E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΦΑΠ αντί του ΕΝΦΙΑ στην ακίνητη περιουσία ετοιμάζει η κυβέρνηση

Τα 2,65 δισ. ευρώ παραμένουν αμετάβλητος στόχος

ΦΑΠ αντί του ΕΝΦΙΑ στην ακίνητη περιουσία ετοιμάζει η κυβέρνηση
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 4/9/2016 | 10:44

Μετά τον αυξημένο ΦΠΑ (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας), νέα... ΦΑΠ(α) περιμένει τους Έλληνες φορολογούμενους, καθώς η κυβέρνηση, που θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ, ετοιμάζεται να τον αντικαταστήσει με τον... Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), ο οποίος προφανώς θα είναι σε μόνιμη βάση και θα επιβάλλεται στη συνολική ακίνητη περιουσία, με κλιμακωτούς συντελεστές, διατηρώντας ωστόσο τα προϋπολογισμένα έσοδα στα 2,65 δισ. ευρώ, όπως και σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Ημερησία», το σχέδιο για το νέο φόρο στα ακίνητα που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
1)Καταργούνται οι δύο φόροι του ΕΝΦΙΑ (κύριος και συμπληρωματικός) και καθιερώνεται ένας φόρος που θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα εντός και εκτός σχεδίου.

2)Καταργείται ο υπολογισμός του φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο της αξίας των ακινήτων κάθε φορολογούμενου.

3)Ο υπολογισμός του φόρου για τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας θα γίνεται με βάση προοδευτική κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο. Στις αρχικές σκέψεις του οικονομικού επιτελείου ήταν να καθιερωθεί ένα μικρό αφορολόγητο όριο της τάξης των 30.000 - 50.000 ευρώ που θα οδηγούσε σε φοροελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών ακινήτων.
Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ της Ημερησίας, μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αλλά και την ανάγκη είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ και το 2017 επικράτησαν δεύτερες σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών. Ετσι, το τελευταίο σενάριο προβλέπει την επιβολή του ΦΑΠ χωρίς αφορολόγητο όριο και, όπως υποστηρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, είναι λογικό όλοι οι φορολογούμενοι να πληρώνουν έναν φόρο για τα ακίνητά τους ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Ετσι, ο φόρος θα είναι μικρός έως 10 ευρώ για τους οικονομικά αδύναμους ή τους φορολογούμενους με πολύ μικρή ακίνητη περιουσία και θα αυξάνεται όσο μεγαλώνει η αξία της ακίνητης περιουσίας.

4)Η κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου θα έχει πολλούς συντελεστές και αντίστοιχα πολλά κλιμάκια αξίας περιουσίας. Ο πρώτος συντελεστής θα είναι χαμηλός και θα υπολογίζεται για τα πρώτα 30.000 ή 50.000 ευρώ αξίας ακίνητης περιουσίας. Οι συντελεστές θα αυξάνονται ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας. Ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς για τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ερωτηματικό οι τιμές των ακινήτων

Σύμφωνα με την Ημερησία, αυτό που παραμένει ανοιχτό είναι πάνω σε ποιες τιμές των ακινήτων θα υπολογιστεί ο νέος φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2017, καθώς η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών έχει μετατεθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Η επιτροπή που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο με τη συμμετοχή φορέων της κτηματαγοράς αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες ενώ οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι αφορούν διάφορες λύσεις, όπως η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων από ορκωτό εκτιμητή για τους φόρους μεταβίβασης και η δημιουργία ειδικού μαθηματικού τύπου που θα παράγει αξίες βάσει των στοιχείων που θα συλλέγονται από συμβολαιογράφους, μεσίτες, εκτιμητές τραπεζών.
Ε9

