E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Εξαιρετικής σημασίας για τους πολίτες η πάταξη της φοροδιαφυγής και η μείωση των φόρων

Δημοσκόπηση ΕΒΕΑ

Εξαιρετικής σημασίας για τους πολίτες η πάταξη της φοροδιαφυγής και η μείωση των φόρων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 12/10/2016 | 14:55

Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα υποστηρίζουν ότι θέλουν τόσο την πάταξη της φοροδιαφυγής όσο και τη μείωση της φορολογίας, ενώ οι μισοί Έλληνες εκτιμούν ότι όπως γίνονται σήμερα οι ιδιωτικοποιήσεις δεν επιφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στα δημόσια έσοδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό προκύπτει από την ποσοτική έρευνα με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ' εντολή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών από την εταιρία ALCO, ενώ τα ευρήματά της επεξεργάζονται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας (Κε.ΜΕ.) του ΕΒΕΑ. Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας 18 και άνω, από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 3 έως 7 Οκτωβρίου 2016.

Δίνοντας την έρευνα στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, σχολίασε: «Από τη νέα έρευνα του ΕΒΕΑ προκύπτει ότι οι πολίτες επιθυμούν η κυβέρνηση να προχωρήσει τόσο σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις όσο και στην υλοποίηση μέτρων βελτίωσης της οικονομίας. Ένας στους δυο Έλληνες τάσσεται υπέρ της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, εξέλιξη που συνδέεται και με την αναθεώρηση του συντάγματος, μια διαδικασία στην οποία μετέχουν τα επιμελητήρια και θα δώσουν τη μάχη τους προς αυτήν την κατεύθυνση».

Αναλυτικότερα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ερώτημα που τέθηκε σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τα οποία θα παρέχουν αναγνωρισμένα πτυχία και ισότιμα με τα αντίστοιχα των δημοσίων πανεπιστημίων, η πλειονότητα των συμμετεχόντων και συγκεκριμένα το 49% απάντησε θετικά. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι άντρες μεταξύ 31 και 64 ετών τουλάχιστον μέσης εκπαίδευσης και κατοικούν εντός Αττικής. Επιπλέον, μόλις το 35% των συμμετεχόντων βρίσκεται αντίθετο στη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα ενώ το 16% αυτών απείχε.

Το δεύτερο ερώτημα επικαιρότητας αναφέρεται στην εκτίμηση των συμμετεχόντων για τη συμβολή των ιδιωτικοποιήσεων στα δημόσια έσοδα. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες και συγκεκριμένα το 48%, δήλωσαν πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα επιφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στα δημόσια έσοδα, ενώ μόλις το 22% αυτών απάντησε θετικά. Στο ερώτημα αυτό παρατηρήθηκε αρκετά μεγάλο ποσοστό αποχής, το οποίο άγγιξε το 30%.

Στο τρίτο ερώτημα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν σχετικά με το ποια θεωρούν πως πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, η πάταξη της φοροδιαφυγής ή η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Παρόλο που οι συμμετέχοντες μπορούσαν να επιλέξουν μόνο μια εκ των δυο περιπτώσεων, οι απαντήσεις ήταν απολύτως μοιρασμένες σημειώνοντας ποσοστό 41% και στις δυο περιπτώσεις, ενώ το ποσοστό αποχής ανήλθε στο 18%. Το αποτέλεσμα αυτό δηλώνει ότι οι πολίτες θεωρούν τόσο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών όσο και τη πάταξη της φοροδιαφυγής εξίσου σημαντικά και πρέπει να βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πρώτο από τα δυο πάγια ερωτήματα που παραδοσιακά θέτει το ΕΒΕΑ σε κάθε βαρόμετρο, το οποίο αναφέρεται στον δείκτη αισιοδοξίας των πολιτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το 81% των πολιτών διατηρεί απαισιόδοξη στάση,το οποίο είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που έχουν σημειωθεί διαχρονικά. Αντιθέτως, μόλις το 9% των συμμετεχόντων διατηρούν αισιόδοξη στάση, ενώ το 10% επέλεξε να μην απαντήσει.

