E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κυριάκος: Η απλή αναλογική είναι τακτικισμός του Τσίπρα που ξέρει ότι θα χάσει

Σιγουριά ότι δεν θα βρει τους 200 η κυβέρνηση

Κυριάκος: Η απλή αναλογική είναι τακτικισμός του Τσίπρα που ξέρει ότι θα χάσει
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 28/6/2016 | 09:15

«Η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί από μόνη της παραδοχή ήττας για τον Αλέξη Τσίπρα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ χαρακτηρίζει «εγκληματική» την υιοθέτηση συστήματος απλής αναλογικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με δεδομένο τον υφιστάμενο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, η κατάργηση της ενισχυμένης αναλογικής και του μπόνους για το πρώτο κόμμα σημαίνει ότι για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα απαιτείται συμφωνία τουλάχιστον τριών κομμάτων. Και ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με «βόμβα στα θεμέλια της μελλοντικής κυβερνητικής σταθερότητας», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Star Channel «στον ενικό».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «στην αποχώρησή του θέλει να εφαρμόσει «συνταγή απόλυτης ακυβερνησίας για να στερήσει την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας». Επικαλούμενος και τα λεγόμενα του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, -«μεταξύ του κ. Κουτσούμπα και του κ. Τσίπρα, πιστεύω τον κ. Κουτσούμπα», είπε χαρακτηριστικά- εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά απομονωμένος» και δεν θα βρει τους 200 βουλευτές που απαιτούνται για να ισχύσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου από τις προσεχείς εκλογές.

«Ο κ. Τσίπρας έχει ως μόνο σύμμαχο τον κ. Καμμένο», πρόσθεσε, ενώ επέμεινε ότι η αλλαγή που προωθείται συνιστά «παραίτηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης στις επόμενες εκλογές». Δεσμεύτηκε, εξάλλου, ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα ανοίξει αμέσως τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και οι αλλαγές του κ. Τσίπρα δεν θα ισχύσουν. Και αυτό καθώς θα προχωρήσει άμεσα η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και η καθιέρωση της δυνατότητας των αποδήμων ομογενών να ψηφίζουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, δύο επείγοντα και αναγκαία μέτρα που μπορούν να υιοθετηθούν από την παρούσα Βουλή, αλλά «η κυβέρνηση τα παραπέμπει στις καλένδες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η απλή αναλογική δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Είναι τακτικισμός του κ. Τσίπρα που ξέρει ότι θα χάσει», είπε, προσθέτοντας: «Έχω καταθέσει πρόταση νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και ο κ. Τσίπρας πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν τη δέχεται».

Έντονα επικριτικός υπήρξε και για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου από την ηλικία των 17 ετών. «Γιατί όχι 16 ετών ή 15 ετών;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και σκωπτικά συμπλήρωσε ότι τέτοια μέτρα ισχύσουν σε χώρες όπως η Βόρειος Κορέα που «οι εκλογές είναι γιαλαντζί». Πρόσθεσε, πάντως, ότι από τη στιγμή που η ενηλικίωση είναι στα 18 δεν βρίσκει τον λόγο γιατί θα πρέπει να ισχύει κάτι διαφορετικό για την ψήφο.

Οι «μεταγραφές» και τα «Ζάππεια»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την διάθεσή του για «γενναίο άνοιγμα προς τον μεσαίο χώρο», αλλά διέψευσε κατηγορηματικά ότι είναι στις προθέσεις του να δεχθεί στη ΝΔ στελέχη άλλων κομμάτων, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος ή ο Γιάννης Μανιάτης. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν θα κινηθεί με όρους μεταγραφών, αλλά θα κάνει ανοίγματα σε στελέχη από την κοινωνία.

«Η ανανέωση στη Νέα Δημοκρατία θα γίνει με ανοιχτή πρόσκληση σε πολίτες με ένσημα, με καινούργιες ιδέες και όρεξη να αλλάξουν πράγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και δεσμεύτηκε για μεγάλη ανανέωση στελεχιακού δυναμικού ώστε, όπως είπε, «να δώσουμε χώρο σε νέα πρόσωπα». Κατά την άποψή του «η ΝΔ δικαιούται να διεκδικεί την αυτοδυναμία», αλλά, όπως συμπλήρωσε, «ακόμη και να την πετύχει το ζήτημα των συμμαχιών θα τεθεί εκ των πραγμάτων».

