E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Αντιμέτωπη με την έκρηξη της λαϊκιστικής δεξιάς η Μέρκελ

Κρίσιμες τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις έναν χρόνο μετά το άνοιγμα των θυρών στους πρόσφυγες

Αντιμέτωπη με την έκρηξη της λαϊκιστικής δεξιάς η Μέρκελ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 1/9/2016 | 15:56

Ακριβώς έναν χρόνο μετά την απόφαση της Γερμανίας να ανοίξει τις πόρτες της για να υποδεχθεί μαζικά τους πρόσφυγες, δύο τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις απειλούν να εκτοξεύσουν τον πυρετό της γερμανικής λαϊκιστικής δεξιάς και να καταφέρουν ένα γερό εκλογικό χαστούκι στην Άνγκελα Μέρκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, εκλογική περιφέρεια της γερμανίδας καγκελαρίου, ψηφίζει την Κυριακή για την ανανέωση της σύνθεσης του κοινοβουλίου του. Σε μία ατυχή σύμπτωση, η ψηφοφορία διεξάγεται κατά την πρώτη επέτειο της απόφασης της Γερμανίας και της Αυστρίας, στις 4 Σεπτεμβρίου 2016, να ανοίξουν τα σύνορά τους σε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν εγκλωβισθεί στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Οι τοπικές εκλογές στο Βερολίνο θα διεξαχθούν στις 18 Σεπτεμβρίου για την ανανέωση της σύνθεσης του τοπικού κοινοβουλίου.

Υπό το βάρος του ενός εκατομμυρίου αιτούντων άσυλο και των δύο επιθέσεων του Ιουλίου, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, οι τοπικές αυτές εκλογές στήνουν ένα δυσοίωνο για τη συντηρητική καγκελάριο ντεκόρ για τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.

Παρά την εκτίναξη των λαϊκιστών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η Αγγελα Μέρκελ εξακολουθεί να υπερασπίζεται την επιλογή του φθινοπώρου 2015, χαρακτηρίζοντάς την «ανθρωπιστική υποχρέωση» και επαναλαμβάνει το σύνθημα «Wir schaffen das» (Θα τα καταφέρουμε).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως, ο ενθουσιασμός των Γερμανών που υποδέχονταν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς τους εξαντλημένους πρόσφυγες έχει δώσει τη θέση του μία τελείως διαφορετική εικόνα: την εικόνα μίας χώρας όπου η κινητοποίηση των εθελοντών είχε άνευ προηγουμένου διαστάσεις, όμως η ανησυχία κερδίζει έδαφος.

Αποδυναμωμένη, αλλά χωρίς αντίπαλο

Όπως στην Ευρώπη έτσι και στη Γερμανία, η Μέρκελ κατηγορείται, ακόμη και στους κόλπους του δικού της πολιτικού χώρου, ότι προκάλεσε το μεταναστευτικό κύμα που αποσταθεροποίησε τη Γερμανία και την Ευρώπη.

Με την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών που φεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, «νέοι φόβοι» εμφανίσθηκαν στην πρώτη οικονομία της Ευρώπης, στρέφοντας προς τα δεξιά τον πολιτικό διάλογο, σύμφωνα με τον Γκέρο Νόιγκεμπάουερ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιθέσεις του Ιουλίου έφεραν στην πρώτη θέση των ανησυχιών των Γερμανών την εσωτερική ασφάλεια και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση Deutschlandtrend που δόθηκε στη δημοσιότητα το τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Η Αγγελα Μέρκελ, επί χρόνια προστατευμένη από την φθορά της εξουσίας, βλέπει την δημοτικότητά της να συρρικνώνεται: 75% τον Απρίλιο, 45% τον Αύγουστο 2016.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, αυτός είναι ο λόγος που αναβάλλει την ανακοίνωσή της υποψηφιότητάς της για νέα θητεία στην καγκελαρία στις εκλογές του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, αν και αποδυναμωμένη, η Μέρκελ δεν αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής αξιόπιστο αντίπαλο. Ομως, μία κακή επίδοση της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) στο Μεκλεμβούργο θα αναλυθεί διεξοδικά, αφού πρόκειται για το προπύργιό της.

Μετατόπιση προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος

Τόσο σε ομοσπονδιακό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, το πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει με την είσοδο στα μισά τοπικά κοινοβούλια της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), η οποία έχει πλασαριστεί όσο καμία λαϊκιστική δεξιά παράταξη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με τις δημοσκοπήσεις να της δίνουν 14% στο Βερολίνο και μέχρι 23% στο Μεκλεμβούργο, η AfD επηρεάζει την πολιτική γραμμή των άλλων πολιτικών κομμάτων, αναγκάζοντας ορισμένες κομματικές ηγεσίες να σκληρύνουν τον τόνο. Σε αυτές περιλαμβάνεται η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), κυβερνητικού εταίρου της Αγγελα Μέρκελ και σε ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο ηγέτης του SPD, δήλωσε ότι η καγκελάριος υποτίμησε τις διαστάσεις του μεταναστευτικού προβλήματος και ότι δεν αρκεί να επαναλαμβάνει συνέχεια «Wir schaffen das».

