E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Στην Deutsche Telekom το υπόλοιπο 5% του Δημοσίου στον ΟΤΕ

Αποτελεί «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση των 2,8 δισ.

Στην Deutsche Telekom το υπόλοιπο 5% του Δημοσίου στον ΟΤΕ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 29/9/2016 | 12:32

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το… μέλλον των μετοχών του ΟΤΕ. Ο χρόνος μετράει αντίστροφά καθώς η μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ –τρέχουσας αξίας περίπου 190 εκατ. ευρώ- αποτελεί «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι τόσο στο σημερινό Euroworking Group όσο και στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, η ελληνική πλευρά θα κληθεί να δώσει απαντήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πληροφορίες φέρνουν την ελληνική κυβέρνηση να έχει ήδη δρομολογήσει –σε συμφωνία με την Deutsche Telekom- τη μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ αρχικά στο ΤΑΙΠΕΔ έτσι ώστε στη συνέχεια να γίνει η πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ στον γερμανικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό. Η μεταβίβαση αυτή, θα φέρει περίπου 190-200 εκατ. ευρώ στο ταμείο του ΤΑΙΠΕΔ και περιορίσει την απευθείας συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου από το 6% που είναι σήμερα στο 1%. Το Ελληνικό Δημόσιο, θα εξακολουθήσει να διατηρεί και το 4% των δικαιωμάτων ψήφου τα οποία έχει αποκτήσει από το ΙΚΑ το οποίο είναι και «ιδιοκτήτης» του 4% των μετοχών του ΟΤΕ.

Η μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ θα έπρεπε να έχει γίνει κανονικά από τον Ιούλιο αλλά οι διαπραγματεύσεις έχουν καθυστερήσει καθώς εμπλέκονται και θέματα δικαιωμάτων των μετόχων και συγκεκριμένα δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου. Για όσο διάστημα το Δημόσιο διατηρεί πάνω από το 5% των μετοχών στην κυριότητά του, διατηρεί και συγκεκριμένα δικαιώματα άσκησης βέτο (μεταξύ των οποίων στην αλλαγή έδρας του ΟΤΕ, στο πρόγραμμα δανεισμού του ομίλου κλπ). Αυξημένα είναι τα δικαιώματα αυτή τη στιγμή λόγω του ότι η συμμετοχή (μαζί με τις μετοχές του ΙΚΑ που όμως ελέγχονται στη γενική συνέλευση των μετόχων από το Ελληνικό Δημόσιο) φτάνει στο 10%.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στο να μην χαθούν και τα δικαιώματα του 5%. Έτσι, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο, το ΙΚΑ να μεταβιβάσει τις μετοχές του στο Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου αυτό να βρεθεί και πάλι με το 5% του ΟΤΕ στην κυριότητά του. Κάτι τέτοιο, θα σήμαινε στην πράξη και ενίσχυση της ρευστότητας του ΙΚΑ το οποίο προ ημερών ήταν έτοιμο να σπάσει τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ για να πληρώσει συντάξεις και για να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς τον ΕΟΠΥΥ.

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις έχει και η Deutsche Telekom η οποία και θα διαθέσει τα 190 εκατ. ευρώ για να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ. Είναι εξαιρετικά πιθανό, η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης να φέρει και μια καινούργια συμφωνία μετόχων ανάμεσα στους Γερμανούς και στο Ελληνικό Δημόσιο, μια συμφωνία η οποία θα πρέπει να περάσει και από τη Βουλή, όπως συνέβη και με την αρχική, το 2008.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

Χτες

Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

Χτες

Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού

Δικογραφία από την Αστυνομία για το επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη και Δημητριάδη

Χτες

Η δικογραφία αφορά στα, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα αδικήματα που τελέστηκαν παραβιάζοντας την αθλητική νομοθεσία

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Χτες

Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

Δηλητηριώδεις μέδουσες ‑ «πυξίδα» εντοπίστηκαν σε παραλία στη Ραιδεστό

Χτες

Καφέ μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella (κοινώς γνωστές ως `μέδουσες πυξίδα) παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας

Παναθηναϊκός: Νέος προπονητής ο Γιάκομπ Νίστρουπ

Χτες

Ο 38χρονος Δανός υπέγραψε διετές συμβόλαιο

PosoKanei: Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σούπερ μάρκετ

Χτες

Η πλατφόρμα PosoKanei έρχεται να λειτουργήσει ως ένας ψηφιακός σύμμαχος για τους καταναλωτές

Mango: Παραιτήθηκε από την εταιρεία ο κατηγορούμενος για την δoλoφovία του πατέρα του Ισάκ Αντιτς

Χτες

Ο γιος του ιδρυτή του ισπανικού κολοσσού μόδας, Ισάκ Αντίκ, αφήνει τη θέση του αντιπροέδρου προκειμένου να αφοσιωθεί στην υπεράσπισή του, μετά τη σύλληψή του για την δολοφονία του πατέρα του

Πανελλήνιες 2026: Οδηγός για το Μηχανογραφικό Δελτίο ‑ Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Χτες

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί «κλειδί» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 5
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.