E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οι πολίτες ζητούν κατάργηση της σύμβασης του ΟΑΣΘ με το κράτος

Μαζεύουν υπογραφές

Οι πολίτες ζητούν κατάργηση της σύμβασης του ΟΑΣΘ με το κράτος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 28/9/2016 | 12:59

Διαδικτυακό ψήφισμα με το οποίο ζητά να καταγγελθεί άμεσα από το ελληνικό δημόσιο η σύμβαση με τον ΟΑΣΘ "ανέβασε" εδώ και λίγες ημέρες στη ιστοσελίδα που δίνει τη δυνατότητα διενέργειας on line δημοψηφισμάτων Avvaz. Η πρωτοβουλία για το ψήφισμα, που ήδη αριθμεί περισσότερες από 9.200 υπογραφές και έχει ως τελικούς αποδέκτες τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, ξεκίνησε έπειτα από την πολυήμερη επίσχεση εργασίας -για δωδέκατη ημέρα σήμερα- των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, η οποία έχει αφήσει την πόλη χωρίς λεωφορεία, ήτοι χωρίς το μοναδικό μέσο μαζικής μεταφοράς για τη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το πρόβλημα με τον ΟΑΣΘ δεν είναι τωρινό μόνο, τώρα είναι η πιο ακραία του εκδοχή. Προφανώς το πρόβλημα είναι δομικό, δεν είναι συγκυριακό. Θα πρέπει να δούμε ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας» είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Πρακτορείο FM".

Ως στόχο της διαδικτυακής κίνησης περιγράφει το να τονιστεί πως «το μοντέλο λειτουργίας δεν είναι βιώσιμο, άρα πρέπει να βρούμε ένα άλλο μοντέλο».Τονίζει δε πως ο ΟΑΣΘ «δεν αφορά μόνο την πόλη της Θεσσαλονίκης, εφόσον πληρώνεται μέσω του προϋπολογισμού από όλους τους Έλληνες».

Όσο για την βαρύτητα της διαδικτυακής κίνησης, αυτή γίνεται «ώστε να μια εκφράσουμε μια στάση, μια άποψη αλλά μέχρι εκεί», είπε ο εμπνευστής του διαδικτυακού δημοψηφίσματος, ενώ σημείωσε πως είναι το ελληνικό κοινοβούλιο που έχει κυρώσει την εν λόγω σύμβαση και έτσι το τι θα γίνει τη συνέχεια «θα πρέπει να το πούνε εξειδικευμένοι νομικοί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κείμενο που καλούνται να υπογράψουν οι πολίτες:

«Ο ΟΑΣΘ είναι μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία ασκεί μονοπωλιακά (με βάση τη Σύμβασή της με το ελληνικό κράτος) το έργο των αστικών μεταφορών στη Θεσσαλονίκη. Για το έργο αυτό επιδοτείται από το ελληνικό κράτος, το οποίο υποχρεώνεται να καλύπτει το ετήσιο έλλειμμά της καθώς και ένα σταθερό ποσοστό επί των εξόδων ως ετήσιο κέρδος και μέρισμα για τους μετόχους της. Σε τελευταία ανάλυση, δηλαδή, λειτουργεί μεν ως ιδιωτική εταιρεία αλλά με την εγγύηση και τα χρήματα του κράτους, επομένως όλων των φορολογουμένων.

Παρ' ό,τι προσφέρει δημόσιο μεταφορικό έργο, η διοίκηση της εταιρείας χρησιμοποιεί τις οποιεσδήποτε οικονομικές διαφορές της με το ελληνικό δημόσιο εις βάρος των ίδιων των πολιτών που την χρηματοδοτούν, των "πελατών" της.
Σε κάθε διαφορά της, ισχυρίζεται ότι "δεν υπάρχουν πια χρήματα για πετρέλαια, ούτε για μισθούς των εργαζομένων", οι οποίοι, με τη σειρά τους, αν και μέτοχοι ταυτόχρονα της εταιρείας, δεν διστάζουν να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες με κάθε τρόπο (πρόσφατα με "επίσχεση εργασίας", η οποία για τους πολίτες ισοδυναμεί με απεργία και απουσία λεωφορείων από την πόλη).

Αυτό το μοντέλο, του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, δεν πάει άλλο. Η σημερινή σύμβαση ΟΑΣΘ-ελληνικού δημοσίου πρέπει να καταγγελθεί άμεσα - και να συζητήσουμε όλοι, κόμματα, φορείς και πολίτες το επόμενο μοντέλο λειτουργίας των αστικών μεταφορών, σύμφωνα και με τις πρόσφατες εξελίξεις και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγριογούρουνο κολυμπούσε αμέριμνο σε παραλία στη Φθιώτιδα, έκπληκτοι λουόμενοι και περαστικοί

Πριν 11 ώρες

Τα αγριογούρουνα είναι γνωστά για τις εξαιρετικές τους ικανότητες στην κολύμβηση

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ απειλεί τις ΗΠΑ: Δεν θα έχετε πλέον ασφαλές καταφύγιο στον Κόλπο

Πριν 11 ώρες

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αναφέρει σε μήνυμά του πως το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική» θα παραμείνει μόνιμα στόχος της Τεχεράνης

Οι μισοί δεν θα πάνε φέτος διακοπές, τι δείχνει νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ

Πριν 11 ώρες

Οι καταναλωτές φαίνεται να υιοθετούν πιο οικονομικές λύσεις, με το 41% να δηλώνει ότι μαγειρεύει συχνά στις διακοπές και το 70% να επισκέπτεται συστηματικά σούπερ μάρκετ ή μίνι μάρκετ

Έως 36.000 ευρώ το νέο «Ανακαινίζω», όλες οι λεπτομέρειες

Πριν 11 ώρες

Σε δύο φάσεις το νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 95%

Ανοίγει νέα «γραμμή» καταγγελιών για οικονομικά εγκλήματα

Πριν 11 ώρες

Στο στόχαστρο φοροδιαφυγή, ξέπλυμα και λαθρεμπόριο

Νέα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν εν μέσω κορύφωσης των συνομιλιών

Πριν 11 ώρες

Αισιόδοξος ο Ρούμπιο για συμφωνία παρά τα πλήγματα

ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 6,9 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη Χιλή – Τρομακτικές εικόνες

Πριν 11 ώρες

Το 1960, η λατινοαμερικάνικη χώρα χτυπήθηκε από τον σεισμό που θεωρείται ως και σήμερα ο ισχυρότερος που καταγράφτηκε ποτέ

Χολαργός: Αντρας πυροβόλησε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε

Πριν 11 ώρες

Την αστυνομία φέρεται να την κάλεσε η ίδια η γυναίκα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 8
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.