E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Έκθεση ερευνητών: Απίθανο να επιβιώσει το ευρώ σε περίπτωση νέας κρίσης

Από το ιδρυμα Bertelsmann και το Ινστιτούτο Jacques Delors

Έκθεση ερευνητών: Απίθανο να επιβιώσει το ευρώ σε περίπτωση νέας κρίσης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 20/9/2016 | 18:38

Η ανάγκη μεταρρύθμισης της ευρωζώνης μέσω της εμβάθυνσης της νομισματικής ένωσης προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την επόμενη μεγάλη κρίση, τονίζεται σε έκθεση που συνέταξαν από κοινού το Ίδρυμα Bertelsmann και το Ινστιτούτο Jacques Delors.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εν λόγω έκθεση, με τίτλο «Repair and Prepare - Growth and the Euro after Brexit», σε συνέχεια του βρετανικού δημοψηφίσματος για το Brexit, προειδοποιεί ότι, όσο «μη δημοφιλής» κι αν είναι μια μεταρρύθμιση του ευρώ, είναι «αναγκαία» και «επείγουσα», υπογραμμίζοντας ότι «η Ευρώπη ακόμα δε δημιουργεί αρκετή ανάπτυξη για τους πολίτες της».

«Δεν ξέρουμε αν θα είναι σε έξι εβδομάδες, έξι μήνες ή έξι χρόνια. Αλλά το ευρώ όπως είναι σήμερα, είναι απίθανο να επιβιώσει από την επόμενη κρίση», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Από την πλευρά του, ο Ζακ Ντελόρ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1985 έως το 1995, προλογίζοντας την έκθεση επισημαίνει πως «αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των απογοητευμένων λαών της Ευρώπης, θα πρέπει να τα καταφέρουμε καλύτερα, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την 38σέλιδη έκθεση συνέταξαν από κοινού ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Jacques Delors στο Παρίσι και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και ο Γερμανός καθηγητής πολιτικής οικονομίας και διευθυντής του Ινστιτούτου Jacques Delors στο Βερολίνο Χένρικ Εντερλάιν. Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν μεταξύ άλλων το πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και πρώην υφυπουργός Εργασίας της Γερμανίας Γεργκ 'Ασμουσεν, ο Λορένς Μπουν, πρώην οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, καθώς και ο πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Φιλίπ Μαϊστάντ.

Τα πορίσματα της έκθεσης, τα οποία αναμένεται να παρουσιαστούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο σε μια πρόταση τριών βημάτων για τη σταδιακή αναμόρφωση της ευρωζώνης. Σε πρώτη φάση, προτείνονται κάποιες «γρήγορες επιδιορθώσεις» όπως η ενδυνάμωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και η μεταμόρφωσή του σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα υπόκειται σε μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο. Κατόπιν, το βάρος πέφτει στη μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ Βορρά και Νότου, μέσα από το συνδυασμό επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, και με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν τη δημιουργία μιας «πραγματικής» Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η οποία θα βασίζεται στην από κοινού ανάληψη των κινδύνων, αλλά και στην παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φθινοπωρινός καιρός εν όψει ‑ Πού θα βρέξει σήμερα στην Ελλάδα;

Πριν 7 ώρες

Οι βοριάδες φτάνουν τα 6-7 μποφόρ στο κεντρικό Αιγαίο και σταδιακά εξασθενούν

Η ΑΕΚ μπήκε με νίκη στο Champions League: 1‑0 τη ΛΑΣΚ Λίντσερ με γκολάρα του Μαρίν

Χτες

Καλύτερη η Ένωση σε όλη τη διάρκεια του ματς

Μαρίνα Σταυράκη κατά Γιώργου Πατούλη: «Πού να κατέβεις βρε κακομοίρη;»

Χτες

Διαδικτυακό «πόλεμο» κηρύσσει η πρώην κυρία Πατούλη στον άλλοτε σύζυγό της

«O Νετανιάχου γνώριζε για την επίθεση της Χαμάς 10 ημέρες πριν» – Οργή στο Ισραήλ

Χτες

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φέρεται να ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό σε τηλεφωνική επικοινωνία 45 λεπτών, ενώ η αντιπολίτευση ζητά άμεση έρευνα.

Απόδραση 26χρονου κρατουμένου από το Εφετείο Αθηνών ‑ Τον αναζητούν οι Αρχές

Χτες

Ο κρατούμενος βρισκόταν υπό την ευθύνη της Δικαστικής Αστυνομίας όταν διέφυγε από το δικαστικό μέγαρο, ενώ οι συνθήκες της απόδρασης παραμένουν άγνωστες.

Πρώην δήμαρχος που βίασε ανήλικο σε πισίνα εξέτισε μόλις 90 μέρες στη φυλακή

Χτες

Η οικογένεια του θύματος ζήτησε αυστηρότερη ποινή, όμως ο δικαστής απέρριψε το αίτημα

Ιστορική ρήξη Ισραήλ – Βρετανίας: Το Τελ Αβίβ κλείνει το βρετανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ ως αντίποινα για τα μέτρα του Λονδίνου

Χτες

«Όποιος ενεργεί κατά του Ισραήλ, το Ισραήλ θα ενεργεί εναντίον του», δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Λάρισα: Αγνοείται η 39χρονη Μανουέλα Γιάνκο ‑ Χάθηκαν τα ίχνη της από τις 19 Αυγούστου

Χτες

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» και οι Αρχές έχουν κινητοποιηθεί για τον εντοπισμό της, ενώ η μητέρα της μιλά για πιθανή μετάβασή της στη Ρουμανία.

Εξαφάνιση της Γιου Τινγκ: Νέα στοιχεία στο Αττικό Αλσος

Χτες

Νέα έγγραφα κομμένα όπως το διαβατήριο, βρέθηκαν στο Αττικό Αλσος, τα οποία ενδέχεται να βοηθήσουν τις αρχές στην υπόθεσης της αγνοούμενης Γιου Τινγκ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.