E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Brexit: Τι θα γίνει τελικά με τους Έλληνες φοιτητές στην Βρετανία;

Θα υπάρξει αντίκτυπο και στα παραρτήμτα βρετανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα

Brexit: Τι θα γίνει τελικά με τους Έλληνες φοιτητές στην Βρετανία;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/6/2016 | 12:02

Το τοπίο για το Brexit δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, ενώ πληθαίνουν τα σενάρια που το θέλουν να αποφεύγεται και να μην γίνεται ποτέ. Ειδικοί απαντούν σε ερωτήματα για το τι τελικά θα γίνει με τους Έλληνες φοιτητές στην Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα, δίνουν απαντήσεις και για όσους σπουδάζουν στην Ελλάδα, σε κολέγια συνεργαζόμενα με βρετανικά πανεπιστήμια.

Την περασμένη Παρασκευή, μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων δέχθηκε τα πρώτα τηλεφωνήματα από γονείς και σπουδαστές που ανησυχούσαν, ρωτούσαν σχετικά με την αναγνώριση των πτυχίων, αλλά και για το αν θα υπάρξει μεταβολή των διδάκτρων στα εκπαιδευτήρια που λειτουργούν στην Ελλάδα και συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια. «Ασφαλώς δεν αλλάζει κάτι με την αναγνώριση των πτυχίων και το ύψος των διδάκτρων» διαβεβαιώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Ελληνικών Κολεγίων, Βασίλης Δασκαλάκης και λέει κατηγορηματικά: «Ούτε κατά διάνοια δεν αλλάζουμε τα δίδακτρα, δεν θα εκμεταλλευθούμε το γεγονός».

«Αν το πτυχίο που έδινε ένα κολλέγιο στην Ελλάδα ήταν αναγνωρισμένο πριν το δημοψήφισμα, θα συνεχίσει να είναι, δεν έχει καμία σχέση αν βγει εκτός κοινότητας η Αγγλία» συμπληρώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στα ίδια τα βρετανικά πανεπιστήμια, στην Αγγλία, εάν τελικά γίνει η έξοδος από την ΕΕ, η αύξηση των διδάκτρων θα είναι σημαντική» υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό να υπάρξει κατά συνέπεια, αύξηση του ενδιαφέροντος από φοιτητές, που θα προτιμήσουν να παραμείνουν στην Ελλάδα για να αποκτήσουν με χαμηλότερο κόστος το ίδιο πτυχίο που θα αποκτούσαν και στην Αγγλία.

Όπως παρατηρεί μάλιστα ο κ Δασκαλάκης που είναι επίσης πρόεδρος του BCA college στην Ελλάδα το οποίο συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο του Πλίμουθ στη Βρετανία, «αν και είναι νωρίς, ήδη, τα βρετανικά πανεπιστήμια αποκτούν πλέον ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις συνεργασίες που έχουν γενικά στο εξωτερικό αλλά και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, όπου φοιτούν περίπου 18 χιλιάδες παιδιά σε κολέγια, τα οποία συνεργάζονται με βρετανικά πανεπιστήμια». «Έχουν ήδη επικοινωνήσει μαζί μας γιατί καταλαβαίνουν ότι θα μειωθεί πολύ ο αριθμός των εγγραφών εκεί και επιθυμούν να ενισχύσουν τις συνεργασίες τους. Σκέφτονται πως αντί να χάσουν τους φοιτητές είναι καλύτερα να τους έχουν στα παραρτήματά τους στην Ευρώπη. Δεν αλλάζει ασφαλώς τίποτα στη σχέση μας, αντίθετα διευρύνεται ο ορίζοντας της συνεργασίας και ενισχύεται».