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία ιδρύθηκε την άνοιξη του 2013 υιοθετώντας γραμμή κατά του ευρώ και έκτοτε δεν έχει διστάσει να εναγκαλίζεται τις ανησυχίες που διαμορφώνονται σε κάθε χρονική στιγμή, υιοθετώντας το φθινόπωρο αντιμεταναστευτική και, στη συνέχεια, μετά το κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων, αντιισλαμική ρητορική.

Κινητοποιώντας ψηφοφόρους μέσα από το στρατόπεδο της αποχής, η Εναλλακτική για τη Γερμανία προσελκύει επίσης ψηφοφόρους από το σύνολο του πολιτικού φάσματος, από τη ριζοσπαστική αριστερά του Die Linke μέχρι τους νεοναζί , περνώντας από τους φιλελεύθερους του FDP, σύμφωνα με το ινστιτούτο DIW.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τοποθετούνται απινιδωτές στους σταθμούς του Μετρό – Ξεκινά πρόγραμμα και για τα ταξί

Σήμερα

Οι απινιδωτές θα συνδέονται με κεντρικό τεχνικό σύστημα άμεσης βοήθειας

Οι επιστήμονες καθησυχάζουν για τα ελληνικά αυγά: «Τα αιώνια χημικά βρίσκονται σε όλες τις τροφές»

Σήμερα

«Τα αυγά που πωλούνται από πιστοποιημένους παραγωγούς και μεγάλες μονάδες υπόκεινται ήδη σε ελέγχους, τόσο από τους ίδιους όσο και από τον ΕΦΕΤ»

Diddy: Δικαστική νίκη για τον μουσικό παραγωγό ‑ Απορρίφθηκε αγωγή εις βάρος του για σeξoυαλική κακoπoίηση

Σήμερα

Η υπόθεση είχε κατατεθεί το 2023 για περιστατικό του 2015, αλλά η παραγραφή των πέντε ετών καθιστά την αγωγή άκυρη

Εντοπίστηκε ιός που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη

Σήμερα

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης έχουν ήδη διευκολύνει τη δημιουργία πειστικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού «ψαρέματος»

Ρικάρντο Ντα Κόστα: «Θα ήταν ζωντανός αν δεν τα έκαναν όλα λάθος στο νοσοκομείο» – Ξεσπά η σύζυγος

Σήμερα

Ερωτήματα για τον θάνατο του Βραζιλιάνου παλαίμαχου ποδοσφαιριστή, Ρικάρντο Ντα Κόστα, στη Σαντορίνη

Βόλος: Ρομά απειλεί αστυνομικό ‑ «Έχουμε καλύτερα όπλα από τα δικά σας»

Σήμερα

Ο ενήλικος οδηγήθηκε τελικά στη δικαιοσύνη, ενώ για τον ανήλικο συνεργό του ακολουθήθηκε ξεχωριστή διαδικασία από την Εισαγγελία Βόλου

Ματωμένος γάμος στην Τουρκία ‑ Γαμπρός σκοτώθηκε από εορταστικούς πυροβολισμούς

Σήμερα

Ο 23χρονος γαμπρός υπέκυψε στα τραύματά του σήμερα το πρωί, την επομένη του γάμου του σε ένα χωριό στη βόρεια επαρχία Κερασούντα

Οργή Τουρκίας για την αναγνώριση της γενοκτονίας Ποντίων ‑ Αρμενίων από τον Νετανιάχου: Κοίτα ποιος μιλάει

Σήμερα

«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προσπαθεί να συγκαλύψει τα δικά του εγκλήματα» τονίζει η Αγκυρα

Μονή Σινά: «Κινδυνεύει η ζωή μου» δηλώνει ο αρχιεπίσκοπος Δαμιανός – Δραματικές εξελίξεις

Σήμερα

«Παρακαλώ την ελληνική και την αιγυπτιακή κυβέρνηση να με προστατεύσει», ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος Δαμιανός - Από την άλλη πλευρά οι μοναχοί που διαφωνούν με τον Αρχιεπίσκοπο κάνουν λόγο για βίαιη εκδίωξή τους από τη Μονή Σινά

Ανησυχία για ελληνικά αυγά: Εντοπίστηκαν τοξικές ουσίες και φυτοφάρμακα

Σήμερα

Εντοπίστηκαν ουσίες που έχουν συνδεθεί με καρκίνο, βλάβες στο συκώτι και το ανοσοποιητικό - Ποιες περιοχές εξετάστηκαν

Σουηδία: Τροχός αεροπλάνου με 181 επιβάτες εξερράγη κατά την απογείωση

Σήμερα

To Boeing 737 αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο εξαιτίας βλάβης σε τροχό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.