Ερωτηθείς σχετικά, τήρησε αποστάσεις από τα «Ζάππεια» του προκατόχου του στην ηγεσία της ΝΔ, πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Είχαν μια δόση υπερβολικών προσδοκιών», είπε, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε ασκήσει κριτική. Ανέφερε, πάντως, ότι τόσο με τον κ. Σαμαρά όσο και με τον έτερο πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμασνλή διατηρεί σχέσεις και επαφές. Θετικά μίλησε για τον αντιπρόεδρο του κόμματός του Άδωνι Γεωργιάδη, για τον οποίο είπε «είμαι ικανοποιημένος από τη δουλειά του, είναι χρήσιμο στέλεχος και υπήρξε επιτυχημένος υπουργός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φόροι και η Μπίλντερμπεργκ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων. «Εμείς λέμε κάτι απλό. Όταν υπερφορολογείς, μειώνονται τα κρατικά έσοδα. Αυτό το ξέρουν όλοι, εκτός από τη σημερινή κυβέρνηση», είπε και ανακοίνωσε ότι το φθινόπωρο θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο πρόβλημα φορολογικών μεταρρυθμίσεων. Η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα αυξήσει τις αγοραπωλησίες ακινήτων, θα τονώσει την αγορά και άρα μπορεί να αυξήσει τα έσοδα, είναι ένα από τα μέτρα που θα ανακοινώσει. Ενώ μελετάται ακόμη η παροχή κινήτρων για να δίνουν οι επιχειρήσεις μετοχές στους εργαζομένους τους.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ακόμη και σε ερώτημα για τη συμμετοχή του στην πρόσφατη συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, λέγοντας ότι «δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια συνάντηση» πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων που συζητούν σημαντικά ζητήματα. Η εμπιστευτικότητα που πρέπει να τηρούν οι συμμετέχοντες για τις συζητήσεις είναι συνηθισμένη σε fora αυτού τους είδους και «δεν πρέπει να μυθοποιείται», είπε. «Η χώρα μας έχει πρόβλημα διεθνούς αξιοπιστίας, ειδικά με τη σημερινή κυβέρνηση. Και εγώ όπου καλούμαι για να μιλάω για να ενισχύω την αξιοπιστία, δεν θα αφήνω να πάνε χαμένες τέτοιες ευκαιρίες», κατέληξε.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Τίμιο ξύλο» στη Φλώρινα: Βούτηξαν να πιάσουν τον Σταυρό και πλακώθηκαν

Σήμερα

Τις σκηνές ντροπής παρακολούθησαν και αρκετά παιδιά που παρεβρίσκονταν στην τελετή

Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Σήμερα

Τα ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται πιθανώς από τοπικές χαλαζοπτώσεις

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα Θεοφάνια σε Αθήνα και Πειραιά

Σήμερα

Πλήθος πιστών παρακολούθησε τον αγιασμό των υδάτων

Πώς το ταξίδι στον Παναμά κατέληξε σε τραγωδία για ζευγάρι Ελλήνων

Σήμερα

Μια Ελληνίδα συμβολαιογράφος πέθανε κατά τη διάρκεια διακοπών στον Παναμά, ενώ ο δικηγόρος σύζυγός της νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

«Αιχμάλωτος πολέμου», «ηγέτης της Βενεζουέλας» και «αθώος» δήλωσε στο δικαστήριο ο Μαδούρο – Όσα έγιναν στα 40 λεπτά της ακρόασης

Σήμερα

Ο Τραμπ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές στη Βενεζουέλα μέσα τις επόμενες τριάντα ημέρες

Καρυστιανού για νέο κόμμα: Οι διεργασίες, αν θα είναι η ίδια πρόεδρος και η αιχμιρή κριτική στον Τσίπρα

Σήμερα

Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών μίλησε για τα χαρακτηριστικά του νέου σχηματισμού και απάντησε στο ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής.

Σέρρες: Από την πρώτη ημέρα της εξαφάνισής του ήταν νεκρός ο πυροσβέστης – Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Χτες

Η κηδεία του 45χρονου πυροσβέστη θα γίνει αύριο το μεσημέρι - Έκκληση της οικογένειας μέσω δικηγόρου να σταματήσουν οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί και οι εικασίες για τα αίτια θανάτου

Διπλώματα οδήγησης: Τέλος εποχής στη χρήση τους – Οι αλλαγές

Χτες

Μέχρι πότε θα πρέπει να γίνει η αντικατάστασή τους

Ο πρόεδρος της Κολομβίας έτοιμος να «πάρει τα όπλα» μετά τις απειλές Τραμπ

Χτες

O Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον κολομβιανό πρόεδρο «άρρωστο άνθρωπο», κατηγορώντας τον ότι «φτιάχνει κοκαΐνη και την πουλά στις Ηνωμένες Πολιτείες»

Την Πέμπτη η κηδεία του Γιώργου Παπαδάκη στη Ριτσώνα

Χτες

Αντί στεφάνων, η οικογένεια παρακαλεί όσους το επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του με δωρεά σε οργανισμούς

Η Μαρία Σάκκαρη έστειλε την Ελλάδα στα προημιτελικά του United Cup

Χτες

Επόμενη σειρά αγώνων με την Ελβετία την Τετάρτη για μια θέση στα ημιτελικά

Δανία: «Ο Τραμπ μιλάει σοβαρά όταν λέει ότι θέλει να καταλάβει τη Γροιλανδία»

Χτες

Η πρωθυπουργός της Δανίας λέει ότι ο Τραμπ είναι σοβαρός ως προς την επιθυμία του να αναλάβει τον έλεγχο της Γροιλανδίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.