E-Radio Greece - The Hellenic Radio Portal

Έτσι θα φορολογηθεί η ενοικίαση μέσω Airbnb

50.000 ευρώ πρόστιμο προβλέπει το νομοσχέδιο

Έτσι θα φορολογηθεί η ενοικίαση μέσω Airbnb
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσίευση 13/10/2016 | 13:57

Θέμα χρόνου είναι, η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη λεγόμενη οικονομία του διαμοιρασμού (sharing economy) στον χώρο του τουρισμού, που αφορά εκατοντάδες ιδιώτες που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω Airbnb.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται απαλλαγή από ΦΠΑ αλλά και καθιέρωση φόρου «Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Βραχυπρόθεσμη μίσθωση

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, βραχυπρόθεσμη μίσθωση μπορεί να γίνει μόνο σε ακίνητο που είναι διαμέρισμα ή μονοκατοικία, διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες, έχει εμβαδόν τουλάχιστον 9 τ.μ. και διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εγγραφή στο μητρώο

Για να μπορεί να πραγματοποιηθεί νόμιμα μια βραχυπρόθεσμη μίσθωση ενός διαμερίσματος ή μονοκατοικίας θα πρέπει ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής να είναι φυσικό πρόσωπο και να είναι εγγεγραμμένος στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων», το οποίο θα τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Έως δύο ακίνητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ορίζεται, ταυτόχρονα, πως δεν θα επιτρέπεται η εκμίσθωση περισσότερων από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.

90 ημέρες μόνο

Η διάρκεια της μίσθωσης του ακινήτου δεν μπορεί να ξεπερνά συνολικά τις 90 μέρες κάθε χρόνο, ενώ στα νησιά κάτω των 100.000 κατοίκων η μέγιστη διάρκεια μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 40 μέρες τον χρόνο.
Τα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες πρέπει να μισθώνονται επιπλωμένα, αλλά χωρίς πρόσθετες υπηρεσίες εκτός από την παροχή κλινοσκεπασμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόστιμο 50.000 ευρώ

Σε περίπτωση που ο εκμισθωτής ή ο υπεκμισθωτής (μια ψηφιακή πλατφόρμα για παράδειγμα) δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων ή μισθώσουν περισσότερα από 2 ακίνητα, προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 50.000 ευρώ. Το πρόστιμο επιβάλλεται από τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, βεβαιώνεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και εισπράττεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται να υποχρεωθούν μεταξύ άλλων οι ψηφιακές πλατφόρμες να συνάπτουν συμφωνίες συνεργασίας με το Ελληνικό Δημόσιο, αλλιώς θα απειλούνται σωρευτικά με απαγορευτικά πρόστιμα. Κυρώσεις προβλέπονται και για τις περιπτώσεις παραβίασης και των άλλων προϋποθέσεων που ορίζονται για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.

Απαλλαγή από ΦΠΑ αλλά ειδικό φόρο 5%

Η βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτου θα απαλλάσσεται από ΦΠΑ. Καθιερώνεται, ωστόσο, ειδικός φόρος υπέρ του Δημοσίου για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακινήτων αυτού του είδους, με την ονομασία «Φόρος Βραχυχρόνιας Διαμονής». Ο ειδικός φόρος θα επιβάλλεται ανά διανυκτέρευση και θα ανέρχεται στο 5% της αξίας της. Δηλαδή, στα 50 ευρώ θα δίνονται 2,5 ευρώ σε φόρο.

Ο ειδικός φόρος θα παρακρατείται από τα φυσικά πρόσωπα ή τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες κατά την πραγματοποίηση της συναλλαγής. Προβλέπεται, μάλιστα, πως θα αποδίδεται στις αρμόδιες φορολογικές αρχές με πανομοιότυπο τρόπο που γίνεται η απόδοση του ΦΠΑ. Προβλέπεται πως η απόδοση θα γίνεται ανά τρίμηνο κατά τους μήνες Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο και Ιανουάριο και όχι αργότερα από την 16η των συγκεκριμένων μηνών.

Η διαδικασία επιβολής και είσπραξης όπως και ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσής του θα καθορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

Τα έσοδα από τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων θα θεωρούνται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και οι ιδιοκτήτες ή υπεκμισθωτές θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».
Τέλος, προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων στα ακίνητα από μεικτά κλιμάκια που θα συγκροτούνται από υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα είναι, επιπλέον, υποχρεωμένες να παρέχουν στο υπ. Οικονομικών όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ταυτοποίηση του εκμισθωτή ή υπεκμισθωτή του ακινήτου.

[ΠΗΓΗ]
FOLLOW US @ERADIO.GR Ακολουθήστε το E-Radio.gr και στο Instagram
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ισχυρή έκρηξη στο Κάιρο μετά την άφιξη Τραμπ στο Σαρμ ελ Σέιχ ‑ Βίντεο

Χτες

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές από τοπικά μέσα, η έκρηξη σημειώθηκε σε στρατιωτική βάση

Βίντεο: 45χρονος με τσεκούρι σπάει αυτοκίνητο και σπίτια, συνελήφθη στα Βριλήσσια

Χτες

Ο 45χρονος είναι γνώριμος των Αρχών αφού έχει απασχολήσει στο παρελθόν για κλοπές και ναρκωτικά

Η Χαμάς ανακοίνωσε τα ονόματα τεσσάρων ομήρων των οποίων τα πτώματα θα παραδοθούν σήμερα

Χτες

Έντονη διαμαρτυρία των οικογενειών των θυμάτων και των ομήρων

Στέφανος Τσιτσιπάς: Θα αγωνιστεί στο πλουσιότερο τουρνουά επίδειξης τένις στον κόσμο

Χτες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα λάβει μέρος στο «Six Kings Slam», το οποίο θα διεξαχθεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας κι είναι το πλουσιότερο τουρνουά επίδειξης τένις στον κόσμο.

Απελευθερώθηκε και ο Εβιατάρ Ντέιβιντ, ο όμηρος που αναγκάστηκε να σκάψει τον τάφο του

Χτες

Στο βίντεο φαινόταν να σκάβει και να λέει στην κάμερα πως πεινάει

Λαμία: Καθηγήτρια κατέρρευσε μπροστά στους συναδέλφους της και κατέληξε λίγο αργότερα

Χτες

Η άτυχη γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της μπροστά στα μάτια των συναδέλφων της

Live η ιστορική ομιλία του Τραμπ στην Κνεσέτ

Χτες

«Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερους Τραμπ» είπε ο πρόεδρος της Κνεσέτ

Αποτάχθηκαν ο αστυνομικός της Βουλής και η σύζυγός του που κατηγορούνται για κακoπoίηση των παιδιών τους

Χτες

Ο αστυνομικός της Βουλής, που είναι προφυλακισμένος στις φυλακές της Τρίπολης και η αστυνομικός σύζυγος του απουσίαζαν από τη συνεδρίαση του πειθαρχικού συμβουλίου της ΕΛ.ΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

par: 19
×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Hellenic Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.