E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Τεράστια οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά στην Εύβοια

Υπό έλεγχο τα μέτωπα σε Ρέθυμνο και Τζια

Τεράστια οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά στην Εύβοια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 31/7/2016 | 11:21

Υπό έλεγχο συνολικά σε όλο το πύρινο μέτωπο της βόρειας Εύβοιας τέθηκε η φωτιά μετά και το τελευταίο μέτωπο στην Κατούνια, το οποίο ελέγχθηκε από τις δυνάμεις πυρόσβεσης που συνεχίζουν το έργο τους από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της φωτιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή καθώς, αναμένεται ισχυροποίηση των ανέμων κατά τις μεσημβρινές ώρες και υπάρχει φόβος αναζωπύρωσης της φωτιάς.

Στην περιοχή βρίσκεται ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Τσέλιγκας ενώ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης έχει στείλει τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φάνη Σπανό.

Υπό έλεγχο τέθηκε χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων η φωτιά στη Β.Εύβοια ενώ εντός της ημέρας θα έχουν σβήσει και τα τελευταία μέτωπα, σύμφωνα με τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην περιοχή, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε ο υπουργός, και είπε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη από την πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Εύβοια. Το πύρινο μέτωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους.

Το πρώτο φως της ημέρας δείχνει μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί τις πτήσεις, ενώ όλη τη νύχτα 120 πυροσβέστες έδιναν μάχη για να αποτρέψουν την επέκτασή της.

Μέτρα για τους ρητινοκαλλιεργητές

«Υπάρχει και ένα ζήτημα που αφορά στους ρητινοκαλλιεργητές της Εύβοιας, καθότι μιλάμε για ένα δάσος που ρητινεύεται και αυτός ο κόσμος θα αντιμετωπίσει πρόβλημα όσον αφορά τη συγκομιδή της ρητίνης από δω και πέρα και για μερικά χρόνια», τόνισε ο κ. Αποστόλου. «Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε την επόμενη μέρα, γιατί η ρητίνη έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ένα προϊόν, το οποίο επιδοτείται, ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως η ρητίνη δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ ως προϊόν αγροτικό. Θα δούμε όμως πως μέσα από διαδικασίες, θα μπορέσουμε να καλύψουμε την απώλεια του εισοδήματος, που θα υπάρξει στους συγκεκριμένους ανθρώπους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, καθότι ξεκίνησε από κάποιο δάσος, όπου δεν υπήρχε ανθρώπινη δραστηριότητα φυσιολογικά, ο υπουργός απάντησε: «Δεν έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις . Δεν μπορώ να σας πω ότι οφείλεται σε κάποια πρόθεση. Δεν δικαιολογείται και από το σημείο που ξέσπασε η φωτιά , γιατί δεν μιλάμε για εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλη χρήση π.χ για οικόπεδα. Ούτε υπήρχαν δραστηριότητες αγροτικού χαρακτήρα, οι οποίες μπορεί να δημιουργούσαν προϋποθέσεις για άλλου είδους εκμετάλλευση. Άρα μιλάμε για ένα δάσος καθαρό, για ένα συμπαγές δάσος. Είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη Βόρεια Εύβοια. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το δάσος είχε καεί το 1977. Το δάσος που βλέπετε γύρω σας είναι ένα δάσος το οποίο έχει προκύψει μετά από αυτή την πυρκαγιά.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Ρέθυμνο

Σε ύφεση αυτήν την ώρα βρίσκεται η φωτιά στο Ρέθυμνο. Νωρίς το πρωί της Κυριακής οι φλόγες έφτασαν μέχρι και τα πρώτα σπίτια του χωριού Αγία Γαλήνη στον νομό Ρεθύμνου ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις αποσόβησαν το ενδεχόμενο οι φλόγες να μπουν στο χωριό.

Με το πρώτο φως της ημέρας στην περιοχή της πυρκαγιάς έφτασαν και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα τα οποία ωστόσο δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν λόγω των ισχυρών ανέμων.

Τη μάχη με τις φλόγες δίνουν 57 πυροσβέστες, 26 οχήματα, 3 πεζοπόρα τμήματα των 6 ατόμων και 8 υδροφόρες δήμων. Χθες για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Άγιος Παύλος και Άγιος Γεώργιος.

«Βιώνουμε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της νύκτας το προσωπικό μας έδωσε πραγματική μάχη για να περιοριστεί η πυρκαγιά», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης Γιάννης Μαραγκάκης.

