E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

ΥΠΕΞ προς Αγκυρα για το Αιγαίο: Κάποιοι τσακώνονται για ξένο αχυρώνα

Η απάντηση στην προκλητική ανακοίνωση

ΥΠΕΞ προς Αγκυρα για το Αιγαίο: Κάποιοι τσακώνονται για ξένο αχυρώνα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 2/10/2016 | 15:59

Ανέβηκαν ξανά οι τόνοι μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, στον απόηχο των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφορμή αποτέλεσε ανακοίνωσε του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, η οποία έκανε λόγο για προβλήματα κυριότητας νησίδων στο Αιγαίο, απαντώντας στα σχόλια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε κάνοντας αναφορά σε συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

«Είναι προφανές ότι συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα. Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα. Αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν», ανέφερε η απάντηση του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», σημειωνόταν ακόμη στην ανακοίνωση.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Πριν απαντήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επαναφέρει θέμα δήθεν «γκρίζων ζωνών». «Το γεγονός ότι θέμα Αιγαίου μπαίνει στο δημόσιο διάλογο της Τουρκίας, είναι εξέλιξη που οφείλουμε να αξιολογήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα. Θεωρούμε δεδομένο ότι αυτήν τη φορά το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν θα απαντήσει στο τουρκικό με διαρροές "διπλωματικών πηγών" και tweet», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Το Ποτάμι κάλεσε την κυβέρνηση να αποκρούσει σθεναρά τις τουρκικές επιδιώξεις, σημειώνοντας παράλληλα όμως ότι δηλώσεις όπως εκείνες του πρωθυπουργού, ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα.

Απαράδεκτες και προκλητικές χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ τις δηλώσεις του Ερντογάν και την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Απορρέουν από αντιλήψεις, που είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας, μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα αδιέξοδα και σε εντάσεις που ζημιώνουν τις διμερείς σχέσεις και κλονίζουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση του κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Πρόβλημα με νησίδες στο Αιγαίο.

Στην προκλητική του ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών επανήλθε στο θέμα των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σχολιάζοντας τα λεγόμενα του προέδρου της χώρας.

Στην ανακοίνωση, το υπουργείο χαρακτηρίζει αναληθείς τις καταγγελίες του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, περί μεταβίβασης της κυριαρχίας νησιών ή νησίδων στο Αιγαίο σε άλλη χώρα μετά το έτος 2003.

Ομως, σε αυτή την ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «ωστόσο είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα σε σχέση με το Αιγαίο. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών περιλαμβάνεται και η κυριότητα ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και σε σύνδεση με αυτό, το ότι δεν υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί με διεθνή συμφωνία που έχει ισχύ. Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα του Αιγαίου εξετάζονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων μηχανισμών διαλόγου με την Ελλάδα». Η ανακοίνωση καταλήγει με τη φράση «τα τελευταία 13 χρόνια δεν υπήρξε αλλαγή ως προς το καθεστώς των νησίδων, των νησίδων και των βραχονησίδων στο Αιγαίο».

Ο Κιλιτσντάρογλου είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν λέγοντας «ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία». Πρόκειται για ισχυρισμό που προβάλλουν από το 2010 εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία κι εδώ και λίγο καιρό έχει υιοθετήσει και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, όπως σημειώνει το ΑΠΕ.

Η δήλωση του Ερντογάν

Στην επίμαχη δήλωσή του, που προκάλεσε και την αντίδραση της Αθήνας, ο Ερντογάν είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το 1920 μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών και τελικά μας έπεισαν για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Κάποιοι προσπάθησαν να μας επιβάλουν τη Λωζάννη. Τα νησιά που αν κάνουμε να φωνάξουμε, η φωνή μας θα ακουστεί απέναντι, τα δώσαμε με τη Λωζάννη. Τι θα γίνει με την υφαλοκρηπίδα, τι θα γίνει στον αέρα και στο έδαφος, δίνουμε μάχη ακόμη για όλα αυτά. Οι αίτιοι αυτής της κατάστασης είναι αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνθήκης αυτής. Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έτσι, το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε τώρα εμείς. Εάν πετύχαινε η απόπειρα πραξικοπήματος, μάλλον θα έρχονταν μπροστά μας με μια συμφωνία χειρότερη από αυτή των Σεβρών».

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το Grok του Έλον Μασκ αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα

Σήμερα

Ξεκίνησε έρευνα στη Γαλλία

Θεσσαλονίκη: Τρίχρονο αγοράκι έπεσε από τις κερκίδες του Ποσειδώνιου Κολυμβητηρίου

Σήμερα

Διακομίστηκε με τραύμα στο κεφάλι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύεται, εκτός κινδύνου

Πειραιάς: 34χρονος γρονθοκόπησε οδηγό ταξί επειδή αρνήθηκε να τον μεταφέρει

Σήμερα

Ο 34χρονος μπήκε σε ταξί που οδηγούσε 51χρονος και απαίτησε να μεταφερθεί στον προορισμό του

Πέθανε ο Πάνος Μαρινόπουλος

Σήμερα

Την τελευταία του πνοή άφησε ο επιχειρηματίας

Πότε δεν έκανε challenge, ήταν ένα από τα καλύτερα παιδιά, λέει ο παππούς του 22χρονου που πνίγηκε με μπέργκερ

Σήμερα

Ο 22χρονος άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή - Νοσηλευόταν την τελευταία εβδομάδα στη ΜΕΘ

Η Γαλλία να είναι έτοιμη «να χάσει τα παιδιά της» σε πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία

Σήμερα

Σάλος από τις δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου

Αγαθονήσι: Προειδοποιητικές βολές κατά τουρκικών σκαφών από το Λιμενικό

Σήμερα

Τουρκικό αλιευτικό έκανε επικίνδυνους ελιγμούς εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων

Πορτογαλία: 9χρονος ακρωτηριάστηκε στην τουαλέτα σχολείου από συμμαθητές του

Σήμερα

Ο 9χρονος χρειάζεται παυσίπονα και αντιβιοτικά κάθε 12 ώρες, ενώ χρειάζεται και υπνωτικά χάπια για να κοιμηθεί γιατί κλαίει κάθε βράδυ, λέει η μητέρα του

Ζαγόρι: Ο Δήμος ζητά κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σήμερα

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου ζητά με επιστολή του από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να κυρηχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Φυλάκιση 2 ετών και πρόστιμα €30.000 για τις μπαλωθιές ‑ Ιδρύεται Τμήμα Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων στην Κρήτη

Σήμερα

Νέα διάταξη με κάθειρξη έως 8 έτη και πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για όσους διαφημίζουν ή παρακινούν σε χρήση όπλων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 17
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.