E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η COSCO παρακάμπτει το δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Απευθείας συμφωνία με την πΓΔΜ για τη μεταφορά εμπορευμάτων

Η COSCO παρακάμπτει το δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 18/7/2016 | 17:41

Mεγάλες απώλειες για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ίσως ανεπανόρθωτη ζημία, κυρίως στις εμπορευματικές μεταφορές, προκαλούν οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην εταιρεία, με τις οποίες ουσιαστικά ακυρώνεται το σύνολο του συγκοινωνιακού έργου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αιχμή την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και τη μη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οι σιδηροδρομικοί προχωρούν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα σε στάσεις εργασίας, αποκλείοντας επιβάτες και εμπορεύματα από οποιαδήποτε σιδηροδρομική μετακίνηση.

Ενδεικτικό της κατάστασης που δημιουργείται και μπορεί να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην ελληνική εταιρεία είναι η πρόθεση της Cosco να προχωρήσει σε απευθείας συμφωνία με την εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων της πΓΔΜ, παρακάμπτοντας την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ενός ετήσιου κύκλου εργασιών που υπερβαίνει τα 5 εκατ. ευρώ.

Εντός της εβδομάδας, όπως αναφέρεται σε επιστολή του γραφείου Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην πΓΔΜ προς το υπουργείο Εξωτερικών, επίκειται απευθείας συμφωνία της εθνικής εταιρείας σιδηροδρόμων της πΓΔΜ με την κινεζική Cosco, για τη σιδηροδρομική μεταφορά εμπορευμάτων, διά μέσω της χώρας, προς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Τα εμπορευματοκιβώτια θα μεταφέρονται οδικώς από το λιμάνι του Πειραιά στα σύνορα με την πΓΔΜ, όπου και θα φορτώνονται στα βαγόνια της εταιρείας. Παράλληλα, αναφέρεται ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την εγκατάσταση από την κινεζική εταιρεία κέντρου logistics στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι συνεχιζόμενες απεργίες στον ΟΣΕ και οι ματαιώσεις δρομολογίων που μεταφέρουν εμπορεύματα προς τη γειτονική χώρα συνεχίζονται, έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία στην διοίκηση της εθνικής εταιρείας σιδηροδρόμων της πΓΔΜ, αλλά και γενικότερα στην επιχειρηματική κοινότητα των Σκοπίων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ήδη έντονα διαβήματα έχουν γίνει στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και στο ΤΑΙΠΕΔ από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες μεταφορών, που, όπως υποστηρίζουν, καταστρέφεται η κυκλοφορία φορτίου επάνω σε ράγες από/προς την Ελλάδα, καθώς επίσης και όλα τα ελληνικά κυβερνητικά σχέδια για μια περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών εμπορικών συμφωνιών.

Επιπλέον, η εμπιστοσύνη της αγοράς προς τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές πλήττεται βαριά, με τα αποτελέσματα να γίνονται εμφανή κατά τη διάρκεια των ερχόμενων μηνών και θα μπορούσαν, όπως εκτιμούν, επίσης σοβαρά να βλάψουν την πρόσφατη συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με τη Ferrovie Dello Stato Italiane. Ήδη, προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων της, εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θυγατρική της Cosco ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που παρακάμπτει τον σιδηροδρομικό άξονα της Ελλάδας.
Το σχέδιο της θυγατρικής της Cosco («business continuity planning»), που δοκιμάστηκε με επιτυχία κατά την διάρκεια του πολυήμερου αποκλεισμού της Ειδομένης και ήδη υλοποιείται, προβλέπει τη διά θαλάσσης μεταφοράς του 50% των εμπορευματοκιβωτίων που προέρχονται από την Ασία και έχουν ξεφορτωθεί στον ΟΛΠ ΟΛΠ-1,57% με προορισμό την κεντρική Ευρώπη στο λιμάνι της Σλοβενίας, Κόπερ και την από εκεί προώθησή τους στους τελικούς αποδέκτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το άλλο 50% των φορτίων αυτών μεταφέρεται με φορτηγά στον συνοριακό σταθμό της Ειδομένης από όπου και παραλαμβάνονται από τους σιδηροδρόμους των Σκοπίων για να προωθηθούν επίσης προς την Κεντρική Ευρώπη.

Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου, εκτός από τα έσοδα που στερεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καταδεικνύει τις συνθήκες απαξίωσης στις οποίες έχει περιέλθει η σιδηροδρομική εταιρεία. Απαξίωση στην οποία συνέβαλε τόσο η πολύμηνη διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ελλάδας με την Ευρώπη λόγω των μεταναστών και προσφυγών που είχαν αποκλείσει την διέλευση στην Ειδομένη όσο και των όσων συμβαίνουν με τους εργαζομένους.

