E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Κατατέθηκε στη Βουλή ο εκλογικός νόμος

Δείτε τι περιλαμβάνει

Κατατέθηκε στη Βουλή ο εκλογικός νόμος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 6/7/2016 | 08:32

Λίγες ώρες προτού επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ελλάδα από το ταξίδι του στην Κίνα, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή την πρότασή της για τον εκλογικό νόμο, o οποίος προβλέπει απλή αναλογική, κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και ψήφο στα 17. Στόχος, να έχει ψηφιστεί έως τις 20 Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή την Πέμπτη το πρωί και θα συζητηθεί με κανονικές διαδικασίες.
Στους διαδρόμους της Βουλής μιλούσαν για μια κίνηση στρατηγικού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ που "βλέπει" όχι στις επόμενες εκλογές, καθώς φαντάζει απίθανη η υπερψήφιση του απο 200 βουλευτές, αλλά στις μεθεπόμενες με προφανή στόχο να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση κυβερνητικών σχημάτων.

ΝΔ, Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη λένε "όχι" στις προτάσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Μιλούν για σχέδιο ακυβερνησίας, κατηγορώντας την ότι αναζητεί συμμάχους στη Χρυσή Αυγή. Η ΝΔ χαρακτήρισε τις κυβερνητικές προτάσεις "οπερέτα", εκτιμώντας ότι στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να ανακόψει την πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την εκλογική νίκη και το σχηματισμό βιώσιμης κυβερνησης.

"Εμείς νοιαζόμαστε για την κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα", σχολίασε προ ημερών στον ΣΚΑΙ η Φώφη Γεννηματά, την ίδια ώρα που εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επιβεβαιώθηκε το ρήγμα, καθώς ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δηλώνει ότι με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, θα στηρίξει την απλή αναλογική. Για θεσμικό έγκλημα μίλησε το ΠΟΤΑΜΙ που ζητά αναλογικό μπόνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΚΚΕ επιμένει στην απλή και άδολη αναλογική με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών αλλά και του πλαφόν του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Θετικά απέναντι στις κυβερνητικές προτασεις στέκεται μόνον η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που στήριζε πάντα την απλή αναλογική και ζητά κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση της Χρυσής Αυγής με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να αναφέρει προ ημερών ότι δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι και ότι η Βουλή λειτουργεί με 300 βουλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και με το τελευταίο άρθρο του νομοσχεδίου, η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών απαιτεί τη θετική ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών, προκειμένου να ισχύσει από τις ερχόμενες εθνικές εκλογες, ενώ η διάταξη για την ψήφο στα 17 θα ισχύσει άμεσα, αρκεί να ψηφιστεί από 151 βουλευτές.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καλλιθέα: 45χρονη κατήγγειλε ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της στη μέση του δρόμου

Πριν 9 ώρες

Μέρος του συμβάντος έχει καταγραφεί και σε βίντεο ενώ όσα κατέθεσε η γυναίκα είναι σοκαριστικά

Πυροβολισμοί κατά ανηλίκων στο Αίγιο – Τρία αδήλωτα όπλα και φόβοι για αντίποινα

Πριν 9 ώρες

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν λάβει μέριμνα τόσο για το σπίτι του όσο και για την επιχείρησή του

Κυρανάκης: «Ας απειλούν όσο θέλουν οι ιδιοκτήτες ταξί, δεν εκβιάζομαι»

Πριν 9 ώρες

Και επίθεση κατά Λυμπερόπουλου: «Εκφράζει τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό»

Κυψέλη: Με κλειδιά μπήκε στο σπίτι ο επίδοξος βιαστής ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Πριν 9 ώρες

Σε βίντεο καταγράφεται και η στιγμή που φτάνει η μητέρα και αντικρίζει τη φρίκη

Τραμπ στην Κατάσταση της Ένωσης: «Δεν θα επιτρέψω ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο»

Πριν 9 ώρες

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι προσέλκυσε επενδύσεις άνω των 18 τρισ. δολαρίων μέσα στο πρώτο έτος

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Χτες

Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Χτες

Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.