Από τις φλόγες έχουν καεί χορτολιβαδική και δασική έκταση, καλλιέργειες, δίκτυα υποδομής καθώς και περιουσίες ιδιωτών. Ωστόσο ακριβής εικόνα θα υπάρχει όταν η φωτιά τεθεί υπό έλεγχο.

Υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά στην Τζια.

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Παγγαίο Όρος

Υπό έλεγχο βρίσκεται και η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου στο Παγγαίο Όρος στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από αρμοδίους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο σημείο βρίσκονται 12 άντρες του πεζικού της πυροσβεστικής με τέσσερα οχήματα για περιφρούρηση. Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λεωφόρος Αλεξάνδρας: Τρεις νεκροί σε τροχαίο δυστύχημα ‑ Συγκρούστηκαν δύο μοτοσυκλέτες

Πριν 8 ώρες

Στη συμβολή της λεωφόρου Αλεξάνδρας με τη Βραΐλα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (1/9) τροχαίο με τρεις νεκρούς.

Έκλεψαν 18.000 λίτρα μπύρας – Η επική απάντηση της εταιρείας που έκανε την κλοπή διαφήμιση

Πριν 8 ώρες

Από κέντρο διανομής στις ΗΠΑ άγνωστοι αφαίρεσαν συνολικά 18.144 λίτρα μπύρας, με την εταιρεία να προσφέρει αμοιβή για την επιστροφή της.

Κυψέλη: «Δεν είχα τη δύναμη να θάψω το μωρό», λέει ο πατέρας ‑ Αύριο απολογούνται οι συλληφθέντες

Πριν 8 ώρες

Δεν έχουν τέλος τα φρικιαστικά στοιχεία που έρχονται στο φως για την υπόθεση του νεκρού βρέφους που βρέθηκε σε βαλίτσα στην Κυψέλη.

Τρόμος στην Times Square με δύο νεκρούς – Αστυνομικοί σκότωσαν γυναίκα που μαχαίρωσε περαστικούς

Πριν 8 ώρες

Η 49χρονη με ψυχιατρικό ιστορικό επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς - Ένα από τα θύματα υπέκυψε στα τραύματά του - Προσοχή σκληρά βίντεο

Θρίλερ στην Κυψέλη: Τα παιδιά του ζεύγους είχαν μεταφερθεί στο «Αγία Σοφία» λόγω κακοποίησης

Πριν 8 ώρες

Νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη φρικώδη υπόθεση που αποκαλύφθηκε χθες, μετά την ανακάλυψη του νεκρού

Tupac: Δικαίωση μετά από 30 χρόνια ‑ Ένοχος κρίθηκε ο Ντουέιν Ντέιβις, ο μόνος κατηγορούμενος για τη δολοφονία του

Πριν 8 ώρες

Ο πρώην αρχηγός συμμορίας κατηγορήθηκε πως έστησε την ενέδρα του 1996 - Οι δικές του αφηγήσεις στάθηκαν καθοριστικές για την καταδίκη

Ελλάδα ‑ Ισπανία 108‑106: Η Εθνική σώθηκε στην παράταση για το Μουντομπάσκετ

Χτες

Η Εθνική Ελλάδας έχασε προβάδισμα 11 πόντων στο τελευταίο δεκάλεπτο, αλλά με Μήτογλου και Ντόρσεϊ σε ρεκόρ καριέρας πήρε κρίσιμη νίκη στα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μέττε Μάριτ: Ο λόγος που έλειψε από τη μνήμη του Χάραλντ και η πρώτη της εμφάνιση ως βασίλισσα

Χτες

Η σύζυγος του νέου βασιλιά Χάακον βρίσκεται σε περίοδο αποκατάστασης μετά τη μεταμόσχευση πνεύμονα που υπέστη τον Ιούνιο.

Νετανιάχου για «Ασπίδα του Αχιλλέα»: «Αμεση συνέχεια» της συμμαχίας με Ελλάδα και Κύπρο

Χτες

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σχολίασε τη συμφωνία ασφαλείας ύψους 3 δισ. ευρώ, την ώρα που ο Νίκος Δένδιας μιλά για ριζική μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Ο διασώστης αποκαλύπτει τα τελευταία της λόγια, 29 χρόνια μετά

Χτες

Στις 31 Αυγούστου 1997 η «Πριγκίπισσα του Λαού» σκοτώθηκε σε τροχαίο στη σήραγγα Αλμά του Παρισιού, μαζί με τον Ντόντι Φαγιέντ και τον οδηγό Ανρί Πολ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 20
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.