Οι εργαζόμενοι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ομόφωνα τα δύο σωματεία των σιδηροδρομικών αποφάσισαν την Παρασκευή τη συνέχιση των κινητοποίησεών τους. Έτσι, στα εμπορικά τρένα οι επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες θα συνεχιστούν έως και την Πέμπτη 21 Ιουλίου. Από σήμερα, Δευτέρα έως και την Τετάρτη, επαναλαμβάνονται οι κινητοποιήσεις στα επιβατικά τρένα.

Λιγοστές οι εντάξεις έργων στο CEF

Ελάχιστα έργα ελληνικού ενδιαφέροντος βρίσκονται στον νέο γύρο εντάξεων έργων στο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Connecting Europe Facility» (CEF).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως εγκρίθηκε η ένταξη 195 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 6,7 δισ. ευρώ, με σημαντικότερο από ελληνικής πλευράς τη χρηματοδότηση της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου στο τμήμα Ψαθόπυργος - Πάτρα, με 78,5 εκατ. ευρώ και επενδύσεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Ελληνικό ενδιαφέρον έχει και σειρά άλλων έργων που εντάχθηκαν στο CEF, όπως το έργο «PICASSO», μια μελέτη για την αποφυγή των ατυχημάτων στη ναυσιπλοΐα, στην οποία συμμετέχουν οι Ισπανία (συντονιστής), Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σουηδία, Βρετανία. Το συνολικό κόστος του έργου φτάνει τα 10,3 εκατ. ευρώ. Το έργο «ELEMED», ύψους 300.000 ευρώ, αφορά στην ηλεκτροδότηση πλοίων (με πιλοτική εγκατάσταση στο λιμάνι της Κυλλήνης) και προωθείται από τη Hellenic Lloyd’s.

Το έργο «CarEsmatic», που προωθείται με συντονιστή το λιμάνι του Κόπερ στη Σλοβενία και συμμετοχή των λιμένων Πειραιά και Βαρκελώνης, είναι ύψους 17 εκατ. ευρώ και αφορά στην ανάπτυξη υποδομών για τη μεταφορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Μεγαλύτερη σημασία για τη χώρα μας έχει το έργο «ADRI-UP», ύψους 22,7 εκατ. ευρώ που προωθείται υπό τον συντονισμό του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας. Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη των υποδομών μεταφοράς φορτίων στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στα Χανιά: 15χρονη βρέθηκε αιμόφυρτη και μεθυσμένη σε πάρκο ‑ Συνελήφθη η μητέρα της

Σήμερα

Σύμφωνα με πληροφορίες, την 15χρονη εντόπισε ξαπλωμένη ένας περαστικός, λίγο μετά τη 1:30 το βράδυ, ο οποίος κάλεσε απευθείας την αστυνομία.

Στέφανος Τσιτσιπάς: Θα αγωνιστεί στο πλουσιότερο τουρνουά επίδειξης τένις στον κόσμο

Σήμερα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα λάβει μέρος στο «Six Kings Slam», το οποίο θα διεξαχθεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας κι είναι το πλουσιότερο τουρνουά επίδειξης τένις στον κόσμο.

Απελευθερώθηκε και ο Εβιατάρ Ντέιβιντ, ο όμηρος που αναγκάστηκε να σκάψει τον τάφο του

Σήμερα

Στο βίντεο φαινόταν να σκάβει και να λέει στην κάμερα πως πεινάει

Ξεμπλοκάρει η οικοδομή: Πράσινο φως από το ΣτΕ για το Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει το ΝΟΚ

Σήμερα

Κρίθηκε συνταγματικό και νόμιμο το Περιβαλλοντικό Ισοδύναμο Αναβάθμισης των πόλεων

Live η ιστορική ομιλία του Τραμπ στην Κνεσέτ

Σήμερα

«Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους Τραμπ» είπε ο πρόεδρος της Κνεσέτ

Ρόδος: Μητέρα κατήγγειλε πως γείτονας έδωσε 5 ευρώ στην 7χρονη κόρη της για να τη φωτογραφίσει

Σήμερα

Μόλις αποκαλύφθηκε το περιστατικό, κοπέλες που σήμερα είναι ενήλικες, ανέφεραν πως όταν ήταν σε μικρή ηλικία, ο άνδρας είχε κάνει τα ίδια και σε εκείνες

Μετά το σκάνδαλο με την Κρίσταλ Πάλας, η UEFA αλλάζει τους κανονισμούς για την πολυϊδιοκτησία

Σήμερα

Η αλλαγή συζητήθηκε στη συνάντηση της νέας ένωσης European Football Clubs στη Ρώμη

Η Χαμάς έλαβε έγκριση από τις ΗΠΑ για επανεξοπλισμό

Σήμερα

«Θα είναι για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα»

Στο Ισραήλ οι όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς: Σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία

Σήμερα

Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ αναμένεται να απελευθερώσει περίπου 2.000 Παλαιστίνιους

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.