E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τσέχος πρόεδρος: Ζητά δημοψήφισμα για αποχώρηση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Η πρότασή του απορρίφθηκε άμεσα από την τσεχική κυβέρνηση

Τσέχος πρόεδρος: Ζητά δημοψήφισμα για αποχώρηση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/7/2016 | 19:44

O πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν πρότεινε η χώρα του να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ μετά την απόφαση σοκ της Βρετανίας υπέρ της αποχώρησή της από την ΕΕ, μια πρόταση που σύντομα απέρριψε η κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ζέμαν δήλωσε χθες ότι εκείνος θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής της Τσεχίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο ίδιος δεν έχει την εξουσία να προκηρύξει ένα δημοψήφισμα ωστόσο θεωρείται ένας ηγέτης με επιρροή σε μια χώρα όπου ο ευρωσκεπτικισμός είναι διάχυτος. Υπενθυμίζεται ότι η Δημοκρατία της Τσεχίας προσχώρησε στην Ένωση το 2004.

«Διαφωνώ με εκείνους που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε ο επικεφαλής του τσεχικού κράτους, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο, σε μια συνάντηση που είχε με πολίτες στην πόλη Βέλκε Μεζίριτζι στο ανατολικό τμήμα της χώρας αργά χθες. «Ωστόσο θα κάνω ό,τι μπορώ για εκείνους προκειμένου να κάνουν ένα δημοψήφισμα και να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους. Και το ίδιο ισχύει και για το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ΝΑΤΟ επίσης» επισήμανε ο ίδιος.

Η τσεχική κυβέρνηση απάντησε αμέσως στην πρόταση του Ζέμαν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η συμμετοχή σε αυτούς τους οργανισμούς αποτελεί μια εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού Μποχούσλαβ Σομπότκα σε μια ανακοίνωση.

«Η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα έθετε υπό αμφισβήτηση με οποιοδήποτε τρόπο τη συμμετοχή της (σε αυτούς τους θεσμούς) και τον μακροπρόθεσμο προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της Τσεχίας. Επομένως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο κανενός δημοψηφίσματος».

Ο Αντρέι Μπάμπις, ηγέτης του κόμματος ΑΝΟ που κυβερνά μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες του Σομπότκα, είπε ότι ένα δημοψήφισμα θα ήταν επιζήμιο, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Novinky.cz.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του ο Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάλιο, ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, που επιδιώκει να αποτρέψει την απόσχιση της περιοχής της Καταλονίας, αποκάλεσε επίσης την πρόταση για δημοψήφισμα του Ζέμαν «μια πολύ κακή ιδέα».

Το ποσοστό ικανοποίησης των Τσέχων σχετικά με τη συμμετοχή τους στην ΕΕ μειώθηκε σε 25% σε μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Απρίλιο από το ινστιτούτο CVVM, καταγράφοντας πτώση σε σύγκριση με 32% των θετικών απόψεων πριν από έναν χρόνο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Grok του Έλον Μασκ αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα

Σήμερα

Ξεκίνησε έρευνα στη Γαλλία

Θεσσαλονίκη: Τρίχρονο αγοράκι έπεσε από τις κερκίδες του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου

Σήμερα

Διακομίστηκε με τραύμα στο κεφάλι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου

Πειραιάς: 34χρονος γρονθοκόπησε οδηγό ταξί επειδή αρνήθηκε να τον μεταφέρει

Σήμερα

Ο 34χρονος μπήκε σε ταξί που οδηγούσε 51χρονος και απαίτησε να μεταφερθεί στον προορισμό του

Πέθανε ο Πάνος Μαρινόπουλος

Σήμερα

Την τελευταία του πνοή άφησε ο επιχειρηματίας

Πότε δεν έκανε challenge, ήταν ένα από τα καλύτερα παιδιά, λέει ο παππούς του 22χρονου που πνίγηκε με μπέργκερ

Σήμερα

Ο 22χρονος άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή - Νοσηλευόταν την τελευταία εβδομάδα στη ΜΕΘ

Η Γαλλία να είναι έτοιμη «να χάσει τα παιδιά της» σε πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία

Σήμερα

Σάλος από τις δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου

Αγαθονήσι: Προειδοποιητικές βολές κατά τουρκικών σκαφών από το Λιμενικό

Σήμερα

Τουρκικό αλιευτικό έκανε επικίνδυνους ελιγμούς εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων

Πορτογαλία: 9χρονος ακρωτηριάστηκε στην τουαλέτα σχολείου από συμμαθητές του

Σήμερα

Ο 9χρονος χρειάζεται παυσίπονα και αντιβιοτικά κάθε 12 ώρες, ενώ χρειάζεται και υπνωτικά χάπια για να κοιμηθεί γιατί κλαίει κάθε βράδυ, λέει η μητέρα του

Ζαγόρι: Ο Δήμος ζητά κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σήμερα

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου ζητά με επιστολή του από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να κυρηχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Φυλάκιση 2 ετών και πρόστιμα €30.000 για τις μπαλωθιές ‑ Ιδρύεται Τμήμα Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων στην Κρήτη

Σήμερα

Νέα διάταξη με κάθειρξη έως 8 έτη και πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για όσους διαφημίζουν ή παρακινούν σε χρήση όπλων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.