E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πέθανε ο Δημήτρης Μαρωνίτης

Σε ηλικία 87 ετών

Πέθανε ο Δημήτρης Μαρωνίτης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 12/7/2016 | 10:06

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο συγγραφέας, Δημήτρης Μαρωνίτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης και συνέχισε σπουδάζοντας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συμπλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Δυτική Γερμανία με υποτροφία από το ίδρυμα "Humboldt Stiftung", δίπλα στον γνωστό ελληνιστή Βάλτερ Μαργκ (Walter Marg). Το διδακτορικό του δίπλωμα το έλαβε το 1962 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου και δίδαξε Αρχαία Ελληνικά από το 1963 έως το 1968 ως εντεταλμένος υφηγητής (στη Φιλοσοφική Σχολή).

Κατά τη διάρκεια της επταετίας η δράση του ενοχλούσε το στρατιωτικό καθεστώς με αποτέλεσμα συχνά να φιλοξενείται στα κρατητήρια της συμπρωτεύουσας και της Αθήνας. Οι 8 μήνες του εγκλεισμού του από τις αρχές του 73 μέχρι της γενική αμνήστευση άφησαν το σημάδι τους στη Μαύρη γαλήνη, ένα κείμενο που γράφτηκε στο κελί, σε φθαρμένες χαρτοπετσέτες, όταν κατάφερε να βρει ένα μολύβι ο Δ.Ν.Μαρωνίτης. Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 1973 στο 8ο και τελευταίο τεύχος του περιοδικού Η Συνέχεια, και πρόσφατα, το 2007, στις εκδόσεις Το Ροδακιό.
Μετά την χούντα επανέρχεται και παραμένει καθηγητής από 1975 έως το 1996.

Επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια της Γερμανίας, Αυστρίας και Κύπρου και των ΗΠΑ. Από το 1994 έως το 2001 πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Εφεξής συντονιστής του προγράμματος «Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση», που εκπονείται στο πλαίσιο του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας. Εκτός όμως από Πανεπιστημιακός δάσκαλος ο Δ.Ν Μαρωνίτης είναι ιδιαίτερα γνωστός και σαν αρθρογράφος μιας και από το Φεβρουάριο του 1971 που δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ το πρώτο του άρθρο με τίτλο «Σημείο αναφοράς» δεν σταμάτησε όλα αυτά τα χρόνια να δημοσιεύει ανελλιπώς άρθρα. Το 1970 συμμετείχε με το κείμενο "Υπεροψία και μέθη (ο ποιητής και η ιστορία)" που είναι μια φιλολογική μελέτη για το ποίημα "Δαρείος" του Καβάφη στο τόμοΔεκαοχτώ κείμενα.Ο Δημήτρης Ν.Μαρωνίτης εκτός των άλλων έχει υπάρξει και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε. Η θητεία του όμως, υπήρξε μικρής διάρκειας: από τις 3 Νοεμβρίου 1989 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 1990.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταφραστικό Έργο

Οι θέσεις και η αγάπη του για την μετάφραση των αρχαίων κειμένων θεμελιώθηκαν στο Πειραματικό σχολείο και πήραν μια πιο στέρεη μορφή στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ο κατ’ εξοχήν δάσκαλός του τα χρόνια αυτά ήταν ο I. Θ. Kακριδής. Σημαντική επιρροή στα μεταφραστικά του ενδιαφέροντα έπαιξε και ο W. Marg -που εκδίδει και για χρόνια το αρχαιογνωστικό περιοδικό, το Gnomon - όταν, μετά τις προπτυχιακές του σπουδές και εν όψει της εκπόνησης της διδακτορικής του διατριβής για τον Ηρόδοτο,ο Δ. Ν Μαρωνίτης φεύγει στη Γερμανία.

