E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία: Οι αλλαγές που φέρνει η νέα συμφωνία

Πρόστιμα και κατασχέσεις

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία: Οι αλλαγές που φέρνει η νέα συμφωνία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 5/7/2016 | 08:25

Εφαρμογή, από τον Σεπτέμβριο, ενός νέου νομοθετικού καθεστώτος εξατομικευμένων ρυθμίσεων των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών για τις υπερχρεωμένες στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία μεγάλες επιχειρήσεις, κατά τα πρότυπα ανάλογων ρυθμίσεων που γίνονται για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, επαναφορά των προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων, παράταση της εφαρμογής του φορολογικού πιστοποιητικού για άλλα δύο ή τρία χρόνια και απλοποίηση των διατάξεων για τον ΦΠΑ με την προώθηση ρυθμίσεων που θα μειώνουν τις υποχρεώσεις υποβολής περιοδικών δηλώσεων για χιλιάδες επιχειρήσεις προβλέπει, μεταξύ πολλών άλλων, η νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την εφαρμογή αυτοματοποιημένων διαδικασιών για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, την απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και την κατάργηση φοροαπαλλαγών, καθώς και του προνομιακού καθεστώτος φορολόγησης των επιχειρήσεων του κλάδου της ναυτιλίας.

Όπως σημειώνει το newmoney.gr, εντός του Ιουλίου οι ελληνικές αρχές θα πρέπει:

- Να επανεξετάσουν όλα τα κίνητρα που υπάρχουν στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και να ενσωματώσουν σε ενιαία νομοθεσία τις φορολογικές απαλλαγές, καταργώντας παράλληλα εκείνες που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Να αναθεωρήσουν το καθεστώς προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης για τον κλάδο της ναυτιλίας υπό το πρίσμα των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

- Να παρατείνουν μέχρι το 2018 την εφαρμογή των διατάξεων για την προσωρινή εθελοντική συνεισφορά των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

- Να επανεξετάσουν τον κώδικα φορολογικών διαδικασιών (ν. 4174/2013) και να προτείνουν τροποποιήσεις στις διατάξεις του. Θα πρέπει, επίσης, να εκδώσουν έναν οδικό χάρτη για τις απαιτούμενες αποφάσεις και εγκυκλίους οι οποίες θα πρέπει να έχουν εκδοθεί έως τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να νομοθετήσουν τον Σεπτέμβριο και να θέσουν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2017 νέες διατάξεις με τις οποίες:

Θα απλοποιηθεί το καθεστώς της φορολογίας εισοδήματος και θα διασφαλιστεί η συνοχή της φορολογικής βάσης για τον φόρο εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται κάτω από το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ (σήμερα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ, αλλά συζητείται πρόταση το όριο αυτό να αυξηθεί στις 25.000 ευρώ).

- Θα τροποποιηθεί η νομοθεσία για τη φορολογία εισοδήματος των εταιρειών η οποία καλύπτει τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Θα αναπτυχθεί το νέο φορολογικό πλαίσιο για τα οχήματα συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες σε αυτά, σε συμφωνία με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θα αναθεωρηθούν οι ρυθμίσεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (του ν. 4174/2013) που προβλέπουν μειωμένα πρόστιμα στο πλαίσιο των φορολογικών ελέγχων, ώστε να προσμετράται και να λαμβάνεται υπόψη η συμπεριφορά του φορολογούμενου και η ύπαρξη ή όχι πρόθεσης για δήλωση ή για απόκρυψη φορολογητέας ύλης βάσει αντικειμενικών και διαφανών κριτηρίων. Ουσιαστικά θα επιβάλλονται και πάλι αυτοτελή πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες εντοπίζονται να έχουν διαπράξει ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις, όπως η μη έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων.

- Θα συνεχίσουν να ισχύουν για 2 ή 3 χρόνια ακόμη οι διατάξεις για το φορολογικό πιστοποιητικό με τις οποίες προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας φορολογικών ελέγχων στις εταιρείες από τους ίδιους τους ορκωτούς ελεγκτές που ελέγχουν τους ισολογισμούς τους.

- Θα επανεξεταστεί και θα αναμορφωθεί ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Η αναθεώρηση του ΚΕΔΕ θα περιλαμβάνει αλλαγές στις διαδικασίιες που θα εφαρμόζει η φορολογική διοίκηση για την αναγκαστική εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ασυνεπών οφειλετών σε δημόσιους πλειστηριασμούς.

