E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Σε κρίσιμη φάση ο Μαρινόπουλος

Εμπόδια στην υλοποίηση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης

Σε κρίσιμη φάση ο Μαρινόπουλος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 22/6/2016 | 13:44

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η διαδικασία αναδιάρθρωσης του Μαρινόπουλου, καθώς πλέον ασκούνται ισχυρές πιέσεις από προμηθευτές για την επανέναρξη της αποπληρωμής των οφειλών, ενώ ταυτόχρονα φέρεται να υπάρχουν διαφωνίες και μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών. Πηγές που βρίσκονται κοντά στον ιστορικό λιανεμπορικό όμιλο εκτιμούν ότι οι όποιες αποφάσεις θα έχουν ληφθεί μες στις επόμενες δύο εβδομάδες, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο υπαγωγής του Μαρινόπουλου σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της. Σήμερα, πάντως, η εταιρεία αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα δημοσιεύματα και την έντονη φημολογία και να εξηγεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται στην παρούσα συγκυρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο «γόρδιος δεσμός» που καλούνται να λύσουν οι εμπλεκόμενοι είναι το πώς θα καταστεί η εταιρεία βιώσιμη σε μια περίοδο κάμψης συνολικά του τζίρου στην αγορά των σούπερ μάρκετ και ασφυκτικών πιέσεων –όχι αδικαιολόγητων– που ασκούνται από τους προμηθευτές και ειδικά τους μικρότερους. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI το α΄ τετράμηνο του 2016, ο τζίρος στα σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 5,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2015. Το παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα να μην επανακάμψουν οι πωλήσεις του Μαρινόπουλου, γεγονός που εμποδίζει την υλοποίηση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης στον βαθμό που η εταιρεία έπρεπε να συμμετέχει και με δικά της κεφάλαια.

Την ίδια ώρα, πέραν της εταιρείας Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ, διαταγές πληρωμής φέρεται να έχουν εκδοθεί και από άλλους, μικρότερους προμηθευτές. Νομικοί κύκλοι με γνώση της υπόθεσης επισημαίνουν στην «Κ» ότι θα ακολουθήσουν πιθανότατα και άλλες διαταγές πληρωμής, καθώς η λήξη της αποχής των δικηγόρων διευκολύνει τις σχετικές διαδικασίες. Αν και μάλλον κανείς δεν εύχεται η ιστορία να επαναληφθεί, καθώς μια ενδεχόμενη πτώχευση του Μαρινόπουλου παρομοιάζεται με «κανόνι» μεσαίου μεγέθους τράπεζας, υπενθυμίζουμε ότι η πτώχευση της Ατλάντικ ξεκίνησε με αφορμή (και όχι φυσικά αιτία) την έκδοση διαταγής πληρωμής από τη Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ.

Επί της ουσίας ο Μαρινόπουλος εισέρχεται εκ νέου σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς ο αργός ρυθμός αποπληρωμής των προμηθευτών ή σε ορισμένες περιπτώσεις και η διακοπή αυτής της ροής έχει οδηγήσει αρκετούς εξ αυτών στο να διακόψουν εκ νέου τον εφοδιασμό της εταιρείας. Οι προμηθευτές του Μαρινόπουλου έλαβαν αρχικά 10% με 15% των οφειλόμενων από την εταιρεία ποσών, ενώ το υπόλοιπο έχει συμφωνηθεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων να καταβληθεί σε 36 μηνιαίες δόσεις. Η αποπληρωμή μάλιστα των υπολοίπων είχε συμφωνηθεί να γίνει από την καινούργια εταιρεία που επρόκειτο να συσταθεί με τον Σκλαβενίτη και στην οποία προβλέπεται να περάσουν τα 33 υπερμάρκετ του Μαρινόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και κύκλοι κοντά στον Μαρινόπουλο σημειώνουν ότι από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες δεν επηρεάζεται η συμφωνία με τον Σκλαβενίτη, ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να γνωρίζει εάν αυτή τελικώς θα ολοκληρωθεί. Οπως, άλλωστε, είχε γράψει η «Κ», η συμφωνία μετόχων δεν έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς η ανεξάρτητη αρχή φέρεται να έχει ζητήσει τροποποιήσεις.

Από την άλλη, ο Μαρινόπουλος φέρεται να εξόφλησε τους μισθούς των υπαλλήλων, στους οποίους είχε καταβληθεί το προηγούμενο διάστημα το 60% έως 80% των αμοιβών και αυτή τη στιγμή, βάσει των διαβεβαιώσεων που δίνει η εταιρεία, δεν υπάρχουν οφειλές προς τους εργαζόμενους.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Χτες

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Χτες

Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Χτες

Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Χτες

Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Χτες

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Χτες

Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Χτες

«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Χτες

Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες

Απίστευτο: Πόνταρε 30.000 δολάρια στην πτώση του Μαδούρο και έγινε πλούσιος

Χτες

Το «χρυσό» ποντάρισμα για την πτώση του καθεστώς Μαδούρο

Ο «Αϊνστάιν της Wall Street» αποκαλύπτει το μυστικό για να γίνετε πλούσιοι

Χτες

Η συμβουλή του ανθρώπου που ζει τη Wall Street εδώ και 40 χρόνια

ΥΠΑ: Προβλήματα στις επικοινωνίες του FIR Αθηνών ‑ Έχει εκδοθεί NOTAM

Χτες

Για την απόλυτη διατήρηση της ασφάλειας των πτήσεων, προς το παρόν εξυπηρετείται μόνο μέρος των υπερπτήσεων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 6
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.