E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Οργή στο Παρίσι από την απόφαση της Πολωνίας να ακυρώσει σημαντική αγορά από την Airbus

Αναβάλλεται επ' αόριστον η προγραμματισμένη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στη Βαρσοβία

Οργή στο Παρίσι από την απόφαση της Πολωνίας να ακυρώσει σημαντική αγορά από την Airbus
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 8/10/2016 | 10:51

Την οργή της κυβέρνησης της Γαλλίας προκάλεσε η απόφαση της Πολωνίας να ακυρώσει μια συμφωνία ύψους 3,5 δισεκ. δολαρίων με την Airbus για την αγορά ελικοπτέρων Caracal, με το Παρίσι να διαμηνύει ότι θα επανεξετάσει το σύνολο της διμερούς συνεργασίας στο πεδίο της άμυνας κι ότι αναβάλλεται επ’ αόριστον η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη Βαρσοβία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Πολωνία είχε συμφωνήσει τον Απρίλιο του 2015 να αγοράσει 50 ελικόπτερα, έναντι 13,5 δισεκ. ζλότι, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της, εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Ρωσία.

Η συμφωνία είχε γίνει από την προηγούμενη, κεντρώα κυβέρνηση, η οποία ηττήθηκε από το δεξιό κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Η νέα πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την 4η Οκτωβρίου πως η συμφωνία ακυρώνεται.

Μέλη της νέας, ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι θα προτιμούσαν η σύμβαση να αναληφθεί από μια εταιρεία που θα κατασκευάσει τα ελικόπτερα σε μονάδες στο έδαφος της Πολωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η γαλλοπολωνική σχέση αναμφίβολα θα επηρεαστεί τρομερά από αυτή την απόφαση», ανέφερε γαλλική διπλωματική πηγή.

«Η ακύρωση της σύμβασης θα μας αναγκάσει να επανεξετάσουμε στο σύνολό της την αμυντική συνεργασία μας με την Πολωνία και να δούμε τι θα μείνει και τι δυστυχώς όχι στο τρέχον πλαίσιο», συνέχισε η πηγή αυτή.

Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες επενδύσεις, η πηγή πρόσθεσε ότι η γαλλική κυβέρνηση, στην οποία ανήκει περίπου το 11% του μετοχικού κεφαλαίου της Airbus, θα καλέσει τη διοίκησή της να αναθεωρήσει επίσης τη στρατηγική της στη χώρα—μη εξαιρουμένων ακόμη κι επενδύσεων που έχουν ήδη γίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέβαλε την επίσκεψη που ήταν προγραμματισμένη για τη 13η Οκτωβρίου, ανέφερε το Ελιζέ. Το Παρίσι αποφάσισε να «αναβάλλει τις γαλλοπολωνικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

Σχεδόν ταυτόχρονα γνωστοποιήθηκε ότι ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ακύρωσε επίσης την επίσκεψή του στη Βαρσοβία τη Δευτέρα κατά την οποία αναμενόταν να συζητήσει σχετικά με τη σύμβαση για τα Caracal, ανέφερε γαλλική διπλωματική πηγή.

Σε μια ομιλία του σήμερα, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς αναφέρθηκε με επικριτικό τόνο στην Πολωνία, σε μια συγκυρία κατά την οποία η ΕΕ εξετάζει πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί η κοινή άμυνα, θορυβημένη από την πολιτική της Ρωσίας, τη δράση των ισλαμιστών εξτρεμιστών και την κρίση των προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Πολωνία είναι μια μεγάλη χώρα, αλλά χρειάζεται να τεθούν ερωτήματα στην Πολωνία, ειδικά για την πολιτική της (στον τομέα) της αμυντικής βιομηχανίας, μετά τις επιλογές που μόλις έγιναν», είπε ο Βαλς.

«Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, ανησυχούμε, διότι άρχισαν διαπραγματεύσεις» είπε ο Βαλς, αλλά ακόμη και για «την ίδια την ιδέα της ευρωπαϊκής άμυνας».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε πολωνικά ΜΜΕ, η Βαρσοβία διεξάγει ήδη διαπραγματεύσεις με τη Sikorsky, θυγατρική της Lockheed Martin και κατασκευάστρια των Black Hawk, ελικοπτέρων η παραγωγή των οποίων γίνεται (και) στην Πολωνία κι αναμένεται να αποκτηθούν από τις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις φέτος.

Πέραν της ενίσχυσης της πολωνικής αμυντικής βιομηχανίας, η αγορά ελικοπτέρων της Sikorsky θα ενίσχυε τη σχέση της Βαρσοβίας με την Ουάσινγκτον. Ήδη, η σχέση της Πολωνίας με τις ΗΠΑ θεωρείται εξαιρετικά στενή.

«Πριν, είχαμε μια κεντροδεξιά πλατφόρμα που αντιλαμβανόταν πως ήταν προς το συμφέρον της Πολωνίας να υπερβεί τον άξονα των ΗΠΑ και να αποκτήσει μια (στενότερη) διμερή σχέση τόσο με τη Γαλλία, όσο και με την Πολωνία», επισήμανε γαλλική διπλωματική πηγή. «Αλλά ξεκάθαρα το PiS δεν αντιλαμβάνεται τα οφέλη για την Πολωνία, που είναι τεράστια στην ευρωπαϊκή αρένα» καθώς επιδιώκει μια «αποκλειστική σχέση με τις ΗΠΑ», σύμφωνα με δύο γαλλικές διπλωματικές πηγές.

Μια τρίτη γαλλική διπλωματική πηγή επισήμανε με πικρία ότι «ανασκοπώντας τα γεγονότα, γίνεται προφανές ότι οι Πολωνοί δεν είχαν ποτέ την πρόθεση να δεχθούν την προσφορά» της Airbus.

Δεν ήταν διαθέσιμα στελέχη των υπουργείων Άμυνας και Οικονομίας της Πολωνίας για σχόλια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λιβαδειά: Ένταση με αγρότες – Έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, «περικύκλωσαν» τον Κώστα Τσιάρα

Χτες

Μετά από διαπραγματεύσεις, επιτράπηκε η στάθμευση των τρακτέρ έξω από το διοικητήριο, όπου ήταν προγραμματισμένη η παρουσίαση.

Λήξη «συναγερμού», δεν αποσύρεται ο ΛεΜπρόν Τζέιμς – Τι αφορούσε η πολυαναμενόμενη «second decision»

Χτες

Αγωνία τέλος για τα εκατομμύρια των οπαδών του ΛεΜπρόν Τζέιμς ανά τον κόσμο και γενικότερα τους οπαδούς του

Πότε «πέφτει» η Black Friday 2025

Χτες

«Κλείδωσε» η μέρα

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο υβρίδιο λύκου‑σκύλου στην Ελλάδα

Χτες

Για πρώτη φορά, ένα υβρίδιο λύκου-σκύλου επιβεβαιώθηκε στην Ελλάδα

Κατέρρευσε μπαλκόνι στο Λαύριο – Μία γυναίκα τραυματίστηκε

Χτες

Μπαλκόνι κατέρρευσε στο Λαύριο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά μία γυναίκα

Μαχαίρωσαν δήμαρχο σε πόλη της Γερμανίας – Δίνει μάχη για τη ζωή της

Χτες

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως δέχθηκε 13 μαχαιριές

Νομπελίστας «εκτός δικτύου»: Η επιτροπή δεν μπορεί να τον εντοπίσει ‑ Κάνει πεζοπορία στη φύση

Χτες

Ο Φρεντ Ράμσντελ, ένας από τους φετινούς νικητές του Νόμπελ Ιατρικής, δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για τη βράβευσή του

Έφηβος έκανε στο ChatGPT αυτή την ερώτηση και κατέληξε με χειροπέδες

Χτες

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ο μαθητής ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για αστείο

Κατέρρευσε εξαώροφο κτίριο στη Μαδρίτη ‑ Πληροφορίες για εγκλωβισμένους

Χτες

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν αποκλείσει την περιοχή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 18
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.