Την ίδια ώρα αναφορικά με τις ανησυχίες των περίπου 11 χιλιάδων Ελλήνων φοιτητών που βρίσκονται ήδη στην Αγγλία ή εκείνων που σχεδιάζουν να σπουδάσουν στη Γηραιά Αλβιόνα, ο Θωμάς Πολίτης αντιπρόσωπος βρετανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, από το study.in.uk, υποστηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ –ΜΠΕ ότι «τα βρετανικά πανεπιστήμια έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα τόσο για τα άτομα τα οποία είναι ήδη φοιτητές όσο και για αυτούς οι οποίοι θα κάνουν την εγγραφή τους σε πανεπιστήμια στη Βρετανία, φέτος ή του χρόνου. Αυτό είναι απόλυτα βέβαιο». Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ Πολίτη «η βρετανική νομοθεσία προβλέπει ότι με το στάτους με το οποίο έχει εγγραφεί κάποιος στο πανεπιστήμιο με αυτό το στάτους και πρέπει ολοκληρώσει τις σπουδές του. Εφόσον έχει κάνει την εγγραφή ως Ευρωπαίος πολίτης, κατ’ επέκταση home student, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Αν υλοποιηθεί η έξοδος από την ΕΕ αυτοί οι οποίοι θα εγγραφούν μετά την έξοδο, μετά δηλαδή από δύο χρόνια, τότε θα επηρεαστούν».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρία Κορίνα Ματσάδο: Ποια είναι η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης;

Σήμερα

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ την αναγνώρισε ως ενοποιητική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας τις ακούραστες προσπάθειές της, παρά τις σοβαρές απειλές που αντιμετώπισε

Ο CEO του LinkedIn προειδοποιεί: «Το μέλλον της εργασίας δεν θα ανήκει σε όσους έχουν πτυχία»

Σήμερα

«Το μέλλον δεν ανήκει πλέον σε όσους έχουν τα πιο “λαμπερά” πτυχία» εξηγεί

Έξι στους δέκα νοσηλευτές έχουν χορηγήσει λάθος φάρμακο

Σήμερα

Έντεκα σοβαρά περιστατικά σε νοσοκομεία του ΕΣΥ το 2025

Το μοναδικό σενάριο που κρατά ζωντανή την Εθνική για το Μουντιάλ 2026

Σήμερα

Η Ελλάδα βρίσκεται στο -4 από Δανία και Σκωτία, που προηγούνται με 7 βαθμούς

Για ένα κορίτσι έγινε η συμπλοκή 13χρονων στην Τρίπολη ‑ Βαριά τραυματισμένος ο ένας ανήλικος

Σήμερα

Με απανωτές μαχαιριές επιτέθηκε ο ένας ανήλικος - «Βοήθεια! Τι κάνεις;» φώναζε ο άλλος - Συνελήφθησαν οι γονείς και των δυο παιδιών

Μυστήριο με αγνοούμενη μητέρα ‑ Μετά από 8 ημέρες βρέθηκε σε δάσος κοντά στο σπίτι της

Σήμερα

Η μυστηριώδης πυρκαγιά και οι άκαρπες έρευνες των Αρχών

Μαθητής εγκλωβισμένος σε γραφειοκρατικό εφιάλτη μετά τη σύλληψη του διευθυντή του

Σήμερα

Το παιδί “έμεινε” στην ίδια τάξη για να αποφύγει τον διευθυντή που συνελήφθη για βιαsmό ανηλίκου

Ακίνητα: Πώς κερδίζουν οι ιδιοκτήτες έως 3 χρόνια αφορολόγητα ενοίκια

Σήμερα

Ποιοι δικαιούνται τη φοροαπαλλαγή και πότε χάνεται

Έρχονται τα πρώτα πρόστιμα σε ανασφάλιστα οχήματα, χωρίς ΚΤΕΟ και με απλήρωτα τέλη

Σήμερα

700.000 οχήματα δεν είχαν περάσει ΚΤΕΟ, 243.904 κυκλοφορούσαν ανασφάλιστα και 113.382 δεν είχαν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας

Τρίπολη: «Βοήθεια, τι κάνεις;» – Βίντεο από τη συμπλοκή μεταξύ ανηλίκων και την επίθεση με μαχαίρι

Σήμερα

Μαχαίρωσε τον συμμαθητή του, με αποτέλεσμα να τον στείλει στην Εντατική

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.