Στο δεύτερο από τα δυο αυτά ερωτήματα, το οποίο αναφέρεται στον προσωπικό δείκτη αισιοδοξίας, το83% των συμμετεχόντων είναι απαισιόδοξοι για την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, σημειώνοντας 7% πτώση από τα ποσοστά της προηγούμενης έρευνας, ενώ μόλις το 10% των συμμετεχόντων διατηρεί θετική στάση και το 7% απείχε.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Τίμιο ξύλο» στη Φλώρινα: Βούτηξαν να πιάσουν τον Σταυρό και πλακώθηκαν

Σήμερα

Τις σκηνές ντροπής παρακολούθησαν και αρκετά παιδιά που παρεβρίσκονταν στην τελετή

Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και άνεμοι έως 9 μποφόρ – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Σήμερα

Τα ισχυρά φαινόμενα σε πολλές περιοχές θα συνοδεύονται πιθανώς από τοπικές χαλαζοπτώσεις

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα Θεοφάνια σε Αθήνα και Πειραιά

Σήμερα

Πλήθος πιστών παρακολούθησε τον αγιασμό των υδάτων

Πώς το ταξίδι στον Παναμά κατέληξε σε τραγωδία για ζευγάρι Ελλήνων

Σήμερα

Μια Ελληνίδα συμβολαιογράφος πέθανε κατά τη διάρκεια διακοπών στον Παναμά, ενώ ο δικηγόρος σύζυγός της νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

«Αιχμάλωτος πολέμου», «ηγέτης της Βενεζουέλας» και «αθώος» δήλωσε στο δικαστήριο ο Μαδούρο – Όσα έγιναν στα 40 λεπτά της ακρόασης

Σήμερα

Ο Τραμπ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές στη Βενεζουέλα μέσα τις επόμενες τριάντα ημέρες

Καρυστιανού για νέο κόμμα: Οι διεργασίες, αν θα είναι η ίδια πρόεδρος και η αιχμιρή κριτική στον Τσίπρα

Σήμερα

Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών μίλησε για τα χαρακτηριστικά του νέου σχηματισμού και απάντησε στο ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής.

Σέρρες: Από την πρώτη ημέρα της εξαφάνισής του ήταν νεκρός ο πυροσβέστης – Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Χτες

Η κηδεία του 45χρονου πυροσβέστη θα γίνει αύριο το μεσημέρι - Έκκληση της οικογένειας μέσω δικηγόρου να σταματήσουν οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί και οι εικασίες για τα αίτια θανάτου

Διπλώματα οδήγησης: Τέλος εποχής στη χρήση τους – Οι αλλαγές

Χτες

Μέχρι πότε θα πρέπει να γίνει η αντικατάστασή τους

Ο πρόεδρος της Κολομβίας έτοιμος να «πάρει τα όπλα» μετά τις απειλές Τραμπ

Χτες

O Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τον κολομβιανό πρόεδρο «άρρωστο άνθρωπο», κατηγορώντας τον ότι «φτιάχνει κοκαΐνη και την πουλά στις Ηνωμένες Πολιτείες»

Την Πέμπτη η κηδεία του Γιώργου Παπαδάκη στη Ριτσώνα

Χτες

Αντί στεφάνων, η οικογένεια παρακαλεί όσους το επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του με δωρεά σε οργανισμούς

Η Μαρία Σάκκαρη έστειλε την Ελλάδα στα προημιτελικά του United Cup

Χτες

Επόμενη σειρά αγώνων με την Ελβετία την Τετάρτη για μια θέση στα ημιτελικά

Δανία: «Ο Τραμπ μιλάει σοβαρά όταν λέει ότι θέλει να καταλάβει τη Γροιλανδία»

Χτες

Η πρωθυπουργός της Δανίας λέει ότι ο Τραμπ είναι σοβαρός ως προς την επιθυμία του να αναλάβει τον έλεγχο της Γροιλανδίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 9
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.