E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ο Γκιουλέν μιλά για την άλλοτε στενή του σχέση με τον Ερντογάν

«Κατέκρινα το πραξικόπημα, δεν υπήρξε καμία εμπλοκή μου»

Ο Γκιουλέν μιλά για την άλλοτε στενή του σχέση με τον Ερντογάν
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/7/2016 | 16:21

Στην κατάσταση στην Τουρκία, στο αποτυχημένο πραξικόπημα και στη σχέση του με τον πρόεδρο Ερντογάν αναφέρεται ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την πιθανότητα έκδοσής του στην Τουρκία, ο Γκιουλέν απάντησε στην ιταλίδα δημοσιογράφο Βιβιάνα Μάτσα:

«Μέχρι τώρα η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν επιβεβαίωσε ότι έλαβε επίσημο αίτημα έκδοσης από την τουρκική κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα αίτημα πολιτικού χαρακτήρα και είμαι βέβαιος ότι τα γεγονότα θα το αποδείξουν. Κατέκρινα επανειλημμένα το πραξικόπημα και απορρίπτω έντονα κάθε κατηγορία για ανάμιξή μου. Η αμερικανική κυβέρνηση είπε με σαφήνεια ότι θα ακολουθήσουν τις νόμιμες διαδικασίες, με σεβασμό στον νόμο και το δίκαιο. Δεν ανησυχώ και θα συνεργασθώ με τις αμερικανικές αρχές».

Σε ό,τι αφορά την άλλοτε στενή του σχέση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταξύ των άλλων ο Φετουλάχ Γκιουλέν υπογραμμίζει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κατά την πρώτη του θητεία ο Ερντογάν εφήρμοσε πράγματι κάποιες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και εκθειάστηκε, για τον λόγο αυτό, από τους ευρωπαίους ηγέτες. Αλλά, όπως φαίνεται, έπειτα από μακρά παραμονή στην εξουσία, ο πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του δηλητηριάστηκαν από την εξουσία. Δεν μετανιώνω για το ότι στήριξα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Αν τις προωθούσε κάποιο άλλο κόμμα, θα το στήριζα με τον ίδιο τρόπο. Τώρα, με την στερνή μου γνώση, καταλαβαίνω ότι τους έδειξα υπερβολική εμπιστοσύνη. Μετανιώνω για το ότι πίστεψα πως ήταν ειλικρινείς σε σχέση με τα όσα υπόσχονταν ότι θα έφεραν εις πέρας».

Ο τούρκος ιμάμης ο οποίος ζει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτει κάθε ανάμειξη στο πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα και τονίζει:

«H θέση μου, τα γραπτά μου, οι ομιλίες μου, οι ιδέες μου, είναι σαφείς και δημόσιες. Στη ζωή μου, υπήρξα θύμα πραξικοπημάτων, υπέφερα κάτω από τα στρατιωτικά καθεστώτα, κατέκρινα την παρέμβαση του στρατού στην εγχώρια πολιτική. Αν κάποια άτομα τα οποία διαβάζουν τα έργα μου, ακούνε τις ομιλίες μου ή δείχνουν συμπάθεια προς τις ιδέες μου, ενεπλάκησαν στο πραξικόπημα, πρόδωσαν τις βασικές αξίες μου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επικεφαλής του ισλαμικού κινήματος Hizmet (Προσφέρω) θέλησε να αναφερθεί και στο σύνολο της δράσης του, όπως και στις δυνατότητες μελλοντικής ανάπτυξης δηλώνοντας στην Corriere della Sera:

«Το κυνήγι μαγισσών του Ερντογάν γνώρισε μια επιτάχυνση στην Τουρκία μετά την παγκοσμιοποίηση του κινήματός μου, Hizmet. Όταν εκείνος έκλεισε τις πόρτες σε δράσεις όπως τα φεστιβάλ γλώσσας και πολιτισμού, άλλες χώρες τα υποδέχθηκαν. Όταν ο Ερντογάν ώθησε τούρκους πρέσβεις να ασκήσουν πιέσεις επί των αντίστοιχων ξένων χωρών για να κλείσουν τα σχολεία που δημιούργησε το Hizmet, οι κυβερνήσεις αυτές αρνήθηκαν να το πράξουν. Το Hizmet γεννήθηκε στην Τουρκία αλλά σήμερα το έχει αγκαλιάσει ολόκληρος ο κόσμος, διότι συμμερίζεται τις αξίες του όλη η ανθρωπότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια από τις χώρες που καλωσόρισαν τα μέλη του Hizmet, αλλά δεν πρόκειται σαφώς, για την μόνη χώρα. Και η Ιταλία υποδέχθηκε το Hizmet.

