συμβαίνουν πολλά δυστυχώς τον τελευταίο καιρό και εμείς αν μπορούμε να κάνουμε κάτι, το κάνουμε για να τους απαλλάξουμε από την ταλαιπωρία», εξηγεί.
Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, τα περιστατικά που εξυπηρετεί αφορούν κυρίως την αφαίρεση ραμμάτων και ακίδων, επειδή αρκετός κόσμος εργάζεται στα θερμοκήπια, αλλά και την περιποίηση τραυμάτων.

«Οι γνωστοί μου, φίλοι και πελάτες, αναγκάζονται να ζητήσουν τη βοήθειά μου όταν πηγαίνουν στο νοσοκομείο της πόλης και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν είτε επειδή δεν υπάρχει γιατρός, είτε επειδή θα χρειαστεί να περιμένουν με τις ώρες», αναφέρει ο κ. Σπυριδάκης για να προσθέσει: «Οταν ο ασθενής ψάχνει να σε παρεμφερή ειδικότητα να εξυπηρετηθεί, αυτό για μένα αντικατοπτρίζει την κατάντια και τη σαπίλα του Συστήματος Υγείας μας».
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ιδιοκτήτη της μοναδικής ταβέρνας στο χωριό Βασιλική, περίπου 10 χλμ. μακριά από την Ιεράπετρα. Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Ραϊνάκης ζήτησε τη βοήθεια του κτηνίατρου Μιχάλη Σπυριδάκη όταν χρειάστηκε να κάνει αλλαγή σε έγκαυμα δεύτερου βαθμού που είχε υποστεί στον ώμο και στο χέρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πήγα στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας, όμως όταν έφτασα εκεί μου είπαν ότι δεν μπορούσαν να με εξυπηρετήσουν και ότι καλύτερα θα ήταν να πάω στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 35 χλμ.», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Ραϊνάκης. ΟΙ ίδιος συμπληρώσει: «Ετσι αναγκάστηκα να απευθυνθώ στον κτηνίατρο τον οποίο γνωρίζω προσωπικά και ξέρω ότι έχει τις στοιχειώδεις γνώσεις για να φροντίσει το τραύμα μου».

Ανάλογη είναι η περίπτωση της κομμώτριας Μαρίας Κουβάκη, η οποία είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα στο μάτι της (είχε φράξει ο δακρυγόνος αδένας) με αποτέλεσμα να οδηγηθεί άρον-άρον στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Ιεράπετρας για τις πρώτες βοήθειες. «Εκεί μου είπαν ότι δεν εφημέρευε ο οφθαλμίατρος, συστήνοντάς μου να φύγω απευθείας είτε για τον Αγιο Νικόλαο, είτε για το Ηράκλειο. Επειδή όμως φοβάμαι τις μεγάλες διαδρομές με το αυτοκίνητο, σκέφτηκα να επικοινωνήσω με τον κ. Σπυριδάκη τον οποίο τυγχάνει να γνωρίζω. Ετσι κατέληξα στο κτηνιατρείο του για τις πρώτες βοήθειες. Σε πέντε λεπτά ήμουν περδίκι. Διαφορετικά για μια υπόθεση δυο λεπτών θα έπρεπε να κάνω ολόκληρο ταξίδι».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση – Ποια είναι η νέα καταληκτική ημερομηνία

Χτες

Η ΑΑΔΕ έδωσε επιπλέον χρόνο μετά τα αιτήματα των φορέων. Έχουν ήδη υποβληθεί σχεδόν 6,2 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 300.000 δηλώσεις επιχειρήσεων

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Το απορριμματοφόρο μας πέταξε μακριά, το παιδί μου το πάτησε», λέει ο πατέρας της 15χρονης

Χτες

Στο πένθος βυθίστηκε ο ΠΑΟΚ μετά τον θάνατο 15χρονης αθλήτριας της δεύτερης ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών

Αρτέμιδα: Σε πολυκατοικία ‑ «φάντασμα» το τελευταίο ραντεβού της Γιου Τινγκ που δεν έγινε ποτέ

Χτες

Τα ίχνη της 50χρονης αγοούνται από τις 20 Μαΐου όταν και ξεαφανίστηκε μυστηριωδώς

Σοκ στη Βρετανία: Πρώην υπουργός των Συντηρητικών βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της με τραύμα στο κεφάλι, πιθανή δολοφονία ερευνούν οι Αρχές

Χτες

Οι αστυνομικοί εντόπισαν την 78χρονη πρώην υπουργό Φυλακών με «σοβαρά τραύματα», αφού πλήρωμα ασθενοφόρου ειδοποίησε τις Αρχές και τις κάλεσε στην κατοικία της στο Χέιτορ, στην περιοχή του Ντάρτμουρ, λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης

Ανησυχία προκαλεί το σύστημα δημιουργίας εικόνων με ΑΙ του Instagram

Χτες

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι χρήστες που διαθέτουν δημόσιο λογαριασμό

Σοκαριστική αποκάλυψη από τη δικηγόρο της μητέρας του 20χρονου στο Αργος: «Θα μείνει φυτό ή θα είναι κλινικά νεκρός ο 20χρονος»

Χτες

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του 20χρονου που πυροβολήθηκε μετά από καταδίωξη στο Αργος

Με εκρηκτικά και drones σχεδίαζαν να δολοφονήσουν Τραμπ και Βανς στον Λευκό Οίκο: Συνωμοσία 8 ατόμων εξάρθρωσε το FBI

Χτες

Το τρομοκρατικό σχέδιο θα υλοποιούνταν στην εκδήλωση UFC στην αυλή του Λευκού Οίκου τον περασμένο μήνα - Στόχοι ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι Νετανιάχου, Μασκ - Από 19 ως 32 ετών οι οκτώ συνεργοί που έχουν συλληφθεί

Συνελήφθη 21χρονη για εμπρησμό από πρόθεση στον Μαραθώνα

Χτες

Η νεαρή φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά με τη χρήση γυμνής φλόγας, δημιουργώντας τέσσερις διαφορετικές εστίες σε ξηρά χόρτα και θαμνώδη βλάστηση

Χάος στην Ινδία από τα εξαγριωμένα πλήθη που διαδηλώνουν μετά το βιασμό και τη δολοφονία 11χρονου κοριτσιού

Χτες

Τέσσερις άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία απαγχονίστηκαν.

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

Χτες

Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

Χτες

«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

Χτες

Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.