E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Ξεκινά η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης με 0,92 λεπτά το λίτρο

Έναρξη σε τιμή υψηλότερη της περυσινής σεζόν

Ξεκινά η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης με 0,92 λεπτά το λίτρο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 8/10/2016 | 15:09

Έναρξη σε τιμή υψηλότερη της περυσινής σεζόν αναμένεται να κάνει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η ανοδική τάση της διεθνούς τιμής του αργού των τελευταίων ημερών (13% σε μία εβδομάδα), σε συνδυασμό με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από τα 230 στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο, ανατρέπει τις μέχρι πρότινος προβλέψεις για τιμές στα περυσινά επίπεδα. Με βάση τις τιμές που διαμορφώθηκαν στην αγορά μέχρι και χθες, στις 15 Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του αναμένεται να κινηθεί κοντά στα 92 λεπτά το λίτρο έναντι των 87 λεπτών το λίτρο πέρυσι. Εάν δεν υπήρχε αύξηση της φορολογίας (ΕΦΚ και ΦΠΑ ), τότε το πετρέλαιο θέρμανσης θα έβγαινε τον Οκτώβριο στην αγορά στα 85 λεπτά το λίτρο, δηλαδή κατά δύο λεπτά χαμηλότερα από πέρυσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης και υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαφοροποιηθεί το ύψος του από τα 25 λεπτά το λίτρο που ορίστηκε πέρυσι, η τιμή διαμορφώνεται στα 67 ευρώ το λίτρο έναντι 62 λεπτά πέρυσι. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να βγάλει μέσα στην εβδομάδα τη σχετική απόφαση, επανεκτιμώντας το νέο δεδομένο της αυξημένης φορολογίας που οδηγεί σε επιβάρυνση των τιμών και καθιστά ακόμη δυσκολότερη την πρόσβαση των νοικοκυριών στο καύσιμο. Πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι οι δικαιούχοι επιδόματος ήταν 700 χιλιάδες, έναντι 1,1 εκατ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Το πώς θα κινηθεί η τιμή του καυσίμου κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν θα εξαρτηθεί κατά βάση από την εξέλιξη της τιμής του αργού στη διεθνή αγορά, κάτι που θα καθορίσουν οι συζητήσεις στον ΟΠΕΚ σχετικά με τη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής. Η αγορά δεν αναμένει πάντως αύξηση της ζήτησης, ακόμη και με χαμηλές τιμές πετρελαίου, καθώς εκτιμά ότι οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις των νοικοκυριών δεν επιτρέπουν και αύξηση δαπανών για πετρέλαιο θέρμανσης, ακόμη και στην περίπτωση ενός βαρύ χειμώνα που σε άλλες συνθήκες θα υποχρέωνε τους καταναλωτές να ανάψουν τους καυστήρες. Αντιθέτως, η αγορά εκφράζει τη βεβαιότητα και την ανησυχία, ταυτόχρονα ότι φέτος τον χειμώνα αυτοί που θα «ζεσταθούν» θα είναι οι λαθρέμποροι – και αυτό για δύο λόγους: Ο ένας είναι η αύξηση του ΕΦΚ τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στο πετρέλαιο κίνησης, που δημιουργεί μεγαλύτερο κίνητρο για λαθρεμπόριο και κυρίως η ανεπάρκεια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων να ελέγξει το σύστημα εισροών - εκροών.

Όπως τονίζουν στην «Καθημερινή» στελέχη του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, ενώ το 99% των πρατηρίων έχει εγκαταστήσει το σύστημα εισροών-εκροών και το 94% αυτών αποστέλλει κανονικά τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών, αυτά ούτε ελέγχονται ούτε αξιοποιούνται από τη ΓΓΠΣ, λόγω έλλειψης στελέχωσης με το αναγκαίο προσωπικό. Δεν έχει καθοριστεί διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων που καταχωρίζει ο πρατηριούχος κατά την παραλαβή των καυσίμων. «Με την υφιστάμενη διαδικασία οι πρατηριούχοι καταχωρίζουν μόνοι τους τα στοιχεία της προμηθεύτριας εταιρείας στο σύστημα και δεν υπάρχει τρόπος διασταύρωσης της ορθότητας αυτών των στοιχείων, καθώς το σύστημα δεν είναι αυτοματοποιημένο. Επίσης, δεν έχει δημιουργηθεί μηχανισμός πιστοποίησης και ελέγχου των εγκατεστημένων λογισμικών» εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σχολεία: Πότε ξεκινούν τα μαθήματα και επιστρέφουν οι μαθητές στα θρανία

Πριν 9 ώρες

Μάθετε πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και θα επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις. Ετοιμαστείτε έγκαιρα για τη νέα σχολική χρονιά.

