E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Χάθηκαν 32 δισ. ευρώ ΦΠΑ μέσα σε 5 χρόνια

Έσοδα που αντιστοιχούν σε ΕΝΦΙΑ 12 ετών

Χάθηκαν 32 δισ. ευρώ ΦΠΑ μέσα σε 5 χρόνια
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 7/9/2016 | 08:22

Όλοι το ψιθυρίζουν, όλοι το λένε, όλοι το ομολογούν αλλά όταν το βλέπεις γραμμένο στο χαρτί, τότε το σοκ είναι μεγαλύτερο και ξεχειλίζει η οργή για τα λάθη και τις παραλείψεις όσων πέρασαν από την καρέκλα του υπουργού Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με φόντο τις νέες αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ και την κατάργηση των ειδικών, χαμηλών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, στο όνομα της… ορθολογικής λειτουργίας του πλαισίου, τα στοιχεία της Κομισιόν σπάνε κόκκαλα, καθώς δείχνουν ότι σε πείσμα των μεγάλων λόγων και των στυγνών παρεμβάσεων, οι απώλειες εσόδων κάθε χρόνο «ματώνουν» τελικά τις τσέπες των νοικοκυριών.

Μέσα στην πενταετία 2010- 2014 το «κενό» στα έσοδα του ΦΠΑ, δηλαδή η διαφορά μεταξύ αυτών που θα μπορούσαν να μπουν στα κρατικά ταμεία και αυτών που τελικά εισπράχθηκαν, έφτασε στα 32,254 δις ευρώ δηλαδή περίπου 12 φορές τα ετήσια έσοδα του ΕΝΦΙΑ!

Θα μπορούσε κανείς να δει το ποτήρι μισογεμάτο, δηλαδή να σταθεί στο σχόλιο της Κομισιόν, σύμφωνα με το οποίο το 2014 η Ελλάδα κατάφερε να περιορίσει το «κενό» στο 28% από 34% το 2013, παρά το ότι η βάση επιβολής του ΦΠΑ συρρικνώθηκε λόγω μείωσης της κατανάλωσης, όπως επίσης στο ότι το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 8,31% που ήταν και το υψηλότερο στην Ευρώπη. Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να «καταπιεί» εύκολα ότι η Ελλάδα των Μνημονίων, των τεράστιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, των απίστευτων αυξήσεων φόρων, της δυσθεώρητης ανεργίας, παραμένει στην πρώτη πεντάδα των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις στην είσπραξη ΦΠΑ.

Η ουσία είναι ότι το 2014 χάθηκαν άλλα 4,926 δις ευρώ, που προστίθενται στα 6,347 δις ευρώ του 2013, στα 6,068 δις ευρώ του 2012, στα 8,501 δις ευρώ του 2011 και στα 6,412 δις ευρώ του 2010, λόγω της ανικανότητας σχεδιασμού και υλοποίησης μέτρων που θα μπορούσαν τουλάχιστον να περιορίσουν τις βαριές απώλειες εσόδων.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στο «κόκκινο» η κίνηση: Μεγάλη η έξοδος των εκδρομέων, μποτιλιαρίσματα σε Κηφισό, Αθηνών‑Κορίνθου και Αττική Οδό

Χτες

Μεγάλες καθυστερήσεις στο οδικό δίκτυο - Αυξημένη η κίνηση εν όψει Σαββατοκύριακου  και στο λιμάνι του Πειραιά - Δυσχέρεια στην κυκλοφορία και στην Πανεπιστημίου λόγω τροχαίου

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα προσλαμβάνει ‑ δείτε ποιες θέσεις ανοίγουν και τι μισθούς προσφέρουν

Χτες

Εννέα θέσεις εργασίας με αποδοχές έως 48.225 δολάρια ετησίως ανακοίνωσε η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Αθήνα, με προθεσμίες που εκπνέουν από τον Ιούλιο έως τα τέλη Αυγούστου 2026.

ΔΥΠΑ: Ποιοι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση μισθού έως 1.250 ευρώ και πώς μπορούν να υποβάλουν αίτηση

Χτες

Η ΔΥΠΑ ανοίγει 8.000 θέσεις εργασίας για ανέργους με διετείς συμβάσεις, πλήρη ασφάλιση και δυνατότητα συμπλήρωσης ενσήμων για συνταξιοδότηση.

Ρωγμές στην Κυψέλη από τα έργα του Μετρό: Τι αποκάλυψε ο καθηγητής Λέκκας για τα γεωλογικά προβλήματα

Χτες

Ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ για τα γεωλογικά ζητήματα που δεν είχαν επισημανθεί στις αρχικές μελέτες, ενώ οι κάτοικοι της Κυψέλης ζητούν έγγραφες εγγυήσεις για τη στατική επάρκεια των κτιρίων τους.

Ποια ήταν η Νάκυ Αγάθου που έφυγε από τη ζωή και έγραψε ιστορία στην ελληνική τηλεόραση

Χτες

Η πρωτοπόρος τηλεπαρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 86 ετών.

Σε μαρούλι αλυσίδας fast food οφείλεται το παράσιτο που προκαλεί «εκρηκτική» διάρροια

Χτες

Πάνω από 1.600 κρούσματα κυκλοσπορίασης σε πέντε αμερικανικές πολιτείες έχουν συνδεθεί με κατανάλωση φαγητού από την αλυσίδα ταχυφαγείων, με το FDA να εκδίδει προειδοποίηση και την εταιρεία να προχωρά σε άμεση απόσυρση προϊόντος.

Xάπι κατά της παχυσαρκίας μόλις πήρε το «πράσινο φως» στην Ευρώπη

Χτες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για πρώτη φορά αγωνιστή GLP-1 σε μορφή χαπιού για τη διαχείριση του σωματικού βάρους σε ενήλικες με παχυσαρκία.

Μουντιάλ 2026: Ποιοι παίζουν στον μεγάλο τελικό και πού θα τον δείτε

Χτες

Το πρόγραμμα του μικρού και του μεγάλου τελικού, με ώρες και κανάλια μετάδοσης για το ελληνικό κοινό.

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γεροβασίλη, Καλαματιανός, Ζαμπάρας

Χτες

Με την αποχώρηση Γεροβασίλη, Ζαμπάρα και Καλαματιανού, ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται στους 11 βουλευτές - ισόπαλος με την Ελληνική Λύση.

Aγρια επίθεση από σκύλο έξω από φούρνο στα Βριλήσσια ‑ δείτε τι συνέβη

Χτες

Ένας 66χρονος τραυματίστηκε σοβαρά και ο σκύλος του σκοτώθηκε, ενώ η 48χρονη ιδιοκτήτρια του ζώου συνελήφθη για επικίνδυνη σωματική βλάβη και ζωοκτονία.

Καιρός: Τι αλλάζει στη θερμοκρασία την επόμενη εβδομάδα ‑ Τι δείχνουν οι χάρτες GFS και ECMWF

Χτες

Έντονη ζέστη έως τις αρχές της εβδομάδας και απότομη πτώση της θερμοκρασίας από τα μέσα της - τα μοντέλα συγκλίνουν.

Τσίπρας: Δεν κατανοώ τους τζάμπα μάγκες αριστερούς που διαμαρτύρονται χωρίς να αναλαμβάνουν κυβερνητική ευθύνη

Χτες

Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ μίλησε σε διαδικτυακή συνάντηση με μέλη του κόμματος, αφήνοντας αιχμές κατά του ΚΚΕ και παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες του οικονομικού προγράμματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 4
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.