Μελέτη της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δημήτριος Μαρωνίτης έχει ασχοληθεί με αρκετούς νεοέλληνες ποιητές και πεζογράφους επιμένοντας στην πρώτη μεταπολεμική γενιά. Έτσι έχει εκδώσει μελετήματα για τον Γεώργιο Σεφέρη, τον Τίτο Πατρίκιο,τον Γιάννη Ρίτσο, τον Οδυσσέα Ελύτη,τον Τάκη Σινόπουλο και τον Μίλτο Σαχτούρη. Από τις προηγούμενες γενιές έχει εκδώσει μελετήματα για τον Διονύσιο Σολωμό και τον Κ.Π. Καβάφη. Από τις νεώτερες γενιές έχει ασχοληθεί με τον Γιώργο Χειμωνά.

Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα το καινούριο του βιβλίο ¨Έπος και δράμα. Από το χθες στο αύριο¨

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιταλία: Πολιτικός προτείνει τα νεογέννητα να παίρνουν πρώτα το επίθετο της μητέρας

Σήμερα

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην Ιταλία η πρόταση του Dario Franceschini

Μέσι και Ρονάλντο στην ίδια ομάδα; Και όμως, υπάρχει πιθανότητα…

Σήμερα

Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να συνυπάρξουν στην ίδια ομάδα και να διεκδικήσουν μαζί το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Τουριστικό υποβρύχιο βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα: Τουλάχιστον έξι νεκροί

Σήμερα

Το ναυάγιο έγινε στην Ερυθρά Θάλασσα ανοιχτά των ακτών της αιγυπτιακής πόλης Χουργκάντα

Δολοφονία Φαίης Μπακογιώργου: Ένοχες η μητέρα, η αδελφή και η σπιτονοικοκυρά της

Σήμερα

Ο εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθούν τα αιτήματα της υπεράσπισης για χορήγηση ελαφρυντικών

Θεσσαλονίκη: Έκρηξη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στο κέντρο της πόλης

Σήμερα

Στο σημείο 7 πυροσβέστες με 3 οχήματα καθώς και κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ

Εβελίνα Παπούλια για Πέτρο Φιλιππίδη: «Κατέβασε το εσώρουχο και μου έδειξε τα γεννητικά του όργανα – Είναι κακός άνθρωπος»

Σήμερα

Αν έμπαινε στη διαδικασία να καταλάβει όλα αυτά που έκανε και ζήταγε συγνώμη θα είχαν τελειώσει όλα, ανέφερε μεταξύ άλλωνσ την κατάθεση της για τον Πέτρο Φιλιππίδη η Εβελίνα Παπούλια

Πορτοσάλτε: Όταν θα αποχωρήσει ο Μητσοτάκης, ο Δένδιας θα έχει την υποστήριξη Σαμαρά και Καραμανλή

Σήμερα

«Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα αστικό, φιλελεύθερο, ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα, δεν είναι στρούγκα σταλινική σαν την Αριστερά»

Porta Potty Party: Πόσα χρήματα παίρνουν μοντέλα του OnlyFans για να μετατραπούν ακόμα και σε ανθρώπινες τουαλέτες;

Σήμερα

H Μαρία Κόβαλτσουκ βρέθηκε πεταμένη με σπασμένη τη σπονδυλική στήλη στην άκρη του δρόμου και όλο αυτό για κάποιους είναι αποτέλεσμα διασκέδασης

Πέτρος Φιλιππίδης: Η ανακοίνωση των δικηγόρων του

Σήμερα

«Δεν ισχυρίστηκε ότι υπήρξε καταγγελία ανηλίκου εις βάρος του Μπιμπίλα»

Οι χώρες που πλήττονται από τους δασμούς σε Ευρώπη και Καναδά

Σήμερα

Νευρικός κλονισμός στην αυτοκινητοβιομηχανία από την απόφαση Τραμπ

Οι τρεις όροι που θέτει η Ελλάδα για παρουσία στρατού στην Ουκρανία

Σήμερα

Σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τη Μόσχα, οι ελληνικές δυνάμεις θα επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα

Πώς δρούσε η σπείρα γυναικών που έστηνε ενέδρα έξω από τράπεζες ‑ Αγκάλιαζαν τα θύματα τους

Σήμερα

Πώς δρούσε η σπείρα γυναίκων από τη Βουλγαρία που «άδειαζε» τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων της.

par: 10
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.