E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ουδέτερο το κόμμα Ciudadano στον σχηματισμό κυβέρνησης

Το πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας έχει κατακερματιστεί

Ουδέτερο το κόμμα Ciudadano στον σχηματισμό κυβέρνησης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 12/7/2016 | 21:02

Ουδέτερη στάση στον σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ηγεσία του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP) στην Ισπανία αναμένεται να κρατήσει το μικρό, φιλελεύθερο κόμμα Ciudadano, όπως δήλωσε ο ηγέτης του Άλμπερτ Ριβέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υιοθέτησε με αυτό το τρόπο την πιο ευέλικτη θέση που έχει πάρει μέχρι σήμερα έπειτα από μήνες πολιτικού αδιεξόδου και τη διεξαγωγή επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών.

Το PP κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, τη δεύτερη αναμέτρηση που διεξήχθη μέσα σε έξι μήνες, χωρίς όμως να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή. Ο ηγέτης του, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, είναι αναγκασμένος ως εκ τούτου να πείσει άλλα κόμματα να ενταχθούν σε μια κυβέρνηση συμμαχίας ή τουλάχιστον να απόσχουν από την ψηφοφορία προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Η ισχύς στο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας έχει κατακερματιστεί μετά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις καθώς νεοπαγή κόμματα, όπως το Ciudadanos (Πολίτες) σχηματίστηκαν κι απέκτησαν απήχηση εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από την ΕΕ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν πρόκειται να ενταχθούμε στην κυβέρνηση, ούτε πρόκειται να την υποστηρίξουμε», είπε ο Ριβέρα, το κόμμα του οποίου απώλεσε έδρες στις επαναληπτικές εκλογές. Πάντως πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα ψηφίσει σε μια ενδεχόμενη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης ώστε ο Ραχόι να αναλάβει ξανά πρωθυπουργός αύριο Τετάρτη.

Ο Ριβέρα ωστόσο τόνισε πως δεν πρέπει να επαναληφθούν οι μακροσκελείς διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης των προηγούμενων έξι μηνών και τόνισε πως είναι έτοιμος να συμβάλει προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

«Όλοι θα πρέπει να υποχωρήσουμε σε κάτι. Με δεδομένα τα αποτελέσματα των εκλογών, δεν μπορούμε να συνεχίζουμε έτσι 18 ημέρες αργότερα. Πρέπει να αλλάξουμε (σ.σ. πορεία) και να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο Ριβέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η στάση του ήταν εμφανώς πιο συμφιλιωτική από τις προηγούμενες τοποθετήσεις των Πολιτών. Το κόμμα ήρε την περασμένη εβδομάδα το βέτο που πρόβαλε στην παραμονή του Ραχόι στον θώκο του πρωθυπουργού σε περίπτωση σχηματισμού μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του PP.

Οι Πολίτες κατέλαβαν την τέταρτη θέση στις εκλογές του Ιουνίου και 32 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι επαρκής ο αριθμός των βουλευτών τους ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας με το PP, ακόμη και μειοψηφίας. Εάν απόσχουν από την ψηφοφορία όμως αυτό θα εντείνει την πίεση που δέχονται οι Σοσιαλιστές (PSOE), που κατέλαβαν 85 έδρες, να πράξουν το ίδιο.

Οι Σοσιαλιστές μέχρι τώρα επιμένουν πως ούτε θα υποστηρίξουν μια κυβέρνηση της δεξιάς, ούτε θα απόσχουν από τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, όμως αναλυτές θεωρούν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν στάση ακόμη και την τελευταία στιγμή, για να αποφευχθεί μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαμντάνι για τη συνάντηση με τον Τραμπ: «Έχω πολλές διαφωνίες με τον πρόεδρο, αλλά δεν πρόκειται για εμένα»

Χτες

«Πρόκειται για τη σχέση μεταξύ της πόλης της Νέας Υόρκης και του Λευκού Οίκου», πρόσθεσε

Πέθανε στα 63 ο Gary «Mani» Mounfield των Stone Roses και Primal Scream

Χτες

Ο Mounfield υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Stone Roses, συγκροτήματος που καθόρισε τον λεγόμενο ήχο του «Madchester»

Καισαριανή: Εμπρησμός σε γνωστό μπαρ

Χτες

«Πόλεμο συμφερόντων» βλέπει η ΕΛΑΣ

Πολική νύχτα στην Αλάσκα: Η πόλη που δεν θα δει ήλιο για δύο μήνες

Χτες

Βίντεο από την τελευταία ανατολή για το 2025

Το Grok του Έλον Μασκ αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα

Χτες

Ξεκίνησε έρευνα στη Γαλλία

Θεσσαλονίκη: Τρίχρονο αγοράκι έπεσε από τις κερκίδες του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου

Χτες

Διακομίστηκε με τραύμα στο κεφάλι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου

Πειραιάς: 34χρονος γρονθοκόπησε οδηγό ταξί επειδή αρνήθηκε να τον μεταφέρει

Χτες

Ο 34χρονος μπήκε σε ταξί που οδηγούσε 51χρονος και απαίτησε να μεταφερθεί στον προορισμό του

Πότε δεν έκανε challenge, ήταν ένα από τα καλύτερα παιδιά, λέει ο παππούς του 22χρονου που πνίγηκε με μπέργκερ

Χτες

Ο 22χρονος άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή - Νοσηλευόταν την τελευταία εβδομάδα στη ΜΕΘ

Φυλάκιση 22 μηνών με αναστολή στον οδηγό μηχανής για το τροχαίο με νεκρό βρέφος στον Βόλο

Χτες

Η δίκη έγινε έγινε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας

Η Γαλλία να είναι έτοιμη «να χάσει τα παιδιά της» σε πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία

Χτες

Σάλος από τις δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 11
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.