E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Το... ερωτευμένο ζευγαράκι ήταν τελικά εφοριακοί

Αποδείξεις, είδος προς εξαφάνιση

Το... ερωτευμένο ζευγαράκι ήταν τελικά εφοριακοί
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 22/8/2016 | 15:02

Οχι μακριά από τις μεθόδους του Γιάνη Βαρουφάκη είναι αυτές που αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν οι ελεγκτές της εφορίας στα νησιά του Αιγαίου, καθώς η κλοπή, ιδιαίτερα του ΦΠΑ, έχει πάρει μορφή επιδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ετσι ελεγκτές από την Κρήτη εμφανίσθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε νησιά του Αιγαίου (Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο) ως «ερωτευμένα ζευγαράκια» για να παρακολουθήσουν την πραγματική κίνηση κοσμηματοπωλείων, κλαμπ ακόμα και πάρκινγκ που ανήκουν σε κλαμπ, όπως συνέβη στην Νάουσα της Πάρου.

«Δεν έκοβαν το παραμικρό», είπε στην «Κ» πηγή της εφορίας στη Νάξο, που όμως δεν είχε απάντηση στο ερώτημα γιατί ο εντοπισμός των παραβάσεων ήταν τόσο δύσκολος για τα τοπικά όργανα της εφορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κέντρο της παραλίας της Νάξου καταγραφόταν τζίρος 3.000 ευρώ έναντι πραγματικού 30.000 ημερησίως, ενώ χώρος στάθμευσης του μεγαλύτερου νυχτερινού κέντρου στο παλιό λιμάνι της Νάουσας της Πάρου δήλωνε ότι παραλάμβανε τα οχήματα των πελατών δωρεάν, ενώ έκανε κανονική είσπραξη. «Γνωρίζαμε ότι αυτό γινόταν πάντα», είπε στην «Κ» δικηγόρος από την Πάρο που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Οπως και στα άλλα νησιά του Αιγαίου, οι παραβάσεις αυτές δεν είχαν γίνει αντιληπτές από τα τοπικά όργανα του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι πριν καν αρχίσει η θερινή τουριστική περίοδος, αλλά ενώ είχε μεσολαβήσει το Πάσχα, η ΓΓΔΕ κατέγραφε δραματική μείωση του ΦΠΑ κατά περίπου 40% το πρώτο 5μηνο του έτους στα τουριστικά νησιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την άνοιξη του 2015 και πριν από την επιβολή αύξησης του συντελεστή του ΦΠΑ, η παραβατικότητα στους ίδιους προορισμούς έφθανε στο 50%. «Αυτό σημαίνει ότι ξεκινήσαμε ήδη από μια πολύ υψηλή βάση παραβατικότητας, όπου ο καθένας, ή για την ακρίβεια ένας στους δύο, θεωρεί ότι η κλοπή του ΦΠΑ αποτελεί κεκτημένο δικαίωμά του», παραδέχθηκε μιλώντας στην «Κ» στέλεχος του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Μέχρι το 2015 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έστελνε στα νησιά εφοριακούς με απόσπαση από άλλες εφορίες, χωρίς ωστόσο να αλλάζει το modus operandi των ελεγκτών που συχνά έβγαιναν σε ελέγχους στο διάστημα του ωραρίου ή ήταν ανεπαρκείς σε αριθμό. Εφέτος αποφασίσθηκε να ανατραπεί εντελώς το κριτήριο της εντοπιότητας, έστω και σε επίπεδο νομού, και να χρησιμοποιηθούν ελεγκτές από διαφορετικές περιφέρειες της χώρας που να δίνουν την εντύπωση ότι είναι περισσότεροι από τον πραγματικό αριθμό τους, ελέγχοντας διαφορετικά σημεία των νησιών μέσα στο ίδιο δίωρο-τρίωρο. «Ετσι δημιουργείται η εντύπωση ότι το νησί έχει κατακλυσθεί από φοροελεγκτές».

Τόσο στην περίπτωση του χώρου στάθμευσης στην Πάρο όσο και σε αυτήν του κλαμπ στην Περίσσα της Σαντορίνης, αλλά και ενός κοσμηματοπωλείου στο ίδιο νησί οι φοροελεγκτικές αρχές επέβαλαν την ποινή του κλεισίματος για δύο 24ωρα. Σχεδόν ταυτόχρονα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής έκανε έκκληση στους ξένους επισκέπτες να ζητούν αποδείξεις. «Ξέρουμε ότι, αν στους Ελληνες δεν κόβουν, στους ξένους η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη», ανέφερε στην «Κ» ένας από τους εφοριακούς που είχε αντίστοιχη εμπειρία πέρυσι σε νησιά της Επτανήσου. Τους κόβουν συνήθως δελτίο παραγγελίας ή τους δίνουν μια απόδειξη που έχουν πάρει από άλλους –συνήθως ξένους– πελάτες, ώρες νωρίτερα. Δεν αλλάζει κάτι παρά την αύξηση του ΦΠΑ – οι συμπεριφορές είναι οι ίδιες, μόνο τα ποσά της φοροδιαφυγής αλλάζουν. Γίνονται μεγαλύτερα».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κεφαλονιά: Συνελήφθη και τρίτος για τον θάνατο της 19χρονης – Εξελίξεις στην υπόθεση

Σήμερα

Οι αρχές προχώρησαν σε νέα σύλληψη στο Αργοστόλι, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή της η 19χρονη

Κοσμικός «χορός θανάτου»: Δύο γιγάντιες μαύρες τρύπες θα συγκρουστούν σε λιγότερο από 100 χρόνια

Σήμερα

Αστρονόμοι εντόπισαν ισχυρές ενδείξεις για ένα από τα πιο σπάνια φαινόμενα στο σύμπαν: δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που κινούνται σε εξαιρετικά κοντινή τροχιά, λίγο πριν από μια πιθανή κοσμική συγχώνευση

Μυτιλήνη: Στο «κόκκινο» οι αγρότες εξαιτίας του αφθώδους πυρετoύ ‑ Απέκλεισαν το λιμάνι

Σήμερα

Σε δυναμική κινητοποίηση προχώρησαν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου, αντιδρώντας στα περιοριστικά μέτρα για τον αφθώδη πυρετό και την οικονομική ασφυξία που, όπως καταγγέλλουν, απειλεί την επιβίωσή τους

Ανακαινίζω ‑ Νοικιάζω: Πότε ανοίγει το πρόγραμμα ‑ Έως 36.000 ευρώ η επιδότηση

Σήμερα

Το νέο σχήμα θα καλύπτει ακίνητα έως 120 τετραγωνικά μέτρα

Συνελήφθησαν δυο Έλληνες που άνοιξαν ελληνική σημαία στην Αγιά Σοφιά

Σήμερα

Το χρονικό της σύλληψης στο Φατίχ και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Bloomberg: Το Ιράν καταθέτει νέο σχέδιο για τα Στενά του Ορμούζ

Σήμερα

Η Τεχεράνη εξετάζει το ενδεχόμενο βραχείας διακοπής της ναυσιπλοϊας μέσω του Ορμούζ για να αποφύγει να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Τουρισμός για Όλους 2026: Τα ποσά και οι δικαιούχοι ‑ Πότε μπορείτε να αξιοποιήσετε το voucher

Σήμερα

Μέσα στον Απρίλιο ανοίγει η πλατφόρμα - Οι δύο περίοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το voucher

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 7
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.