E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το Eurogroup ζητά κυρώσεις σε Ισπανία & Πορτογαλία

Αποφασίζει το Ecofin

Το Eurogroup ζητά κυρώσεις σε Ισπανία & Πορτογαλία
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 12/7/2016 | 01:29

Οι κυρώσεις σε Ισπανία-Πορτογαλία, η κατάσταση στις ιταλικές τράπεζες και το Brexit μπήκαν στο τραπέζι του Eurogroup το οποίο ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο συμβούλιο των υπουργών οικονομικών της ευωζώνης επικράτησε η «σκληρή» τάση με αποτέλεσμα να στείλουν στο Ecofin που συνέρχεται αύριο Τρίτη (οι υπουργοί Οικονομικών όλης της ΕΕ) το ερώτημα για κυρώσεις στις Ισπανία και Πορτογαλία, λόγω υπερβάσεων του ορίου του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας, στα ελλείμματά τους.

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας να μπήκε στη συνεδρίαση χαρούμενος και με το κασκόλ της εθνικής του ομάδας, πανηγυρίζοντας το Euro2016, μπορεί να είχε την στήριξη των συναδέλφων του από την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Ιταλία, όμως δεν κατάφερε να «κάμψει» την σκληρή γραμμή της Κομισιόν για αποκλίσεις στα ελλείμματα της χώρας του και της Ισπανίας.

Οι 19 υπουργοί συζήτησαν το ζήτημα των κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία λόγω των ελλειμμάτων τους, επί της διαδικασίας που ενεργοποιείται για πρώτη φορά από την ίδρυση της ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στήριξε την Κομισιόν. Οπως είπε υπήρξε ευρεία συμφωνία πως η Επιτροπή σωστά απεφάνθη ότι οι δύο χώρες δεν έλαβαν «ικανοποιητική δράση» για τη μείωση των ελλειμμάτων τους και πως στο Ecofin της Τρίτης (12 Ιουλίου) αναμένεται να εγκριθεί η σύσταση της Επιτροπής «ομόφωνα».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Πιέρ Μοσκοβισί διευκρίνισε πάντως ότι κατά τη «σημερινή συνεδρίαση δεν ελήφθησαν αποφάσεις για κυρώσεις» υποστηρίζοντας πως οι κανόνες θα εφαρμοστούν με «έξυπνο» τρόπο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις δύο χώρες.

Ντάισελμπλουμ για ιταλικές τράπεζες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά τις ιταλικές τράπεζες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε το στίγμα των προθέσεων του Eurogroup: «Το "bail in" είναι μια πολύ εύλογη οικονομική αρχή που βασικά λέει ότι αυτοί οι επενδυτές που τοποθέτησαν τα χρήματα τους και αποκόμισαν κέρδη τις καλές εποχές πρέπει να έχουν απώλειες στις κακές εποχές» σημείωσε. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό που έχει εφαρμοστεί νομικά σχεδόν σε όλες τις χώρες» πρόσθεσε. Επεσήμανε δε πως η χρήση δημόσιων κεφαλαίων για την στήριξη τραπεζών γίνεται μόνο σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες και παρέπεμψε στους ισχύοντες κανόνες περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από τον ESM. Όπως ανέφερε, το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια των «αρμόδιων ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών».

Το Brexit

Οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν ενδελεχώς και τις επιπτώσεις του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος στην Ευρωζώνη. Βάσει «προκαταρκτικής εκτίμησης» της Επιτροπής, την οποία παρουσίασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Πιερ Μοσκοβισί, το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα θα στοιχίσει σε ανάπτυξη 1 - 2,5% του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο και 0,2 - 0,5% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είδαμε την αντίδραση των αγορών μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας οι επιπτώσεις θα είναι οικονομικές, αλλά και πολιτικές», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ωστόσο, υπογράμμισε, πως η Ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και την ενίσχυση των φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών.

Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε την Τερέζα Μέι, η οποία θα αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας την Τετάρτη, να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση το συντομότερο δυνατό, μέσα από την επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε., κάτι που αποτελεί «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ο ESM δεν επηρεάζεται άμεσα σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές του επιχειρήσεις από το Brexit, καθώς η Βρετανία δεν είναι μέλος ούτε της Ευρωζώνης ούτε του ESM.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καλλιθέα: 45χρονη κατήγγειλε ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της στη μέση του δρόμου

Πριν 8 ώρες

Μέρος του συμβάντος έχει καταγραφεί και σε βίντεο ενώ όσα κατέθεσε η γυναίκα είναι σοκαριστικά

Πυροβολισμοί κατά ανηλίκων στο Αίγιο – Τρία αδήλωτα όπλα και φόβοι για αντίποινα

Πριν 8 ώρες

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν λάβει μέριμνα τόσο για το σπίτι του όσο και για την επιχείρησή του

Κυρανάκης: «Ας απειλούν όσο θέλουν οι ιδιοκτήτες ταξί, δεν εκβιάζομαι»

Πριν 8 ώρες

Και επίθεση κατά Λυμπερόπουλου: «Εκφράζει τον κακώς εννοούμενο συνδικαλισμό»

Κυψέλη: Με κλειδιά μπήκε στο σπίτι ο επίδοξος βιαστής ‑ Βίντεο ντοκουμέντο

Πριν 8 ώρες

Σε βίντεο καταγράφεται και η στιγμή που φτάνει η μητέρα και αντικρίζει τη φρίκη

Τραμπ στην Κατάσταση της Ένωσης: «Δεν θα επιτρέψω ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο»

Πριν 8 ώρες

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι προσέλκυσε επενδύσεις άνω των 18 τρισ. δολαρίων μέσα στο πρώτο έτος

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Χτες

Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Χτες

Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Χτες

Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Χτες

Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Χτες

Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Χτες

Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 15
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.