E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Η Κυπριακή Βουλή κατήργησε σήμερα την θανατική ποινή

Τροποποιήθηκε το Σύνταγμα

Η Κυπριακή Βουλή κατήργησε σήμερα την θανατική ποινή
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 9/9/2016 | 16:48

Κατά πλειοψηφία, η κυπριακή Βουλή τροποποίησε σήμερα το Σύνταγμα, με τη διαγραφή της παραγράφου δύο του άρθρου επτά, που προέβλεπε τη δυνατότητα επιβολής της θανατικής ποινής δια νόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δυνατότητα επιβολής της θανατικής ποινής δια νόμου αφορούσε τις περιπτώσεις φόνου εκ προμελέτης, έσχατης προδοσίας, πειρατείας κατά το διεθνές Δίκαιο και αδικήματος τιμωρούμενου δια ποινής θανάτου, σύμφωνα με τον στρατιωτικό ποινικό νόμο. Η τροποποίηση τέθηκε σε ψηφοφορία και πέρασε με 49 ψήφους υπέρ και αποχή των δύο βουλευτών του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ).

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, σημείωσε ότι το κόμμα απείχε από την ψηφοφορία, γνωρίζοντας ότι «η αλλαγή ήταν καθαρά συμβολική, αφού δεν υπάρχει νομοθεσία που να προβλέπει τη θανατική ποινή για οποιοδήποτε αδίκημα».

Πρόσθεσε ότι η Βουλή θα πρέπει να μπορεί μελλοντικά, εάν το θελήσει και το εγκρίνει, να επιβάλει τη θανατική ποινή για εσχάτη προδοσία, εν καιρώ πολέμου. Σημειώνεται ότι η κυπριακή Δημοκρατία αντιτίθεται, ως θέμα αρχής, στη θανατική ποινή, η οποία δεν έχει εφαρμοσθεί στην πράξη από το 1962.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τροποποίηση του Συντάγματος αιτιολογείται με αναφορά στο χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, στην κύρωση της ευρωπαϊκής σύμβασης για προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και στο σύμφωνο για αστικά και πολιτικά δικαιώματα, με την κύρωση των οποίων, η Κύπρος υιοθέτησε την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια άρθρα στο Σύνταγμα, τα οποία δεν θα τροποποιηθούν, λόγω του ότι αποτελούν θεμελιώδη άρθρα. Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι εξετάζεται το ζήτημα σε συνεργασία με τον γενικό εισαγγελέα και ότι η Βουλή θα αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών, Γιώργος Γεωργίου, του ΔΗΣΥ, σημείωσε ότι υπάρχει πανσπερμία τροποποιήσεων, κάτι το οποίο «δεν περιποιεί τιμή για τη Βουλή», όπως είπε και εισηγήθηκε να ιεραρχηθούν προτάσεις νόμου και νομοσχέδια για αυτό τον σκοπό, ώστε να καθοριστούν προτεραιότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι σωστά εντοπίστηκε και διορθώνεται η αναφορά, ώστε να εκσυγχρονιστεί το Σύνταγμα και τόνισε ότι τα θέματα τροποποίησης Συντάγματος πρέπει να ρυθμίζονται με θεσμοθετημένο τρόπο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι τέτοια μέτρα δεν χωρούν σε ένα σύγχρονο, ευνομούμενο κράτος και επεσήμανε ότι ήδη έχουν γίνει αποδεκτές, συμβάσεις που προνοούν την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος υποστήριξαν και άλλα κόμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφέρθηκε σε δημιουργία ειδικής επιτροπής, η οποία θα εξετάζει τις προτάσεις, ενώ ο Μιχάλης Γιωργάλλας, του Κινήματος Αλληλεγγύη, πρότεινε εδραίωση μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία να αναλάβει την αξιολόγηση των νόμων, ώστε να αποφευχθεί η πολυνομία και η κακονομία που ταλαιπωρεί τον τόπο.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Σήμερα

Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών

Νέες δηλώσεις Γεωργιάδη για την υγεία του Πάνου Ρούτσι

Σήμερα

Αμφισβητεί το ιατρικό ανακοινωθέν και ζητά δημοσιοποίηση εξετάσεων - Ανακοίνωση εξέδωσε το Γενικό Κρατικό Νίκαιας ως απάντηση

Παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100μ. Τ11 και στο Νέο Δελχί ο Νάσος Γκαβέλας

Σήμερα

Ο 25χρονος παραολυμπιονίκης διατήρησε τον τίτλο του πρωταθλητή κόσμου στα 100μ. Τ11 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Νέο Δελχί

Οι πρώτες εικόνες μετά την δολοφονία της Καρολάιν από τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο – Βίντεο ντοκουμέντο

Σήμερα

Τέσσερα χρόνια μετά από τη δολοφονία που συγκλόνισε το πανελλήνιο ένα βίντεο από το στημένο σκηνικό προκαλεί πραγματικό σοκ

Τελεσίγραφο 48 ωρών Τραμπ σε Χαμάς: «Αποδεχτείτε αλλιώς έρχεται κόλαση»

Σήμερα

Το τελεσίγραφο του Αμερικανού προέδρου λήγει στις 6 μ.μ. της Κυριακής

Economist: Ο Πούτιν «δοκιμάζει» το ΝΑΤΟ με υβριδικό πόλεμο – Οι τρεις στόχοι του

Σήμερα

Παραπληροφόρηση, drones και σαμποτάζ στην Ευρώπη - Η σταθερή τακτική του Κρεμλίνου να δοκιμάζει τα όρια της Δύσης και να αξιοποιεί την «γκρίζα ζώνη» μεταξύ ειρήνης και πολέμου

Ξενοδοχεία προσφέρουν δώρα και χρήματα στα ζευγάρια που συλλαμβάνουν μωρό στα δωμάτιά τους

Σήμερα

Ο επιχειρηματίας που μπαίνει στη μάχη κατά της υπογεννητικότητας.

Ηράκλειο: Βρετανίδα τα έτσουξε στο αεροπλάνο και προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση

Σήμερα

Μια γυναίκα σε έξαλλη κατάσταση, χτύπησε αεροσυνοδό, άρχισε να βρίζει όλο τον κόσμο και τελικά συνελήφθη στο «Νίκος Καζαντζάκης»

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε ξεκινά η διάθεσή του ‑ Πού θα φτάσει η τιμή

Σήμερα

Κατά την τελευταία διετία, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Συναγερμός για τις πτήσεις drones στη Γερμανία: «Αμεση κατάρριψη» ζητά ο Βαυαρός πρωθυπουργός

Σήμερα

Ο Βαυαρός Πρωθυπουργός ζήτησε την κατάρριψη των drones και την κυριαρχία στον εναέριο χώρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 12
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.