Το 1998, μάλιστα, συνάντησα τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄ και ανταλλάξαμε ιδέες για το πώς θα μπορούσε να προαχθεί η ειρήνη ανά τον κόσμο, χρησιμοποιώντας την θρησκεία ως θετικό μέσο. Απ΄ότι καταλαβαίνω από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο σημερινός Πάπας έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να αυξηθεί η κατανόηση και ο αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα στους πολίτες όλου του κόσμου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την λεγόμενη ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Φετουλάχ Γκιουλέν εξήγησε τους λόγους για τους οποίους συνεχίζει να την στηρίζει και αναφέρθηκε στην σημασία του ρόλου της Ευρώπης, τονίζοντας με έμφαση:

«Στήριξα επί πολύ καιρό το αίτημα της Άγκυρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αποτελούσε και την πολιτική γραμμή του κράτους επί δεκαετίες. Πιστεύω ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλισθεί ότι η Τουρκία μπορεί να παραμείνει δημοκρατική και να προασπίζει τις βασικές ελευθερίες. Αν η Τουρκία γινόταν μια χώρα μέλος, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τις ομάδες εκείνες που καταπιέζονται στη χώρα και να εγγυηθεί ότι ο Ερντογάν θα σεβασθεί τις συνθήκες που έχει υπογράψει, όπως και τις υποσχέσεις του. Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Το τουρκικό χρηματοοικονομικό σύστημα έχει πετύχει την ολοκλήρωση με την Ευρώπη και με τον υπόλοιπο κόσμο. Η Ευρώπη μπορεί να επηρεάσει θετικά την Τουρκία».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λιβαδειά: Ένταση με αγρότες – Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, «περικύκλωσαν» τον Κώστα Τσιάρα

Χτες

Μετά από διαπραγματεύσεις, επιτράπηκε η στάθμευση των τρακτέρ έξω από το διοικητήριο, όπου ήταν προγραμματισμένη η παρουσίαση.

Λήξη «συναγερμού», δεν αποσύρεται ο ΛεΜπρόν Τζέιμς – Τι αφορούσε η πολυαναμενόμενη «second decision»

Χτες

Αγωνία τέλος για τα εκατομμύρια των οπαδών του ΛεΜπρόν Τζέιμς ανά τον κόσμο και γενικότερα τους οπαδούς του

Πότε «πέφτει» η Black Friday 2025

Χτες

«Κλείδωσε» η μέρα

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο υβρίδιο λύκου‑σκύλου στην Ελλάδα

Χτες

Για πρώτη φορά, ένα υβρίδιο λύκου-σκύλου επιβεβαιώθηκε στην Ελλάδα

Κατέρρευσε μπαλκόνι στο Λαύριο – Μία γυναίκα τραυματίστηκε

Χτες

Μπαλκόνι κατέρρευσε στο Λαύριο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά μία γυναίκα

Μαχαίρωσαν δήμαρχο σε πόλη της Γερμανίας – Δίνει μάχη για τη ζωή της

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως δέχθηκε 13 μαχαιριές

Νομπελίστας «εκτός δικτύου»: Η επιτροπή δεν μπορεί να τον εντοπίσει ‑ Κάνει πεζοπορία στη φύση

Χτες

Ο Φρεντ Ράμσντελ, ένας από τους φετινούς νικητές του Νόμπελ Ιατρικής, δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για τη βράβευσή του

Έφηβος έκανε στο ChatGPT αυτή την ερώτηση και κατέληξε με χειροπέδες

Χτες

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ο μαθητής ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για αστείο

Κατέρρευσε εξαώροφο κτίριο στη Μαδρίτη ‑ Πληροφορίες για εγκλωβισμένους

Χτες

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν αποκλείσει την περιοχή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 13
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.