Νέα δήλωση για τα αγροτεμάχια

Για τον υπολογισμό του ΦΑΠ θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της αξίας της περιουσίας που κατέχει κάθε φορολογούμενος, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου, τα οποία εξαιρέθηκαν φέτος την τελευταία στιγμή από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ. 
Ωστόσο, για να υπολογιστεί σωστά η αξία των αγροτεμαχίων οι φορολογούμενοι θα κληθούν να ελέγξουν τα στοιχεία των συγκεκριμένων ακινήτων (θέση, απόσταση από τη θάλασσα, πρόσοψη σε εθνικό, επαρχιακό ή αγροτικό δρόμο, είδος καλλιέργειας, αρδευόμενο ή μη αρδευόμενο, κτίσμα εντός του αγροτεμαχίου κ.λπ.). Οσοι διαπιστώσουν λάθη και παραλείψεις θα πρέπει να προβούν σε διορθώσεις προκειμένου να απεικονίζεται σωστά η ακίνητη περιουσία τους και να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να δηλώσουν πρόσθετα στοιχεία για τα αγροτεμάχια που κατέχουν προκειμένου να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η αξία τους. Ειδικότερα, εξετάζεται στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9 που αφορά τα εκτός σχεδίου ακίνητα να προστεθούν νέοι κωδικοί που θα βοηθήσουν στον ορθό υπολογισμό της αξίας των αγροτεμαχίων, όπως για παράδειγμα αν το συγκεκριμένο ακίνητο είναι οικοδομήσιμο, και άλλα στοιχεία με τα οποία θα προσδιορίζεται η αξία τους.

Ακόμα δεν έχει καθοριστεί πάνω σε ποιες τιμές θα υπολογίζεται ο νέος φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες το 2017, καθώς η προσαρμογή των αντικειμενικών στις εμπορικές αξίες έχει μετατεθεί για το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρώμη: Πεθερός επιτέθηκε με μπαλτά στη νύφη του στη μέση του δρόμου

Σήμερα

Ο 85χρονος, κρατώντας μπαλτά, της επιτέθηκε αιφνιδιαστικά, προκαλώντας της τραύματα στο κεφάλι και στα χέρια

Airbnb: Πώς θα αποφύγουν πρόστιμα για απόκρυψη εσόδων οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές

Σήμερα

Τα πρόστιμα για ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb ξεκινούν από 5.000 ευρώ

Έβρος: Αγωνία για την αύξηση της στάθμης του νερού

Σήμερα

«Κρίσιμες οι επόμενες ώρες» λέει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας

Παραπέμπεται σε δίκη ο Βαρουφάκης μετά τις δηλώσεις του για τα ναρκωτικά

Σήμερα

Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί για τις 16 Δεκεμβρίου 2026 - Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

Η εξήγηση πίσω από τα βαμμένα κόκκινα πρόβατα στην Κρήτη

Σήμερα

Γιατί οι κτηνοτρόφοι βάφουν τα πρόβατά τους

Τι θα περιλαμβάνει το αναβαθμισμένο συσσίτιο των φαντάρων: Θα λαμβάνουν ημερησίως έως και 3.200 θερμίδες

Σήμερα

Βάσει του νέου δόγματος των Ενόπλων Δυνάμεων, θα υπάρχει διαφοροποίηση στο διατροφολόγιο των στρατεύσιμων ανάλογα με τη σωματική καταπόνηση και το στάδιο της εκπαίδευσης

Αρχεία Έπσταϊν: Φωτογραφία απαθανατίζει τον Στίβεν Χόκινγκ σε τροπικό νησί ανάμεσα σε δύο γυναίκες με μπικίνι

Σήμερα

Συνολικά ο Στίβεν Χόκινγκ εμφανίζεται περίπου 250 φορές στα αρχεία Έπσταϊν - Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις

Πατήσια: 70χρονος οδηγός επιτέθηκε με μαχαίρι σε 51χρονο διανομέα για την προτεραιότητα

Σήμερα

Στη συμβολή των οδών Νιρβάνα και Αχαρνών, δύο οδηγοί διαπληκτίστηκαν έντονα και μάλιστα, ο ένας έβγαλε και μαχαίρι

Κτηνοτρόφος στην Κρήτη έβαψε... κόκκινα τα πρόβατά του για να μην του τα κλέψουν

Σήμερα

Η εικόνα με τα κόκκινα πρόβατα δύσκολα περνά απαρατήρητη

Σε διαθεσιμότητα οδηγός λεωφορείου στην Αθήνα επειδή έτρωγε στο τιμόνι

Σήμερα

Στο βίντεο φαίνεται ο οδηγός να κρατά το τιμόνι -με τα γόνατά του- και παράλληλα να τρώει το φαγητό του

Κυψέλη: Βίντεο με τον 64χρονο να δέρνει τη μητέρα των 25χρονων ΑμεΑ όταν τον έπιασε στα «πράσα»

Σήμερα

Το βίντεο προκαλεί αποτροπιασμό και σφίξιμο στο στομάχι, με την άτυχη γυναίκα, να έχει καταλάβει πλέον την νοσηρή δράση του 64χρονου και να παθαίνει σοκ μόλις συνειδητοποιεί τι έχει συμβεί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 1
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.