E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Πανελλαδικές: Μεγάλη ψαλίδα μεταξύ σχολών κέντρου και περιφέρειας

Η επόμενη ημέρα για τους υποψηφίους

Πανελλαδικές: Μεγάλη ψαλίδα μεταξύ σχολών κέντρου και περιφέρειας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 25/8/2016 | 08:31

Με βαθμούς κάτω από τη βάση στα Πανεπιστήμια - Οι χαμηλόβαθμες σχολές «γκρεμίστηκαν» κάτω από το όριο των 2000 μορίων - Άνοδος στις Ιατρικές, πτώση στις Νομικές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ασανσέρ» χαρακτηρίζονται οι φετινές βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Κύριο χαρακτηριστικό είναι το μεγάλο άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ των σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας.

Οι δομικές αλλαγές στο σύστημα προκάλεσαν στρεβλώσεις, όπως λέει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης αναφερόμενος στο «γκρέμισμα» των Παιδαγωγικών σχολών και την μεγάλη άνοδο στις παραϊατρικές και γεωπονικές σχολές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εκπαιδευτικός εκτιμά ότι όπως πάντα οι στρεβλώσεις θα διορθωθούν τα επόμενα χρόνια.

Έκπληξη χαρακτηρίζεται η άνοδος στις θετικές σχολές στα υψηλόβαθμα τμήματα ενώ οι χαμηλόβαθμες σχολές «γκρεμίζονται» κάτω από το όριο των 2000 μορίων, αποδεικνύοντας ότι παρά το δύσκολο «μπουκέτο» μαθημάτων ήταν εύκολο να μπει ο υποψήφιος στο Πανεπιστήμιο.

Περισσότεροι από 10.000 υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης μένουν εκτός Πανεπιστημίων, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο να πέφτουν οι υψηλόβαθμες σχολές και να ανεβαίνουν οι χαμηλόβαθμες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο 5ο πεδίο οι σχολές Πληροφορικής στάθηκαν στο ύψος τους και «έπεσαν» οι Οικονομικές σχολές.

Χαρακτηριστική πάντως είναι η πτώση σε πανεπιστημιακά τμήματα όπου φοιτητής
Παιδαγωγικής και κατ΄επέκταση δάσκαλος στο μέλλον θα δηλώσουν φοιτητές με βαθμούς κάτω από τη βάση. Το Παιδαγωγικό Τμήμα της Ρόδου θα δεχτεί φοιτητές με βαθμό 9887.

Δεν είναι τυχαίο οτι ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης είπε οτι “το παρόν σύστημα έφθασε στα όρια του” εξαγγέλλοντας αλλαγές τα επόμενα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στο ΤΕΙ Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού Κοζάνης η βάση διαμορφώθηκε στα 1.560 μόρια και στα Πανεπιστήμια με βαθμό 5 στο τμήμα Ιταλικής Γλώσσας της Αθήνας με βάση 5.200 και στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με 5.9 ως βάση εισαγωγής.

Συνολικά, 117 τμήματα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα δεχτούν υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από τη βάση . Εκ των οποίων τα 20 είναι Πανεπιστήμια και τα 97 ΤΕΙ.

Οπως αναμενόταν οι Ιατρικές σχολές σημειώνουν άνοδο στις Ιατρικές Σχολές ενώ πτώση παρατηρείται στις περιζήτητες Νομικές σχολές, εκτός της Νομικής Αθηνών καταδεικνύωντας τη μεγάλη διαφορά μεταξύ Αθήνας και Περιφέρειας. Πτώση σημειώνεται στα Πολυτεχνικά τμήματα και τις Οικονομικές σχολές.

Το τοπίο πάντως περιλαμβάνει: Ανοδο στις Ιατρικές σχολές από 139 μόρια στην Αθήνα έως 474 στην Αλεξανδρούπολη που συμπαρέσυραν και τα παραιατρικά τμήματα . Όλα τα ΤΕΙ του τρίτου πεδίου έχουν θεαματική άνοδο.

Η μοναδική άνοδος στα Πολυτεχνεία σημειώθηκε στην Αρχιτεκτονική Αθηνών και μεγαλύτερη πτώση με 2. 832 μόρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων μηχανικών στην Ξάνθη . Άνοδος βάσεων σημειώθηκε τελικά στα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών από 44 μόρια στην Θεσσαλία, έως 345 την Αθήνα.

Στα Οικονομικά καταγράφεται πτώση των βάσεων σε όλα τα τμήματα Οικονομικών Επιστημών από 328 του Οικονομικού Πανεπιστημίου έως 639 του Πανεπιστημίου Βόλου ενώ αυξομειώσεις είχαν τα τμήματα Πληροφορικής

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας εφέτος οι υποψήφιοι διεκδίκησαν την εισαγωγή τους στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω των διαδικασιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων με το Νέο Σύστημα αλλά και με το Παλαιό Σύστημα εισαγωγής.
Οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το Νέο Σύστημα αφορούν αποφοίτους:

i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου, για τα τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού.

ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ, για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

iii) εσπερινού Γενικού Λυκείου, για τα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

II. Επίσης, οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το Παλαιό Σύστημα αφορούν αποφοίτους:

i) ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄ (συμμετεχόντων στις Εξετάσεις αλλά και με τη διαδικασία του 10%), για τα Τμήματα και τις Σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού.

ii) ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄ (συμμετεχόντων στις Εξετάσεις αλλά και με τη διαδικασία του 10%), για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

iii) εσπερινού Γενικού Λυκείου και εσπερινού ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄, για τα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

iv) εσπερινού ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄, για τα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Σήμερα δίδονται στη δημοσιότητα η βαθμολογία του πρώτου και του τελευταίου εισαγόμενου στο κάθε Τμήμα ή Σχολή για την κάθε κατηγορία, ενώ στέλνονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας καταστάσεις επιτυχόντων κάθε κατηγορίας, προκειμένου να τις προωθήσουν στα Λύκεια αρμοδιότητάς τους και να αναρτηθούν σε αυτά εντός της ημέρας.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 105.548 (75.224 με το Νέο ΓΕΛ, 3.219 με το Παλαιό ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β', 14.339 με το 10% του ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β', 9.411 με το Νέο ΕΠΑΛ, 2.019 με το Παλαιό ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α' και 1.336 με το 10% του ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α'), ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός υποψηφίων ήταν 104.616.
Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 72.973 υποψήφιοι, ενώ το 2015 εισήχθησαν 70.988.
Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο ενώ σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Γ. Παντή για πρώτη φορά θα γίνουν ηλεκτρονικές εγγραφές και όχι μόνο προεγγραφές.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

Τέλος, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής αυτών των εισαγόμενων θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζεται και βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ') του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την Ελληνική γλώσσα. Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της Ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών:

α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) αποφοίτων Λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών -μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

Οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων ανήλθε στο 69,14%, καθώς από τους συνολικά 105.548 υποψήφιους όλων των κατηγοριών, εισήχθησαν οι 72.973.

Για την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς ο κ Φίλης ανέφερε ότι θα γίνουν 21.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και όλα θα είναι στη θέση τους με το πρώτο κουδούνι.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε αναστολή η παιδίατρος για την υπόθεση του βρέφους που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα στο Ρίο

Χτες

Διατάχθηκε ΕΔΕ για την εφημερία στο Νοσοκομείο Ζακύνθου – Σταθερή η κατάσταση του 5μηνου στη ΜΕΘ Πατρών

Πόρισμα ΕΜΠ για τη φονική έκρηξη στα Τρίκαλα: Διαβρωμένος σωλήνας χωρίς αντιδιαβρωτική προστασία

Χτες

Το πόρισμα του ΕΜΠ παραδόθηκε στις δικαστικές Αρχές και θα χρησιμοποιηθεί στην ποινική διερεύνηση της υπόθεσης στα Τρίκαλα

Αντριου Μαουντμπάντεν Ουίνδσορ: Το Παλάτι του απαγόρευσε να κάνει ιππασία στα βασιλικά κτήματα

Χτες

Το βρετανικό Παλάτι έχει έρθει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση μετά τη σύλληψη και την έρευνα σε βάρος του αδελφού του βασιλιά Καρόλου

Πάτρα: Καθαρή η μαγνητική του 5 μηνών βρέφους που διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα

Χτες

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για την πορεία υγείας του 5 μηνών βρέφους που έχει προσβληθεί από μηνιγγίτιδα

Ισπανία: Αντιδράσεις για τον διπλασιασμό του τουριστικού φόρου ‑ Τα έσοδα θα πάνε για το στεγαστικό

Χτες

Οι επισκέπτες ξενοδοχείων πέντε αστέρων θα μπορούσαν να χρεωθούν έως και 15 ευρώ τη βραδιά και οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων θα συνεχίσουν να πληρώνουν περίπου 6 ευρώ

Καρυστιανού: Πριν από το καλοκαίρι η ανακοίνωση του κόμματος – «Μας ζορίζει η ονομασία»

Χτες

Τι αποκάλυψε η ίδια σε συνέντευξής της στην εκπομπή «Καθαρές Κουβέντες» στο OPEN

Νέο κρούσμα μηνιγγίτιδας: Διασωληνωμένος στο Τζάνειο 22χρονος

Χτες

Ο 22χρονος πήγε αρχικά το βράδυ της τρίτης στο νοσοκομείο Πύργου οπού και διασωληνώθηκε, ωστόσο κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή του στο Τζάνειο Νοσοκομείο

Σκέψεις για ρύθμιση ‑ ανάσα με περισσότερες δόσεις για χρέη προς την εφορία

Χτες

Ποιοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και ποιοι θα την χάσουν

Αθώοι κρίθηκαν επτά κατηγορούμενοι στη Θεσσαλονίκη για τον άγριο ξυλοδαρμό 20χρονου οπαδού, που έπεσε σε κώμα

Χτες

«Η μνήμη μου σταματάει στην Καμάρα είπε στην κατάθεσή του το θύμα, που δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τους επτά κατηγορούμενους με αποτέλεσμα να αθωωθούν

Ρίο: Ξέφυγε τον κίνδυνο το μωρό με μηνιγγίτιδα από τη Ζάκυνθο

Χτες

Ενθαρρυντικό είναι ότι βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση

Ρώμη: Πεθερός επιτέθηκε με μπαλτά στη νύφη του στη μέση του δρόμου

Χτες

Ο 85χρονος, κρατώντας μπαλτά, της επιτέθηκε αιφνιδιαστικά, προκαλώντας της τραύματα στο κεφάλι και στα χέρια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 34
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.