E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Syros GrEATings: φεστιβάλ γαστρονομίας

Syros GrEATings: φεστιβάλ γαστρονομίας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 30/8/2016 | 00:04

Κάτω από τους δίδυμους λόφους της Ερμούπολης, δυο εκκλησιές, ο Σαν Τζώρτζης κι η Ανάσταση, γίνονται μάρτυρες ενός «διπλού γάμου». Γεύσεις από τη δύση συναντιούνται με ανατολίτικες επιρροές, το λιτό φαγητό της φτώχιας βγαλμένο από τ’ αγροτόσπιτα κι οι μερακλίδικες ρεμπετολιχουδιές της Άνω Σύρας κοιτάνε ευθέως στα μάτια την πλούσια και περίπλοκη γαστρονομία των αρχοντικών που συντελείται σε λουσάτες κουζίνες στις μεγαλεπίβολες επαύλεις των εύπορων αστών. Είναι πολυσχιδής η γαστρονομία που οικοδομήθηκε στη Σύρα στη διάρκεια των τελευταίων αιώνων ως αποτέλεσμα της πλούσιας ιστορίας της. Η γοητεία του τοπίου της σαν μαγνήτης συγκέντρωσε ετερόκλητους ανθρώπους, διαφορετικές κουλτούρες και λαούς, που αγάπησαν το νησί και το ‘νιωσαν σπίτι τους. Ο καθένας έφερε μαζί τις συνήθειες, τους τρόπους, τα τεχνάσματά του, τη δική του κατσαρόλα. Κουβεντιάζοντας και συντρώγοντας με Συριανούς διαφορετικών καταγωγών και προελεύσεων, αισθάνεσαι πόσο απέχουν τα κοινά τους βιώματα. Δρόμοι που διασταυρώνονται σε μια ηλιόλουστη πρώτη ύλη από έναν τόπο με αναβροχιές, αρμυρή γη, δριμείς βοριάδες κι ασυνεπή θάλασσα.

Ανοιχτό βιβλίο οι κατσαρόλες των Συριανών, μπορεί κανείς να «διαβάσει» όλη την ιστορία του τόπου και να γευτεί ανάκατες τις επιρροές. Λέγεται πως το 1828, εκδόθηκε από το τυπογραφείο της Ερμούπολης, το πρώτο βιβλίο γαστρονομίας, μια μετάφραση από τα ιταλικά στα ελληνικά, του γιατρού Π. Ζωντανού. Στο ίδιο τραπέζι με το τιριτιτίμ – μια κλασικη αιγαιοπελαγίτικη φρουτάλια -, συνυπάρχουν σαλιάγκοι γιαχνί, πηχτές των χοιροσφαγίων, κι η σπεσιαλιτέ του τόπου, το μικρό φτερωτό κυνήγι, όπως μπεκάτσες, πιτσούνια κι ορτύκια, αλλά και γκαλαντίνες, εσκαλόπ, σαλμί, τερίνες. Ο Εμμανουήλ Ροΐδης στην «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» αναφέρεται σε γαριδόσουπες, ραβιόλια, capon magro, συναγρίδες με αρωματικά βότανα μέσα σε ζουμί από άγουρα πορτοκάλια, κι από την άλλη στη «Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, στο Επισκοπειό, στο τραπέζι του καλοσωρίσματος του γιού από την Αθήνα, παρελαύνουν τα αγαπημένα του φαγητά: «…πιλάφι με συκωτάκια πουλιών, κοτόπουλο με άσπρη σάλτσα καβουρδιστή, μαρουλοσαλάτα αρωματισμένη μόλις με σκόρδο  και πασπαλισμένη με ροκφόρ, και γλυκό με σοκολάτα και σαντιγί».

Παράλληλα με τα πλουσιοπάροχα και τα δυτικότροπα, ως κορωνίδα της ντόπιας κουζίνας, η δωρική αιγαιοπελαγίτικη γαστρονομία περιλαμβάνει: λιαστές ντομάτες τηγανητές με κουρκούτι, αετόπιτες και γιαχνιστοί αμπελοκορφάδες, λαδολεμονάτα βλαστάρια και πασπαλάδες με μάραθο κι αμπελοφάσουλα, τιριτιτίμ κολοκυθένιο και λαχανιά με χοιρινό, αλλά και κοκκινιστά φαγάκια κουκισμένα γενναιόδωρα με ζάχαρη.

Σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ
Τα 17 εστιατόρια του δικτύου Aegean Cuisine στην Ερμούπολη και τα χωριά του νησιού θα προσφέρουν παράλληλα με τα μενού τους καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου ειδικά μενού με πιάτα που εμπνέονται από τη γαστρονομική παράδοση της Σύρου.