Αντιδράσεις στην Ιθάκη για πρόταση αντιπεριφερειάρχη να ονομαστούν τα Ιόνια, «Νησιά του Οδυσσέα»

Πριν 9 ώρες

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ιθάκη η ιδέα να προωθηθούν τουριστικά τα Ιόνια Νησιά με το όνομα «Νησιά του Οδυσσέα».

Εξαφάνιση επιχειρηματία στο Ιόνιο: Η κατάθεση της συζύγου δεν πείθει ‑ Το τρίημερο «κενό»

Πριν 9 ώρες

Νέα ερωτήματα γεννώνται γύρω από την εξαφάνιση του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία, που αγνοείται από το υποτιθέμενο ατύχημα στο Ιόνιο πέλαγος.

38χρονη στη Βραζιλία εξαπάτησε ζευγάρι που την υιοθέτησε ‑ Ισχυριζόταν ότι είναι 12χρονη με αυτισμό

Πριν 9 ώρες

Μια απίστευτη ιστορία απάτης που κυκλοφορεί στα πρωτοσέλιδα της Βραζιλίας, με μια ενήλικη γυναίκα να υποδύεται παιδί για πάνω από ένα χρόνο

Ομογενής δίνει μάχη στη ΜΕΘ ‑ Επεσε σε κώμα μετά από οδοντιατρική επέμβαση στην Τουρκία

Πριν 9 ώρες

Η διακομιδή του 53χρονου στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με παρέμβαση του Αδωνι Γεωργιάδη - Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν έτοιμο να απογειωθεί, ωστόσο η αεροδιακομιδή ματαιώθηκε λόγω άρνησης της Τουρκίας

Ανω Λιόσια: Σοκαριστικό τροχαίο στη Φυλής ‑ Μία 17χρονη νεκρή και τρεις τραυματίες

Πριν 9 ώρες

Στο αυτοκίνητο επέβαιναν πέντε άτομα – Τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, το όχημα μετατράπηκε σε άμορφη μάζα μετά τη σφοδρή σύγκρουση

Καλλιάνος: Πιθανός νέος καύσωνας από την Κυριακή

Χτες

Τα προγνωστικά στοιχεία που παρουσίασε ο μετεωρολόγος

44.164 διαδραστικοί πίνακες, ΑΙ και ρομποτική στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Χτες

Η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τον σχεδιασμό της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, από τους διορισμούς εκπαιδευτικών έως τα νέα ΚΕΔΑΣΥ.

Στο δικαστήριο το ζευγάρι που αρραβωνιάστηκε στη κορυφή του Empire State Building

Χτες

Αντιμέτωποι με κατηγορίες όπως έκθεση άλλων ατόμων σε κίνδυνο, διάρρηξη και πρόκληση ζημιών, οι δύο τους υπερασπίστηκαν τη δράση τους συνδέοντάς την με την «τέχνη»

Πύλος: Νέα στοιχεία στο θρίλερ με τον αγνοούμενο Ισπανό επιχειρηματία – Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο

Χτες

Κηλίδες αίματος στο ιστιοφόρο, τρεις ημέρες χωρίς επικοινωνία και η μαρτυρία του καπετάνιου που διέσωσε τη σύζυγό του

Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου στον Χάρακα Αττικής λόγω μηχανικής βλάβης

Χτες

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 18:40 το απόγευμα της Δευτέρας, με το ελικόπτερο να έχει προορισμό το Σούνιο.

Καλλίπολη: Αγριο ζώο επιτέθηκε σε τουρίστες ‑ Τραυματίες μητέρα και 12χρονη κόρη

Χτες

Ένας 47χρονος που έσπευσε να βοηθήσει δέχθηκε κι εκείνος επίθεση στην περιοχή Punta Pizzo, ενώ οι Αρχές της Απουλίας εξετάζουν αν πρόκειται για λύκο ή λυκόσκυλο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 4
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.