- Θα εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία για την αντιμετώπιση της είσπραξης των φόρων επί των εισοδημάτων που δημιουργούνται σε offshore χαρτοφυλάκια ιδιωτών.

Απαλλαγές από ΦΠΑ

Επιπρόσθετα, οι ελληνικές αρχές τον Δεκέμβριο του 2016 θα κωδικοποιήσουν και θα απλοποιήσουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ ευθυγραμμίζοντάς τη με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και προχωρώντας στην εξάλειψη των εκκρεμών νομικών κενών.

Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών, εξετάζεται ο περιορισμός της υποβολής περιοδικών δηλώσεων για τις επιχειρήσεις οι οποίες διενεργούν σχεδόν όλες τις συναλλαγές τους μέσω του τραπεζικού συστήματος, καθώς επίσης και η αύξηση του ορίου των ακαθάριστων εσόδων για την απαλλαγή των επιχειρήσεων από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ, από τα 10.000 στα 25.000 ευρώ.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε αναστολή η παιδίατρος για την υπόθεση του βρέφους που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα στο Ρίο

Σήμερα

Διατάχθηκε ΕΔΕ για την εφημερία στο Νοσοκομείο Ζακύνθου – Σταθερή η κατάσταση του 5μηνου στη ΜΕΘ Πατρών

Πόρισμα ΕΜΠ για τη φονική έκρηξη στα Τρίκαλα: Διαβρωμένος σωλήνας χωρίς αντιδιαβρωτική προστασία

Σήμερα

Το πόρισμα του ΕΜΠ παραδόθηκε στις δικαστικές Αρχές και θα χρησιμοποιηθεί στην ποινική διερεύνηση της υπόθεσης στα Τρίκαλα

Αντριου Μαουντμπάντεν Ουίνδσορ: Το Παλάτι του απαγόρευσε να κάνει ιππασία στα βασιλικά κτήματα

Σήμερα

Το βρετανικό Παλάτι έχει έρθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μετά τη σύλληψη και την έρευνα σε βάρος του αδελφού του βασιλιά Καρόλου

Πάτρα: Καθαρή η μαγνητική του 5 μηνών βρέφους που διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα

Σήμερα

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για την πορεία υγείας του 5 μηνών βρέφους που έχει προσβληθεί από μηνιγγίτιδα

Ισπανία: Αντιδράσεις για τον διπλασιασμό του τουριστικού φόρου ‑ Τα έσοδα θα πάνε για το στεγαστικό

Σήμερα

Οι επισκέπτες ξενοδοχείων πέντε αστέρων θα μπορούσαν να χρεωθούν έως και 15 ευρώ τη βραδιά και οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων θα συνεχίσουν να πληρώνουν περίπου 6 ευρώ

Καρυστιανού: Πριν από το καλοκαίρι η ανακοίνωση του κόμματος – «Μας ζορίζει η ονομασία»

Σήμερα

Τι αποκάλυψε η ίδια σε συνέντευξής της στην εκπομπή «Καθαρές Κουβέντες» στο OPEN

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας: Διασωληνωμένος στο Τζάνειο 22χρονος

Σήμερα

Ο 22χρονος πήγε αρχικά το βράδυ της τρίτης στο νοσοκομείο Πύργου οπού και διασωληνώθηκε, ωστόσο κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο Τζάνειο Νοσοκομείο

Σκέψεις για ρύθμιση ‑ ανάσα με περισσότερες δόσεις για χρέη προς την εφορία

Σήμερα

Ποιοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και ποιοι θα την χάσουν

Αθώοι κρίθηκαν επτά κατηγορούμενοι στη Θεσσαλονίκη για τον άγριο ξυλοδαρμό 20χρονου οπαδού, που έπεσε σε κώμα

Σήμερα

«Η μνήμη μου σταματάει στην Καμάρα είπε στην κατάθεσή του το θύμα, που δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τους επτά κατηγορούμενους με αποτέλεσμα να αθωωθούν

Ρίο: Ξέφυγε τον κίνδυνο το μωρό με μηνιγγίτιδα από τη Ζάκυνθο

Σήμερα

Ενθαρρυντικό είναι ότι βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση

Ρώμη: Πεθερός επιτέθηκε με μπαλτά στη νύφη του στη μέση του δρόμου

Σήμερα

Ο 85χρονος, κρατώντας μπαλτά, της επιτέθηκε αιφνιδιαστικά, προκαλώντας της τραύματα στο κεφάλι και στα χέρια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.