Τα μέλη της Λέσχης Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Σύρου αποτυπώνουν τη γαστρονομική κουλτούρα της Σύρου σε μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φάτε μάτια Σύρο» που θα φιλοξενείται στην κεντρική  είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου (ωράριο λειτουργίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης).

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ εντάσσεται και η έκθεση για την ιστορία του συριανού λουκουμιού στο Βιομηχανικό Μουσείο (καθημερινές 10:00-15:30, Σάββατο 10:00-15:30 & 18:00-20:00, Κυριακή 10:00-15:00).

Μια ομάδα έγκριτων δημοσιογράφων οινο-γαστρονομίας και ειδικών του χώρου θα φιλοξενηθεί στο νησί προκειμένου να παρακολουθήσουν μέσα από ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα το τριήμερο φεστιβάλ και να γίνουν πρέσβεις του «Syros GrEATings».

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου
Το απόγευμα του Σαββάτου από τις 17:00 έως τις 21:30, ο θερινός κινηματογράφος «Παλλάς», ο χώρος που άλλοτε στέγαζε την «Αγορά της Ερμούπολης», μεταμορφώνεται για να υποδεχθεί live μαγειρέματα και έκθεση τοπικών προϊόντων. Οι chefs των εστιατορίων του δικτύου Aegean Cuisine στη Σύρο αλλά και guest chefs μαγειρεύουν συριανή κουζίνα για το κοινό και οι τοπικοί παραγωγοί παρουσιάζουν τα προϊόντα τους. Ορισμένες από τις παραγωγικές μονάδες θα δέχονται επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου
Την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του ελληνικού πρωινού της Σύρου στο κυλικείο του Δημαρχιακού Μεγάρου, σε μια εκδήλωση η οποία θα μαγνητοσκοπηθεί ώστε να είναι διαθέσιμη προς παρακολούθηση από το ευρύ κοινό και όλους τους ενδιαφερόμενους.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

11ο Edessa Short Film Festival: Η μαγεία του κινηματογράφου επιστρέφει στην πόλη των νερών

Πριν 3 εβδομάδες

4 & 5 Ιουλίου 2026 - Cine Καταρράκτες, Περιοχή Μύλοι, Έδεσσα - Είσοδος Ελεύθερη

Οι Σκιαδαρέσες στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών: Μια βραδιά γεμάτη μουσική, χιούμορ και αυθεντική ενέργεια

Πριν 3 εβδομάδες

Το αγαπημένο μουσικό σχήμα επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για μια μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία την Πέμπτη 25 Ιουνίου

ΜΠΛΙΠ ΦΕΣΤ 26: Ποιοι εμφανίζονται στο μεγάλο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής της Εύβοιας;

Πριν 3 εβδομάδες

Τρεις ημέρες non-stop μουσικής με δύο stages και πάνω από 50 καλλιτέχνες στο Platanenhof της Κύμης, από 3 έως 5 Ιουλίου 2026.

Avli Music Festival 2026: Ποιοι εμφανίζονται σε Ανδρο, Τήνο και Σύρο τον Ιούλιο;

Πριν 3 εβδομάδες

Έξι βραδιές με ζωντανή μουσική στις Κυκλάδες από τις 17 έως τις 22 Ιουλίου 2026, με εισιτήρια διαθέσιμα στο ticketmaster.gr.

Akylas – Press Start Tour στη Μονή Λαζαριστών

Πριν 3 εβδομάδες

Ο καλλιτέχνης που έγινε viral με το «Ferto» φέρνει το πιο εκρηκτικό καλοκαιρινό party στη Θεσσαλονίκη

14ο Thessaloniki Pride 2026: Ποιοι εμφανίζονται στη σκηνή και πότε γίνεται η πορεία

Πριν 4 εβδομάδες

Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου και κορυφώνεται το Σάββατο 20 Ιουνίου με την πορεία υπερηφάνειας και μεγάλη συναυλία στην πλατεία Λευκού Πύργου.

Οι Tripolism στο Bolivar Beach Club με τους Mayans

Πριν 4 εβδομάδες

BOLIVAR BEACH BAR18/06

12ο «Φεστιβάλ Bollywood και Πολυπολιτισμικών Χορών»

Πριν 4 εβδομάδες

Δύο μοναδικές χορευτικές παραστάσεις στο Θέατρο Δόρα Στράτου, Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Ιουνίου 2026

Ποιοι επιστρέφουν στη Μονή Λαζαριστών για μια σπάνια εμφάνιση τον Ιούνιο του 2026;

Πριν 4 εβδομάδες

Οι θρυλικοί Einstürzende Neubauten και ο Πάνος Βλάχος ανεβαίνουν στη σκηνή της Μονής Λαζαριστών στις 17 και 18 Ιουνίου 2026 αντίστοιχα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 1
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.